Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΣΚΑΘΑΡΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ


ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ
Απειλή για τους φοίνικες
22-10-2010

Δύσκολα θα αποφύγουν την προσβολή από το σκαθάρι τα φοινικόδεντρα της Κρήτης εξαιτίας της δραστικότητάς του αλλά και των καθυστερήσεων στη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισής του.
Αυτό τονίσθηκε στη χθεσινή ημερίδα, που διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας σε συνεργασία με το ΚΕΓΕ, για την ενημέρωση των γεωπόνων σε θέματα αντιμετώπισης του σκαθαριού. Παρότι υπάρχουν τεχνικές, οι γεωπόνοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο βασικά προβλήματα. Οι ιδιώτες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Υπηρεσιών για άμεση εκρίζωση των άρρωστων δέντρων, ενώ από την άλλη δεν προχωράει ο διαγωνισμός για την ανάληψη από συνεργείο του έργου απομάκρυνσης και καταστροφής των φοινικοδέντρων.
Στις μεθόδους αντιμετώπισης του σκαθαριού αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Κοντοδήμας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Κέντρο. 'Θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του σκαθαριού. Δεν θέλω να είμαι πολύ απαισιόδοξος αλλά προβλέπω ότι θα γίνει μεγάλη ζημιά, θα επιβιώσουν λίγοι φοίνικες και τότε θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε', ανέφερε συμπληρώνοντας πως όλη η ευρωπαϊκή κοινότητα πιάστηκε στο ύπνο και για το θέμα του σκαθαριού και για άλλα πολλά έντομα που ακολουθούν και προσβάλλουν όλες τις καλλιέργειες.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Για καθυστέρηση του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο της σωτηρίας ή της εκρίζωσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των φοινικοδέντρων μίλησε ο κ. Παντελής Βογιατζάκης του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
'Δυστυχώς υπάρχει μια καθυστέρηση που δεν ξέρω που οφείλεται ίσως λόγω εκλογών, ίσως λόγω φόρτου εργασίας αλλά αν σκεφτείτε ότι είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι να συσταθεί η επιτροπή, να συνεδριάσει πάει μέσα Νοέμβρη και η Νομαρχία θα μπορεί να βεβαιώσει κονδύλι μέχρι τις 31/12. Θα πρέπει να συντομευθεί η διαδικασία του διαγωνισμού από τη Νομαρχία', ανέφερε τονίζοντας πως αν η επέμβαση από τα εξειδικευμένα συνεργεία γίνει την κατάλληλη στιγμή το δέντρο μπορεί και να σωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου