Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ


ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Χρηματοδοτικά προγράμματα
01-10-2010

Ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν αγρότισσες και γυναικείοι Συνεταιρισμοί, σε μια κατεύθυνση δημιουργίας θέσεων εργασίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο Κολυμπάρι, στην ημερίδα που οργάνωσε το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αγρότισσας.
Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων στο Υπουργείο Εργασίας κ. Θεοδ. Τσέκος μίλησε για 'την ανάγκη να δούμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που να δίνει ευκαιρίες και να ενσωματώνει ακριβώς την έννοια της τοπικότητας, της διαφορετικότητας, της παράδοσης, το περιβάλλον. Για να έχουμε τέτοιες ευκαιρίες το Υπ. Εργασίας και η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιούν νέου τύπου προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ήδη πρόσφατα η κα Κατσέλη ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ακόμα και με μηδενικό σε ορισμένες περιπτώσεις, τοπικές πρωτοβουλίες για δημιουργία θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την παράδοση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και εδώ υπάρχει θέση για τις γυναίκες της υπαίθρου, τους γυναικείους Συνεταιρισμούς. Πρέπει να ξαναδούμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση με έναν διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται μια νέα αντίληψη για την αγροτική ανάπτυξη'.
Ερωτηθείς για το γεγονός πως πολλές γυναίκες είναι άριστες στην παραγωγή ενός προϊόντος αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες να το 'σπρώξουν' στην αγορά, ο κ. Τσέκος σημείωσε πως 'απαιτείται μια βελτίωση στην εικόνα και ένα καλύτερο μάρκετινγκ. Μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας θα δοθούν ευκαιρίες να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές'.
Αναφορά στα προγράμματα αγροτικού χώρου που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας και τέλος τα προγράμματα Leader για την απασχόληση έκανε η οικονομολόγος κα Εύα Πετράκη.
Η πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου κα Αμαλία Μπασιά απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους φορείς ζήτησε την ουσιαστική στήριξη της τοπικής οικονομίας και την αξιοποίηση των γυναικών σε όλους τους τομείς. Την εκδήλωση χαιρέτησαν δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου