Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ



ΤΟΠΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
“Ταξίδι” στον κόσμο των καναρινιών
03-11-2010

Ενα ξεχωριστό και πρωτότυπο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των πτηνών συνοδείας προσφέρει ο 14ος διαγωνισμός - έκθεση, που διοργανώνει, για πρώτη φορά στα Χανιά, ο Παγκρήτιος Ομιλος Καναρινόφιλων.
Το παλαιό Τελωνείο έχει κατακλυστεί από 650 καναρίνια, κυρίως, αλλά και καρδερίνες, φλώρους και άλλες ράτσες πουλιών. Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το διαγωνιστικό μέρος και από την Παρασκευή η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
'Ερχόμενος εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει δράσεις που δεν θα δει ούτε στα pet shop ούτε στα μπαλκόνια. Μιλάμε για καθαρόαιμες ράτσες καναρινιών, που έχουν αναπαραχθεί με πολλή αγάπη από καναρινόφιλους όλης της Κρήτης και όχι μόνο', αναφέρει ο κ. Δημήτρης Μόκας.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Στον διαγωνισμό που διεξάγεται οι διεθνείς κριτές καλούνται να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πουλιού, να διαπιστώσουν αν είναι καθαρόαιμο ή
όχι και να βραβεύσουν τα καλύτερα.
Ανάμεσα στους κριτές οι Βέλγοι Αllen Notlet και Jean Eric Adam και ο Ιταλός Peron Guerino.
'Ο κριτής έχει πρότυπα της κάθε ράτσας. Εμείς μπορεί να τα βλέπουμε όλα λευκά σε ένα καναρίνι αλλά ο κριτής βλέπει τη φωτεινότητα του φτερώματος και διαπιστώνει πολύ εύκολα πόσο καθαρόαιμο είναι', τονίζει ο κ. Mανώλης Νικολουδάκης, πρόεδρος της έκθεσης, ενώ ο κ. Σταύρος Ψαρουδάκης, υπεύθυνος υλικού, μας δίνει ένα παράδειγμα της αυστηρότητας του διαγωνισμού. 'Στον διαγωνισμό για τα κόκκινα καναρίνια, το πρωί της Τρίτης, είχε μείνει ένα δικό μου με ένα άλλο από το Ηράκλειο για την 1 - 2 θέση. Ο κριτής την τελευταία στιγμη είδε δύο τρίχες μαύρες πάνω στο καναρίνι μου που δεν τις βλέπεις ούτε με μικροσκόπιο και ούτε και εγώ τις είχα δει και έτσι το έκοψε από την τριάδα των βραβείων'.
Τα 650 πουλιά, που συμμετέχουν στον 14ο παγκρήτιο διαγωνισμό, διαγωνίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ: Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες σε λευκά καναρίνια, κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.
- ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΠΟΖΙΤΟΥΡΑΣ: Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι οι ράτσες διαφέρουν στο φτέρωμα (π.χ. σγουρά), άλλα στο λοφίο, άλλα στον σκελετό (είναι καμπούρικα ή στέκονται κατακόρυφα). Όλα από τη φύση τους ως χαρακτηριστικό της ράτσας τους.
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΓΡΙΟΠΟΥΛΙΑ: Τέτοια είναι οι καρδερίνες και οι φλώροι.
- ΥΒΡΙΔΙΑ: Πουλιά που προέρχονται από διασταυρώσεις π.χ. καρδερίνα με καναρίνι.
Επίσης, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που δεν εκπροσωπούνται στον 14ο παγκρήτιο διαγωνισμό, όπως τα καναρίνια φωνής.
Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν πτηνά που είναι στο 1ο έτος ζωής τους μόνο.
Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ
'Για να ασχοληθεί κάποιος με το χόμπι αυτό πρέπει να έχει αγάπη και μεράκι. Όλοι έχουμε εκτροφεία που είναι χώροι κλειστοί με σταθερές θερμοκρασίες και τεχνητό φωτισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατροφή των νεοσσών από τις μάνες', αναφέρει ο κ. Νικολουδάκης.
'Κάθε καναρίνι έχει τη δική του ταυτότητα με ένα «δακτυλίδι» που του φοράμε στο πόδι την 5η ημέρα μετά τη γέννησή του. Πάνω σε αυτά αναγράφεται η Ομοσπονδία της χώρας από όπου γεννήθηκε, η χρονιά γέννησης, ο κωδικός του ιδιοκτήτη και ο αριθμός - ονομασία του καναρινιού', επισημαίνει ο κ. Μόκας.
Στόχος των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα είναι η αύξηση των μελών του Ομίλου. 'Είμαστε μια παρέα που μας συνδέει στενά η αγάπη για τα καναρίνια. Η άμιλλα φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα και στους διαγωνισμούς και στις εκθέσεις και στην εκτροφή', τονίζει ο κ. Νικολουδάκης.
Οσο για την ικανοποίηση που προσφέρει η ενασχόληση με την εκτροφή πτηνών συνοδείας ο κ. Μόκας σημειώνει χαρακτηριστικά πως 'εμένα με ξεκουράζει. Είμαι μηχανικός στα καράβια· με το που γυρίζω από τη δουλειά ασχολούμαι με τα πουλιά. Τα καθαρίζω, τα ταΐζω, τα φροντίζω. Είναι μια δημιουργική απασχόληση'. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κ. Νικολουδάκης μιλάει για πολλές χαρές αλλά και λύπες. Χαρές όταν 'γεννηθεί ένας νεοσσός, όταν κερδίσεις έναν διαγωνισμό, λύπη όταν πάει κάτι άσχημα με την εκτροφή ή πεθάνει κάποιο πουλί'. Στην ομάδα των διοργανωτών από τα Χανιά μετέχουν και οι Γιάννης Πατεράκης και Μάνος Βαρδαξής. Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Παγκρήτιο Ομιλο Καναρινόφιλων, τον Δήμο Χανίων για την παραχώρηση της αίθουσας και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης.
Γ.ΚΩΝ.

Η έκθεση

Η έκθεση για το κοινό ξεκινάει την Παρασκευή, στις 11 το πρωί και θα παραμείνει μέχρι τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Το Σάββατο θα ανοίξει στις 10 το πρωί και θα κλείσει στις 8 μ.μ. και την Κυριακή στις 10 το πρωί και θα κλείσει στις 2 το μεσημέρι, πάντα στον χώρο του παλιού Τελωνείου, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Ο Παγκρήτιος Ομιλος Καναρινόφιλων, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1996 από μια παρέα 23 εκτροφέων. Σκοποί του είναι η διάδοση του ενδιαφέροντος για την εκτροφή - φύλαξη και η διατήρηση των πτηνών συντροφιάς στην Περιφέρεια της Κρήτης και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα. Η ενημέρωση των μελών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη - φύλαξη - διατροφή - αναπαραγωγή και διαχείριση των πτηνών συντροφιάς. Η διοργάνωση εκθέσεων και πρωταθλημάτων από τα μέλη του και από μέλη άλλων παρεμφερών Ομίλων - Συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου