Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΟΥΔΑ


ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Το αεροπλανοφόρο "Τρούμαν"

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ


"Πλημμύρισε" από Αμερικάνους στρατιωτικούς του αεροπλανοφόρου Τρούμαν χθες η πόλη των Χανίων. Το σκάφος θα παραμείνει δεμένο στη ναυτική βάση του κόλπου της Σούδας μέχρι και τη Δευτέρα. Η επίσκεψη του πλοίου προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων και οργανώσεων που απέστειλαν σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας.
Οι πρώτοι ναύτες του αεροπλανόφορου βγήκαν στην πόλη το μεσημέρι, ενώ το μεγάλο τμήμα κατέκλυσε το παλιό λιμάνι και το κέντρο της πόλης τις απογευματινές ώρες. Ενα μεγάλος αριθμός στρατιωτικών διοχετεύθηκε και σε άλλες σημεία της Κρήτης. Τόσο οι αμερικανικές αρχές όσο και η Ελληνική αστυνομία είχαν πάρει μέτρα ασφαλείας για το κίνδυνο επεισοδίων.
To αεροπλανοφόρο έφτασε προερχόμενο απο την Αραβική θάλασσα όπου συμμετείχε σε γυμνάσια. Θα μείνει για 3 ημέρες στα Χανιά για την αναψυχή του πληρώματος. Σύμφωνα με στοιχεία που αναγράφονται στην ιστοσελίδα του "USS Harry S. Truman" Το πλοίο ρίχθηκε στη θάλασσα το 1998. Συμμετείχε ενεργά τόσο στις επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ όσο και στην εισβολή τον Μάρτιο του 2003. Τα αεροπλάνα του πραγματοποίησαν πάνω από 1200 εξόδους και έριξαν 700 τόνους βόμβες. Ολο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το "Τρούμαν" είναι μήκους 1096 πόδια, η κίνηση του γίνεται με τη βοήθεια δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, αναπτύσει ταχύτητα 30 κόμβων, διαθέτει 4 καταπέλτες και 4 ασανσέρ για την εκτόξευση και μεταφορά αεροπλάνων, έχει πάνω του περισσότερα από 80 αεροσκάφα. Το πλήρωμα του ανέρχετε στα 5200 άτομα και έχει πάρει το όνομα του από τον Χάρι Τρούμαν τον 33ο πρόεδρο των ΗΠΑ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τις αντιδράσεις κομμάτων και χώρων της Αριστεράς προκάλεσε ο κατάπλους του αεροπλανοφόρου "Τρούμαν" στη Σούδα
- ΚΚΕ: "Χιλιάδες Αμερικάνοι του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν» και του πλοίου «Νόρμαντι» κατέφτασαν στην βάση της Σούδας και ξεχύνονται στην πόλη μας για την καθιερωμένη «αναψυχή» τους. Η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έδειξε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απαίτηση του Χανιώτικου λαού να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την περιοχή". Στη συνέχεια η Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ καταδικάζει μεταξύ άλλων, "την νέα προκλητική παρουσία των αμερικανονατοϊκών στην περιοχή μας". Και συνεχίζει: "Να είναι σίγουροι οι Αμερικάνοι και Νατοϊκοί φονιάδες των λαών ότι ο Χανιώτικος λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να συνηθίσουν και να αποδεκτούν την παρουσία τους. Όσες προσπάθειες και να κάνουν με την βοήθεια της κυβέρνησης και των εδώ εκπροσώπων της να μας πείσουν για το "θεάρεστο" έργο τους. Όσα ματωβαμμένα με το αίμα των λαών χρήματα και να ξοδέψουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Ήταν και θα παραμείνουν στη συνείδησή μας οι φονιάδες των λαών. Η Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον λαό, την νεολαία, του μαζικούς φορείς, την Τοπική και Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αντιταχτούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στο καθεστώς κατοχής από τους αμερικανονατοϊκούς που επιβάλλει η κυβέρνηση στην περιοχή μας. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται κανείς να κλείνει τα μάτια".
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" Χανίων σε ανακοίνωση της "καταγγέλει την παρουσία των αμερικανονατοικών φονιάδων στην πόλη μας". Και μεταξύ άλλων σημειώνει: "Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων θεωρεί ότι σήμερα χρειάζεται ένα αντιπολεμικό κίνημα, που θα επιβάλλει την απομάκρυνση της χώρα από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς και την εργατική τάξη , απέναντι στη βάρβαρη επίθεση και την πολιτική του κεφαλαίου που ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις. Χρειάζεται άμεσα κλιμάκωση των αγώνων, με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και διαδηλώσεις, με μια πραγματική εξέγερση,  με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα παντού".
- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ: Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τονίζει: "Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι δεν θέλει τα ματωμένα δολάρια τους , έχει αποδείξει ότι επιθυμεί μια άλλη προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο μας, μια προοπτική ανάπτυξης που όμως είναι διαφορετική από αυτήν που θέλουν οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους. Μέσα στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε στην Λισσαβόνα, πριν από δεκαπέντε ημέρες , όπου εχθρός λογαριάζεται κάθε λαός και κάθε κίνημα που αντιστέκεται στα σχέδια τους . Η μόνη απάντηση, για το λαϊκό κίνημα, σ’ αυτές τις επιδιώξεις τους είναι η απομάκρυνση, το κλείσιμο των βάσεων, η αποδέσμευση από την πολιτική της « νέας τάξης » πραγμάτων, μιας πολιτικής που γεννά πολέμους, φτώχεια, ανεργία, που συσσωρεύει περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο. Χανιώτες και Χανιώτισσες αντισταθείτε στα σχέδια τους, αποδείξτε τους ότι ήταν, είναι και θα είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας".
- ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ: "Καταγγέλλουμε την παρουσία της αμερικάνικης ναυτικής δύναμης στα Χανιά που αποτελείται από το αεροπλανοφόρο "Τρούμαν" και το πλοίο "Νόρμαντι" που επιστρέφουν μετά από την πολύμηνη παρουσία τους στην Μεσόγειο, μέρος μια μεγαλύτερης αποστολής του αμερικάνικου ναυτικού που είχε ως σκοπό την "επιτήρηση" των ακτών του Ιράν και του θαλάσσιου χώρου στον Περσικό κόλπο. Το συγκεκριμένα πλοία μάλιστα είχαν λάβει εντολή να αλλάξουν την πορεία τους και να παραμείνουν στη Μεσόγειο, με σκοπό τους την καταστολή των δράσεων δια θαλάσσης υπέρ του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού" αναφέρει σε ανακοίνωηση της η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο". Συνεχίζοντας την ανακοίνωση της αναφέρει πως "καταγγέλλουμε και την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής που στο όνομα των "συμμαχικών" καλών σχέσεων χρησιμοποιεί τα χείριστα μέσα για την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων δυνάμεων στην πόλη μας, μεταξύ αυτών και το πρωτοφανής απομάκρυνση, σήμερα το πρωί από την πλατεία Τάλω, των αυτοκινήτων των περιοίκων για να μπορέσουν να παρκάρουν πιο άνετα τα τουριστικά λεωφορεία των Αμερικανών! Εύλογα αναρωτιόμαστε μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αρμόδιοι για να μην δυσαρεστήσουν τους εγκληματίες των λαών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου