Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΠΙΑΓΚΑΛΑΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΑΓΚΑΛΑΚΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
“Οχι” στο μνημόνιο
Κώνστας Γιώργος | 06-11-2010

'ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να πληρώσουν για τις πολιτικές που ασκούν εδώ και χρόνια', δηλώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την 'Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης', κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης.
Το μνημόνιο, οι προτάσεις του συνδυασμού, η διάσπαση της Αριστεράς και ο αγροτικός τομέας, τίθενται στη συνέντευξη του υποψηφίου Γ. Πιαγκαλάκη στα 'Χ.Ν.'
- Δηλώνετε ενάντια στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση λέει ότι, αν δεν έμπαινε στον μηχανισμό στήριξης και δεν δανειζόταν από το ΔΝΤ, δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν είναι λογικό;
Κατ’ αρχήν όλοι αυτοί -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που πετσόκοβαν μισθούς και συντάξεις όλα αυτά τα χρόνια, τώρα κόπτονται για τους μισθούς και τις συντάξεις; Τα λεφτά του μηχανισμού στήριξης θα πάνε στην πλειοψηφία τους για την αποπληρωμή δανείων σε Γάλλους και Γερμανούς τραπεζίτες. Όλοι οι σοβαροί αναλυτές λένε ότι παρόλα τα μέτρα το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, την επόμενη διετία θα πληρώσουμε 180 δισ. ευρώ για το χρέος και αυτό το λένε οι πιο αισιόδοξοι. Άρα και ψεύτες και κλέφτες οι κυβερνώντες -και το ακροδεξιό δεκανίκι τους, ο ΛΑ.ο.ς., μην ξεχνιόμαστε. Ούτε η δήθεν «αντιμνημονιακή» ΝΔ πείθει καθώς συμφωνεί με τα μέτρα. Όλα αυτά τα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την πολιτική τους δημιούργησαν αυτό το χρέος και καλούν τον ελληνικό λαό να το πληρώσει. Το μνημόνιο εν κατακλείδι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.
- Και τι προτείνετε εσείς..;
Μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση εναντίον του μνημονίου πρέπει να στρέφεται ενάντια σ’ αυτούς και παράλληλα να βάζει το αίτημα διαγραφής του χρέους. Το παράδειγμα αυτό το ακολούθησαν και άλλες χώρες που βρέθηκαν στη 'μέγγενη' του ΔΝΤ.
- Λέτε απαγόρευση των απολύσεων και εργατικός έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις, πώς θα γίνει αυτό;
Αυτά είναι αιτήματα που απευθύνονται στους ίδιους τους εργαζομένους. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι κανένας Παπανδρέου ή Σαμαράς θα πάρει τέτοια μέτρα. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ ούτως ή άλλως είναι υπέρ των απολύσεων και αυτό προβλέπει και το μνημόνιο. Το κίνημα θα το επιβάλλει αυτό γιατί χωρίς τους αγώνες και τον καταναγκασμό του κινήματος κανένας επιχειρηματίας δεν θα υποταχθεί σε εργατικό έλεγχο, δεν θα φανερώσει τον προϋπολογισμό του ούτε θα απαγορεύσει τις απολύσεις. Μόνο ένα πολιτικό εργατικό κίνημα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να επιβάλλει αυτά τα μέτρα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μάχιμο αίτημα στο σήμερα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διεξόδου από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων.
- Όμως η Αριστερά στις περιφερειακές εκλογές και στην Κρήτη παρουσιάζεται με τρία ψηφοδέλτια. Γιατί δεν θα μπορούσατε να προχωρήσετε μαζί;
Κατ’ αρχήν θέτουμε στο σήμερα ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα για τον κόσμο της εργασίας για το οποίο λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί το ληστρικό τοκογλυφικό χρέος, που έχει γίνει και στο παρελθόν από το ίδιο το εργατικό κίνημα σε άλλες χώρες ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ που οι πολιτικές της είναι αυτές που οδήγησαν τους εργαζομένους, τους αγρότες και τη νεολαία σε χρεοκοπία. Τα μέτρα του μνημονίου υπάρχουν και στις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Και αυτή η ρήξη πρέπει να γίνει υπό το βάρος του μαζικού λαϊκού κινήματος και όχι υπό τους όρους της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Εθνικοποίηση των Τραπεζών, το 30% του δημόσιου χρέους είναι προς της ελληνικές Τράπεζες. Μόνο έτσι θα προστατευτούν οι καταθέσεις των εργαζομένων, τις οποίες λυμαίνονται οι κάθε λογής επενδυτές. Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, που του έχουν χαριστεί πάνω από 9 δισ. με τη μείωση της φορολογίας του. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να μιλήσει κανείς για μια φιλολαϊκή Αυτοδιοίκηση που με αγώνες θα επιβληθεί. Η 'Ριζοσπαστική Συνεργασία' τρέφει αυταπάτες ότι εντός ΕΕ και με τον 'Καλλικράτη' μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, χώρια που ο χώρος του συριζα φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η 'Λαϊκή Συσπείρωση' τα παραπέμπει στη λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, μα για να φτάσουμε εκεί προϋποθέτει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανατροπής, το οποίο και αρνείται.
- Ο αγροτικός κόσμος βρίσκετε σε άσχημη κατάσταση. Τι λέτε εσείς στους αγρότες της Περιφέρειας;
Οι αγωνιστές της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη παλεύουν για: 1ο: Προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. 2ο: Κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγαλοαγρότες και βιομήχανους. Χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. 3ο: Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του Φ.Π.Α., χαμηλότοκα δάνεια και βασικά έργα υποδομής. 4ο: ΟΧΙ στο 'Μητρώο Αγροτών', στον 'Καλλικράτη', στους Συνεταιρισμούς ΑΕ και στις λεγόμενες 'διεπαγγελματικές' οργανώσεις μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. 5ο: Πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΟΓΑ, χωρίς εισφορές. Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής τους καθώς και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από ζημιές, χωρίς εισφορές στον ΕΛΓΑ. 6ο: Αμεσο διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, χωρίς εισφορές. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. 7ο: Ισοτιμία πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθός, ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους ή εποχιακούς, Ελληνες και μετανάστες. ΟΧΙ στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. 8ο: Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής), διάθεσή της για συνεταιριστική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου