Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ



ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Θέσεις για την Περιφέρεια
Κώνστας Γιώργος | 05-11-2010

Τις θέσεις τους για τις εκλογές καταθέτουν με συνεντεύξεις τους στα 'Χανιώτικα νέα' τέσσερις νέοι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
'Να αποδοκιμαστούν όσοι μας οδήγησαν σήμερα εδώ'

Στον συνδυασμό της 'Ριζοσπαστικής Συνεργασίας για την Κρήτη' συμμετέχει ο Φώτης Μπομπολάκης, μηχανικός Δομικών Εργων, που εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα.
- Κατεβαίνεις υποψήφιος γιατί..; Για μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων ενάντια στις πολιτικές που απαξιώνουν τις εργασιακές σχέσεις - δικαιώματα.
- Ριζοσπαστική Συνεργασία στην Περιφέρεια σημαίνει..; Μια κοινωνική συνεργασία που βάζουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη.
- Ουτοπία αυτό ή ρεαλισμός..; Ουτοπία είναι οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, ρεαλισμός είναι να αναθεωρήσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές αυτές.
- Για τη δική σου προβολή έδωσες..; Πολλή δουλειά μαζί με τα μέλη του συνδυασμού μας.
- Ολοι οι υποψήφιοι μιλάνε για τη νεολαία... Εσύ; Υπάρχουν νεολαίοι που ακολουθούν τις καταδικασμένες πολιτικές αλλά υπάρχουν και νέοι που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, έχουν ανησυχίες και αγωνίες και θέλουν να αγωνιστούν.
- Από τη μια το μνημόνιο από την άλλη..; Οι κοινωνικοί αγώνες, οι διεκδικήσεις για το κοινό και όχι το προσωπικό όφελος.
- Νέος και εργασία στην Κρήτη..; Το φάσμα της ανεργίας, 11% για το νησί, ραγδαία αύξηση απολύσεων. Εμείς μιλάμε για κοινωνική οικονομία με ουσιαστικές προοπτικές για όλους.
- Στον νέο που σκέφτεται να ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της κας Μπακογιάννη τι λες..; Οτι πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η πρώτη μάχη είναι αυτήν την Κυριακή, θα πρέπει να ψηφίσει κατά του μνημονίου και να είναι παρών στους αγώνες που θα ξεκινήσουν από την επομένη.
- Θα πλήρωνες διόδια για να πας Ηράκλειο..; Ποτέ! Ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
- Σήμερα θα αποδοκίμαζες..; Όσους έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση τη νεολαία, όσους με τις πολιτικές τους μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.


'Εχω αγανακτήσει με τους... Μεσσίες'

Στον συνδυασμό 'Μια Κρήτη - Περιβάλλον - Ανθρωπος' συμμετέχει ο Αριστείδης Στρατάκης, ελευθ. επαγγελματίας, που διδάσκει 'Tάι τσι σουάν' και εναλλακτική θεραπεία.
- Κατεβαίνεις υποψήφιος γιατί..; Εχω αγανακτήσει να περιμένω από κάποιο Μεσσία να κάνει πράγματα για μένα και εγώ να παρακολουθώ το παρασκήνιο της διαπλοκής και της ρεμούλας και να μην μπορώ να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου.
- 'Μια Κρήτη' στην Περιφέρεια σημαίνει..; Βασικά την ενότητα των 4 Νομών, ότι όλοι είμαστε ένας κόσμος, έχουμε μια αλληλεξάρτηση.
- Ουτοπία αυτό ή ρεαλισμός..; Αυτή είναι η πραγματικότητα μου, τα πιστεύω μου, εμένα και πολλών άλλων οπότε δεν είναι ουτοπία.
- Για τη δική σου προβολή έδωσες..; Δεν έχω κάνει προσωπική προβολή. Ο,τι κάναμε ως συνδυασμός.
- Ολοι οι υποψήφιοι μιλάνε για τη νεολαία... Εσύ; Δεν προσπαθώ να προσεγγίσω κάποιον ηλικιακά. Η κίνησή μας αφορά όλο τον κόσμο, όλους τους πολίτες της Κρήτης, του κόσμου, ανεξάρτητα από ηλικία.
- Από τη μια το μνημόνιο από την άλλη..; Η πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα και στον κόσμο είναι το πρόβλημα και το μνημόνιο μέρος της πολιτικής αυτής, το ίδιο και η Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε την πολιτική και που ασκείται η εξουσία.
- Νέος και εργασία στην Κρήτη..; Λέγαμε από πριν ότι θα γίνουμε εποχιακοί σερβιτόροι. Αν αυτό επιθυμούμε τότε... Οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν εκεί. Εμείς λέμε εργασία για όλους.
- Στον νέο που σκέφτεται να ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της κας Μπακογιάννη, τι λες..; Ότι όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν τόσο καιρό δεν έχουν πείσει ότι ενδιαφέρονται για το καλό των πολιτών. Μας βλέπουν αφ’ υψηλού, ή θα πρέπει να χαμηλώσουν αυτοί ή να φύγουν από την πολιτική. Ο τόπος χωράει ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, ισονομία.
- Θα πλήρωνες εισιτήριο για να πας στον Μπάλο, στο Λαφονήσι, στα Φαλάσαρνα..; Είναι η φυσική κληρονομιά και αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλο τον κόσμο. Ολοι θα πρέπει να μπορούν να τα απολαμβάνουν και παράλληλα να τα σέβονται.
- Σήμερα θα αποδοκίμαζες..; Θα ήθελα να δω να χάνεται η θλίψη και η δυστυχία από τα πρόσωπα και τα μάτια του κόσμου. Να ξαναγυρίσει η χαρά και η αισιοδοξία. Μας καλλιεργούν τον φόβο, πρέπει να το αντιπαλέψουμε.


'Οι θέσεις μας πηγάζουν,
από τις σύγχρονες ανάγκες'

Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Ασημίνα Καραμπέτσου, συμμετέχει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της 'Λαϊκής Συσπείρωσης'.
- Κατεβαίνεις υποψήφια γιατί..; Δεν ήλθαμε σήμερα να διεκδικήσουμε τον ψήφο. Είμαστε όλα αυτά τα χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα λαϊκά δικαιώματα, συμμετέχουμε και σε αυτή την πολιτική μάχη.
- 'Λαϊκή Συσπείρωση' στην Περιφέρεια σημαίνει..; Ότι αντιδράμε στις πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, ότι θα είμαστε και την επομένη μέρα μετά τις εκλογές για να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που θα επιβάλλουν.
- Ουτοπία αυτό ή ρεαλισμός..; Οι θέσεις μας πηγάζουν μέσα από τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν θα μπορούσαν να είναι ουτοπία.
- Για την δική σου προβολή έδωσες..; Οπως και όλοι οι υποψήφιοι της 'Λαϊκής Συσπείρωσης' δεν έχουμε κανέναν από πίσω μας, πέρα από τη λαϊκή στήριξη με τις συνδρομές για να στηρίξουμε τον προεκλογικό μας αγώνα.
- Ολοι οι υποψήφιοι μιλάνε για τη νεολαία... Εσύ; Η νεολαία δεν θα πρέπει να νιώθει ως κάτι ξεχωριστό από την κοινωνία. Την καλούμε να δει πολιτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
- Από τη μια το μνημόνιο από την άλλη..; Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι ανάγκες τους. Γιατί οι ανάγκες υπάρχουν γιατί υπάρχει και πλούτος. Οταν εργάζεσαι σκληρά, παράγεις, θέλεις αυτό να σου επιστρέψει πίσω, όχι να βρίσκεσαι στο τέλος του μήνα άφραγκος.
- Νέος και εργασία στην Κρήτη..; Μιλάνε για επενδύσεις, για αλλαγή χρήσεων γης για να γίνουν μεγάλα ξενοδοχεία. Η αλλαγή χρήσης τσεκουρώνει την αγροτική παραγωγή και μετά η εργασία στα ξενοδοχεία με τις σχέσεις εργασίας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι οι πλέον καταπιεσμένοι εργαζόμενοι.
- Στον νέο που σκέφτεται να ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της κας Μπακογιάννη, τι λες..; Μερικά ερωτήματα. Τι συμφέρον έχουν από αυτούς τους συνδυασμούς. Εχουν δοκιμαστεί οι πολιτικές και οι άνθρωποι αυτοί και έχουν αποτύχει. Εμείς προβάλλουμε τις προτάσεις και μιλάμε για έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης.
- Θα πλήρωνες διόδια για να πας Ηράκλειο..; Σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης των δημόσιων έργων και υποδομών θα πρέπει να αντιδράμε. Οι δυνάμεις της 'Λαϊκής Συσπείρωσης' στην υπόλοιπη Ελλάδα πάλεψαν ενάντια σε αυτές τις λογικές.
- Σήμερα θα αποδοκίμαζες..; Αυτόν που μου στερεί την εκπαίδευση, την εργασία, αυτόν που μου πουλάει το lifestyle και τη ναρκοκουλτούρα.

'Μόνος ρεαλισμός: Η ανατροπή!'

Υποψήφιος με την 'Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Περιφέρεια' ο Μίνως Παπαδογιαννάκης, με πτυχίο χημικού και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
- Κατεβαίνεις υποψήφιος γιατί..; Να στηρίξω την αντικαπιταλιστική Αριστερά για μια άλλη απάντηση στην κρίση που μας πνίγει.
- Αντικαπιταλιστική Περιφέρεια σημαίνει..; Όχι σε περιφερειάρχες, δημάρχους, γραμματείς και φαρισαίους πάνω από τα κεφάλια μας, άμεση δημοκρατία μέσα από γεν. συνελεύσεις.
- Ουτοπία αυτό ή ρεαλισμός..; Ο μόνος ρεαλισμός, όταν ο νέος εργαζόμενος παίρνει 590 ευρώ και πρέπει να ζήσει με αυτά, εγκλωβισμένος στις Τράπεζες για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του, αυτό είναι ουτοπία.
- Για τη δική σου προβολή έδωσες..; Πολύ προσωπικό μόχθο, κουβέντα, συζήτηση με τον κόσμο. Δεν έχω λεφτά για διαφημίσεις.
- Ολοι οι υποψήφιοι μιλάνε για τη νεολαία... Εσύ; Βλέπω την ανεργία που μαστίζει ακόμα και τους πτυχιούχους. Ή όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για δικαιώματα, κατακτήσεις ή όλοι μαζί θα πέσουμε.
- Από τη μια το μνημόνιο από την άλλη..; Οι αγώνες των εργαζομένων και των νέων, οι διεκδικήσεις για μια δίκαιη κοινωνία, οι ανάγκες για μια αξιοπρεπή ζωή.
- Νέος και εργασία στην Κρήτη..; Δύσκολο. Οι αγρότες δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, οι πτυχιούχοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας ή δουλεύουν μαύρη εργασία, μόνο τουρισμός, όπου η εκμετάλλευση είναι τεράστια.
- Στον νέο που σκέφτεται να ψηφίσει τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της κας Μπακογιάννη τι λες..; Να μην κάνει το λάθος που έκαναν οι παλιότεροι, να μην στηρίξει αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας, που στηρίζονται στο προσωπικό ρουσφέτι.
- Θα πλήρωνες διόδια για να πας Ηράκλειο..; Οχι! Ούτε σε αυτόν τον δρόμο ούτε σε κάποιον καλύτερο που θεωρώ ότι πρέπει να φτιάξουμε.
- Σήμερα θα αποδοκίμαζες..; Όσους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, τα δύο μεγάλα κόμματα και τον ΛΑ.Ο.Σ. και αυτούς που κάνουν ένα βήμα κριτικής αλλά τίποτα παραπάνω (ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) και τη λογική του βολέματος και της οικογενειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου