Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΧΕΛΩΝΕΣ ΠΑΙΔΙΑ


ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Μειώνονται οι θαλάσσιες χελώνες
26-10-2010

Σοβαρή μείωση στις φωλιές, με παράλληλη αύξηση των νεκρών και τραυματισμένων χελωνών Καρέτα - Καρέτα, καταγράφεται στις παραλίες των Χανίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου 'Αρχέλων', που δραστηριοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο στην προσπάθεια διάσωσης της Καρέτα - Καρέτα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των χελωνών παρουσιάζει ανησυχητική μείωση.
'Στα Χανιά οι παραλίες ωοτοκίας ξεκινάνε από τον Σταλό μέχρι και το Κολυμπάρι και για φέτος προστατεύτηκαν το κατά δύναμη. Είχαμε 30 εθελοντές που περπατούσαν καθημερινά στην παραλία και μάρκαραν τις φωλιές', ανέφερε η κα Μαρία Στραβαρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης του 'Αρχέλων' στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο 'Porto Platanias', στον Πλατανιά. Φέτος εντοπίσθηκαν 51 φωλιές και οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία φορέων, κατοίκων, τουριστών, ξενοδοχείων. 'Εδώ και 20 χρόνια παρακολουθούμε την κατάσταση στην Κρήτη και υπάρχει μια μείωση της φωλεοποίησης κατά 50 - 60%. Οταν ξεκινούσαμε πριν από 20 χρόνια είχαμε καταμετρημένες 150 φωλιές, το γεγονός ότι έχουμε 50 σήμερα είναι απαισιόδοξο. Αυτό οφείλεται στην έντονη τουριστικοποίηση των παραλιών, δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι χελώνες και να κάνουν φωλιές και αυτό το βλέπουμε καθημερινά από τα ίχνη τους καθώς βγαίνουν από τη θάλασσα για να φτιάξουν φωλιές και δεν τα καταφέρνουν και γυρίζουν πίσω. Αυτό γίνεται είτε γιατί υπάρχει πολύ θόρυβος είτε η παραλία είναι κατειλημμένη από καθίσματα και δεν έχει χώρο η χελώνα για να γεννήσει', ανέφερε η κα Στραβαρίδου.
Η ίδια τόνισε ότι αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες είναι συνειδητοποιημένοι, όχι όμως όλοι. 'Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να έχουμε και τουρισμό και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Φέτος, επίσης, είχαμε μεγάλο αριθμό νεκρών χελωνών. Συνολικά είχαμε 60 τραυματισμένες ή νεκρές χελώνες. Οι τραυματισμοί και οι θάνατοι προέρχονται κυρίως από τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, δίχτυα, πετονιές. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι γιατί χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια και πολύ περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τις χελώνες', ανέφερε η κα Στραβαρίδου.
Οι άνθρωποι του Συλλόγου 'Αρχέλων' χθες με εκπαιδευτικά βίντεο και συζήτηση, ενημέρωσαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Πλατανιά, για τη χελώνα, τον τρόπο ζωής, τους κινδύνους κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου