Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΙΜΕΣ


ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Συνεχής η άνοδος των τιμών ζωοτροφών - λιπασμάτων
Κώνστας Γιώργος | 11-11-2010

Την... ανηφόρα συνεχίζουν να τραβούν γεωργικά εφόδια, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και στον Νομό Χανίων αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος της παραγωγής για τους αγρότες.
Από μια μικρή έρευνα των 'Χ.Ν.' σε καταστήματα με αγροεφόδια αλλά και σύμφωνα με όσα λένε οι παραγωγοί, φαίνεται ότι την τελευταία τριετία το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί χωρίς ουσιαστικό λόγο -κυρίως- εξαιτίας της κερδοσκοπίας των μεγάλων εταιρειών.
Ειδικότερα αναμένεται μέχρι τον Γενάρη να έχει περάσει μια αύξηση 10% της τιμής των λιπασμάτων (χωρίς τον Φ.Π.Α.), ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και η αύξηση σε αγροεφόδια όπως ελαιόδικτα, λάστιχα και άλλα. Στα περισσότερα φυτοφάρμακα εμφανίζεται να υπάρχει μια σταθερότητα, ενώ αντίθετα πιο ακριβές θα είναι οι τιμές και για τις ζωοτροφές.
ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ
Εξαιρετικά μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις των τιμών στα λιπάσματα την τελευταία τριετία. Ειδικότερα το 2007 η μέση τιμής ενός 40κιλου σακιού λιπάσματος, τύπου 1115, κόστιζε 16 ευρώ. Μετά από έναν χρόνο η τιμή εκτινάχθηκε κυριολεκτικά από τα 28 μέχρι και τα 42 ευρώ, παρουσιάζοντας αυξήσεις που ξεπέρασαν το 100%. Το 2009 υπήρξε μια μείωση των τιμών, που δεν έφτασε όμως ποτέ σε αυτή του 2007, καθώς το ίδιο 40κιλο σακί λίπασμα πωλούνταν γύρω στα 20 ευρώ. Για φέτος η τιμή έχει φτάσει στα 21,5 ευρώ με τάσεις ανόδου. Οι τιμές βέβαια κυμαίνονται και ποικίλουν ανάλογα με το κατάστημα, ωστόσο, σε γενικές γραμμές ακολουθούν τις κατευθύνσεις που προαναφέραμε και το παρατηρητήριο τιμών, που πρόσφατα εξήγγειλε το Υπουργείο, μοιάζει με... χορήγηση ασπιρίνης για τον καρκίνο.
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
'Υπάρχει αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές', αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, κ. Γιώργος Βενετάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο οποίος σχολιάζοντας τη δημιουργία του παρατηρητηρίου αναφέρει πως 'είπαν ότι θα λειτουργεί για τα αγροεφόδια και όχι για τις ζωοτροφές και δεν ξέρω πραγματικά τι νόημα έχει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που υπάρχει «ελεύθερο εμπόριο» και ο καθένας πουλάει όπως θέλει και σε όποια τιμή θέλει. Πώς θα παρακολουθούν τις τιμές; Προσωπικά πιστεύω ότι θα βάλουν ένα πλαφόν τιμών πολύ υψηλό και δεν θα χρειάζεται να αυξήσει περισσότερο την τιμή ο έμπορος αλλά από την άλλη θα είναι ζημιογόνο για τον κτηνοτρόφο'.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
'Η τεράστια αύξηση της τιμής των λιπασμάτων πριν από μια διετία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στα λιπάσματα. Ο αγρότης άρχισε να μετράει πάρα πολύ τι βάζει και τη χρησιμοποιεί, να χρησιμοποιεί υδρολιπάνσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση της ζήτησης και μια πτώση της τιμής των λιπασμάτων που πάντως δεν ήταν ανάλογη αυτής που προϋπήρχε της μεγάλης αύξησης', δηλώνει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών 'Ο Κορμός'. Ο ίδιος εκτιμά ότι η μείωση των τιμών στα λιπάσματα προκάλεσε αυξήσεις στα φυτοφάρμακα και στα αγροεφόδια, τις οποίες πολύ δύσκολα μπορεί να επωμιστεί ο παραγωγός.

Η αύξηση των λιπασμάτων
την τελευταία τριετία

2007 16 ευρώ.
2008 28 - 32 ευρώ.
2009 20 ευρώ.
2010 21,5 ευρώ.

Στις τελευταίες τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του Φ.Π.Α. Η τιμή αφορά το 40κιλο σακί 1115, που χρησιμοποείται ευρέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου