Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
Στενάζει ο αγροτικός κόσμος
19-10-2010

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ - ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Στενάζει ο αγροτικός κόσμος σε μια από τις κατεξοχήν πιο παραγωγικές περιοχές των Χανίων. Στις Βουκολιές, όλοι όσοι εμπλέκονται με τον πρωτογενή τομέα, δηλώνουν απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Παράλληλα, το χρόνιο πρόβλημα του λασπωμένου νερού, με το οποίο υδρεύεται η περιοχή, η καλοκαιρινή λειψυδρία αλλά και γενικότερα ζητήματα υποδομών αποτελούν θέματα συζήτησης ανάμεσα στους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησαν, στο οδοιπορικό τους, τα 'Χανιώτικα νέα'.

'Μια ζωή πρόβλημα με το νερό'
'Για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα του νερού. Τέτοια εποχή, με τις πρώτες βροχές, το νερό λασπώνει και δεν μπορείς να το πιεις αλλά ούτε να το χρησιμοποιήσεις για να πλύνεις', μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κατζάκης. Οπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής ούτε για το πλύσιμο των πιάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό της περιοχής. Το ζήτημα είναι γνωστό και χρόνιο και παρά τις προσπάθειες του τοπικού Δήμου δεν έχει επιλυθεί. 'Το νερό είναι το πιο σημαντικό αλλά δεν είναι το μόνο', αναφέρει ο κ. Νίκος Καρτσωνάκης, ο οποίος προσθέτει πως 'η περιοχή έχει ανάγκη οδικό δίκτυο, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα'.
Το νερό είναι το ζήτημα που μας βάζει και ο κ. Νίκος Γαλανάκης από τον Ταυρωνίτη και ειδικότερα για την καλοκαιρινή έλλειψή του. 'Ολο το καλοκαίρι είχαμε τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας, η περιουσία μου ξεράθηκε ελλείψει νερού', αναφέρει. Ο ίδιος δεν θυμάται ξανά τόση εκτεταμένη λειψυδρία στον κάμπο της περιοχής, που έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χωριά του Δήμου.
'Τα ίδια και τα ίδια λέμε κάθε χρόνο με το νερό που λασπώνει με την πρώτη βροχή. Είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ότι δεν υπάρχει λύση. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει αλλά δεν την ψάχνουν', είναι το σχόλιο του Αντρέα.
Μια σειρά από θέματα που απαιτούν την παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας βάζει ο κ. Μανούσος. 'Καταρχήν το θέμα του νερού, στο οποίο έχουν αναφερθεί και άλλοι, είναι πολύ σοβαρό. Στη συνέχεια είναι αναγκαία η ασφαλτόστρωση των δρόμων αριστερά και δεξιά του ποταμού Ταυρωνίτη. Επίσης, έχουμε μια σειρά από διαδρομές όπως Βουκολιές - Σέμπρωνα και Μεσαύλια - Δελιανά, πραγματικά πανέμορφες που, δυστυχώς, είναι αναξιοποίητες, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν προς όφελος όλων μας', τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ύδρευση απασχολεί και την επαγγελματία της περιοχής κα Ελευθερία Μαυροματάκη. 'Μόλις βρέξει το νερό της ύδρευσης γίνεται χώμα, πρέπει να περάσουν 3 - 4 ημέρες για να γίνει πόσιμο. Επίσης, συχνές είναι και οι διακοπές του ρεύματος στην περιοχή μας', αναφέρει. Παράλληλα επισημαίνει την απουσία χώρων για την άθληση των νέων της περιοχής αλλά και για τη δημιουργική τους απασχόληση.


'Καμία τύχη για τα αγροτικά προϊόντα'
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι από την κατάσταση του αγροτικού τομέα είναι πολλοί παραγωγοί. Ακούν πολιτικούς και ειδικούς να εκθειάζουν τα προϊόντα της περιοχής, ωστόσο, οι τιμές τους είναι καθηλωμένες σε επίπεδο αρχών της δεκαετίας του ’90, την ίδια στιγμή που το κόστος της ζωής έχει αυξηθεί. 'Αν τα αγροτικά πήγαιναν καλά, ο κόσμος θα μπορούσε να αναπνεύσει τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ομως τι να πεις, το λάδι έχει εξευτελιστική τιμή, το πορτοκάλι, το λεμόνι δεν πουλιούνται. Οι κάτοικοι εδώ αγωνίζονται, προσπαθούν για το καλύτερο αλλά ειδικά οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Βλέπεις ένα κεφαλοχώρι, όπως οι Βουκολιές, ότι έχει γονατίσει', τονίζει ο κ. Μανώλης.
Ο αρτοποιός κ. Αντρέας Βεριβάκης παρατηρεί πως 'οι κάτοικοι της περιοχής βασίζονται στο αγροτικό εισόδημα κυρίως. Από τη στιγμή που αυτό δεν είναι ικανοποιητικό ξεκινάνε και τα προβλήματα'.
'Πλέον είμαστε απογοητευμένοι με την κατάσταση που βιώνουμε. Δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές φέτος είχαμε και τεράστια λειψυδρία, την οποία δεν θυμάμαι ποτέ ξανά στη ζωή μου. Εχουμε 100% βεντέμα και οι ελιές είναι σαν το σουσάμι, τα πορτοκάλια δεν πουλιούνται και τα υπόλοιπα προϊόντα φεύγουν από τον παραγωγό σε εξευτελιστικές τιμές', αναφέρει ο κ. Ιάκωβος Μποτωνάκης.
Στον τουριστικό τομέα είναι υποχρεωμένος να εργαστεί αρκετός κόσμος της περιοχής, που πλέον δεν τα βγάζει πέρα με το ανύπαρκτο αγροτικό εισόδημα. 'Πορτοκάλια έχω να πουλήσω από το 1990, δεν έχουν καμία τιμή, καμία αξία. Με 8 λεπτά το κιλό τι θα βγάλεις;', αναρωτιέται ο κ. Μιχάλης Κουριδάκης. 'Μας έχουν καταστρέψει οι κυβερνήσεις που έχουμε εδώ και 30 χρόνια', καταλήγει.
'Κοιτάξτε πως έχει η κατάσταση· το λάδι δεν έχει τιμή και τα μεροκάματα είναι ακριβά σε αντίθεση με την τιμή του λαδιού. Επομένως, ενώ ήταν ένα προϊόν που απέφερε εισόδημα, τώρα πλέον δεν βγάζεις τίποτα', μας σημειώνει ο κ. Νίκος Αρχοντάκης από το Φωτακάδω.
Περισσότερο αισιόδοξος δηλώνει ο κ. Αντρέας. Επικαλείται τη σύγκριση με το παρελθόν. 'Εμείς, οι παλιοί, θυμόμαστε τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Ο κόσμος ζει τώρα καλύτερα, παρά τα σημερινά οικονομικά προβλήματα. Και σε θέματα υποδομών η κατάσταση είναι καλύτερη στην περιοχή μας και γενικά στα χωριά', αναφέρει.
Τη διαχρονική εγκατάλειψη των αγροτών από την Πολιτεία καυτηριάζει ο κ. Πέτρος Νικολακάκης. 'Από εκεί ξεκινάνε όλα τα προβλήματα. Τα δικά μας προϊόντα σαπίζουν, πάνε στις χωματερές και κάνουμε εισαγωγές από το εξωτερικό. Είναι σωστά πράγματα αυτά. Και μετά επιρρίπτουν ευθύνες στους αγρότες, τους μόνους που δεν φταίνε για αυτό το χάλι', λέει. Παράλληλα, στέκεται και στο θέμα της διαφθοράς. 'Δεν μπορεί να μου κόβει τη σύνταξη εμένα και τους κλέφτες που έφαγαν όλα τα λεφτά του δημοσίου να τους έχει έξω', καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου