Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ


Το πράσινο ελαιουργείο
∆ουλεύει µε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ που καταναλώνει παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, όλα τα απόβλητά του, υγρά και στερεά, γίνονται κοµπόστ – εδαφοβελτιωτικό που πουλιέται στην αγορά –, ενώ για τη θέρµανσή του αξιοποιεί τον πυρήνα της ελιάς.

Το ελαιουργείο του Γιώργου Κανιαδάκη στη Συκολιά Νέας Κυδωνίας στα Χανιά, είναι ίσως το µοναδικό απόλυτα οικολογικό ελαιουργείο στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας µια τεχνική – αποτέλεσµα έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – , το ελαιουργείο έχει πετύχει να διαχειριστεί µε φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, όλα τα απόβλητα και ιδιαίτερα τα υγρά, η διαχείριση των οποίων αποτελεί τεράστιο πρόβληµα για τα ελαιουργεία σε όλη την Ελλάδα.

«Το όφελος για µένα είναι συνειδησιακό. Οτι δηλαδή µπορώ να λειτουργώ το ελαιουργείο χωρίς να µολύνω το περιβάλλον», λέει ο κ. Γιώργος Κανιαδάκης. Εδώ και µια 15ετία αναζητούσε τρόπο οικολογικής διαχείρισης των λυµάτων του ελαιουργείου. Βρήκε τη λύση µαζί µε τον χηµικό µηχανικό Χαράλαµπο Λουκάκη, που αξιοποίησε µια τεχνική του Εργαστηρίου Οργανικής Χηµικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, µε επικεφαλής τον κ. Απ. Βλυσίδη, πάνω στην οποία ο κ. Λουκάκης έκανε διδακτορικό ως µεταπτυχιακός φοιτητής.

«Το εργαστήριο ασχολείται πολλά χρόνια µε την επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων, και το απόσταγµα αυτής της έρευνας είναι η συγκεκριµένη τεχνολογία, η οποία είναι ολοκληρωµένη αφού επιλύει οριστικά το πρόβληµα της επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων µε τον πλέον περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, αλλά και ταυτόχρονα είναι οικονοµικά βιώσιµη, αφού η εµπορία του παραγόµενου κοµπόστ καλύπτει το κόστος επεξεργασίας», αναφέρει ο κ. Λουκάκης.

Πώς λειτουργεί
Από τη στιγµή που θα γίνει η έκθλιψη της ελιάς, τα υγρά απόβλητα οδηγούνται στη µονάδα οξείδωσης του ελαιουργείου. Εκεί υπόκεινται σε επεξεργασία.

Οπως αναφέρει ο κ. Λουκάκης, «η µέθοδος όλη βασίζεται στην αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων. Οι οξειδωτικές διεργασίες µε χρήση δισθενούς σιδήρου και υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ), αποτοξικοποιούν το απόβλητο του ελαιουργείου, µετατρέποντάς τον από ένα δύσκολα βιοδιασπώµενο απόβλητο σε ένα πολύ καλό υπόστρωµα ανάπτυξης µικροβιακής δράσης. Το επεξεργασµένο λύµα απορροφάται στο σύνολό του σε µια διαδικασία αερόβιας συγκοµποστοποίησης µε τα υπόλοιπα παραπροϊόντα του ελαιουργείου (ελαιοπυρήνα, φύλλα), αποδίδοντας ένα άριστης ποιότητας κοµπόστ, ιδανικό και για βιολογικές καλλιέργειες».

Η διαδικασία έχει ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία εδαφοβελτιωτικού κοµπόστ, το οποίο εδώ και ενάµιση χρόνο συσκευάζεται σε 30 κιλά και πουλιέται στην αγορά. Η εµπορική του ονοµασία είναι «Ηumo-olea» και όπως αναφέρουν οι δηµιουργοί του, «προτιµάται κυρίως από βιοκαλλιεργητές και ιδιοκτήτες θερµοκηπίων». Ολο το εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά συστήµατα δυναµικότητας 80 KW. Η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρώθηκε πριν από έναν µήνα και τώρα όση ενέργεια παραχθεί, µπαίνει στο δίκτυο της ∆ΕΗ. «Το ρεύµα που παράγουµε, υπερκαλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύµα του ελαιουργείου, του τυποποιητηρίου, της µονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων», αναφέρει ο κ. Κανιαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου