Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ



ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ
Επεισόδια - συλλήψεις
07-12-2010

Επεισοδιακή, με συλλήψεις και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο 13χρονων μαθητών Γυμνασίου και ενός 28χρονου αδιόριστου εκπαιδευτικού, η χθεσινή πορεία μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στα Χανιά.
Η επέμβαση της Αστυνομίας στη μαθητική πορεία, μετά τον εμπρησμό ενός κάδου στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου (Δημοκρατίας), είχε ως αποτέλεσμα να προσαχθούν στο Αστυνομικό Μέγαρο 8 άτομα: Εξι ανήλικοι μαθητές, ένας φοιτητής και ένας εκπαιδευτικός - μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Aπό την Αστυνομία κρατήθηκαν οι τρεις εξ αυτών μέχρι το απόγευμα που τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ειδικότερα:
- Στους δύο 13χρονους μαθητές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απρόκλητες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κάδου, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής, διατάραξη οικιακής ειρήνης. Στους γονείς τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
- Στον αδιόριστο εκπαιδευτικό απαγγέλθηκε κατηγορία ότι με ξύλο επιτέθηκε σε αστυνομικό, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε λέγοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας δεν είχε στα χέρια του ξύλο.
Η ΠΟΡΕΙΑ
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 και συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών από τα σχολεία των Χανίων, Γυμνάσια και Λύκεια. Στο τέλος της πορείας ήταν πολλοί καθηγητές, ενώ υπήρξε και μπλοκ φοιτητών του Πολυτεχνείου. Νωρίτερα σε σχολεία των Χανίων είχαν γίνει αυθόρμητες εκδηλώσεις από μαθητές με συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Οι μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο των Χανίων φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας και άλλα, όπως 'Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, δεν θα περάσει ο φασισμός' και 'Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη'. Πίσω από την πορεία ακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Μπροστά στο Δημαρχείο Χανίων πετάχθηκε ένα αβγό και ένα πορτοκάλι από μαθητές, ωστόσο, οι υπόλοιποι απέτρεψαν άλλους που ήθελαν, επίσης, να πετάξουν πορτοκάλια. Η πορεία εξελίχθηκε ομαλά μέχρι τη Νομαρχία.
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Φτάνοντας η πορεία στην πλατεία Δικαστηρίων, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση ΜΑΤ, στα αριστερά και δεξιά του κτηρίου. Εκεί από τους μαθητές άρχισαν να εκσφενδονίζονται πορτοκάλια, λεμόνια και αβγά. Αυτό συνεχίσθηκε για μερικά λεπτά με τους αστυνομικούς να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Στη συνέχεια, όμως, εκσφενδονίστηκαν και πέτρες, μια εξ αυτών βρήκε αστυνομικό στον λαιμό και τον τραυμάτισε ευτυχώς ελαφρά. Τον αστυνομικό παρέλαβε λίγο μετά ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μια άλλη πέτρα χτύπησε την πόρτα αυτοκινήτου τύπου τζιπ, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ της Νομαρχίας προκαλώντας ένα βαθούλωμα.
Τη στιγμή εκείνη επενέβησαν καθηγητές και το μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου δημιουργώντας αλυσίδες έτσι ώστε η πορεία να φύγει μπροστά από τη Νομαρχία και να συνεχίσει. Το κύριο μέρος της πορείας άρχισε όντως να επιστρέφει στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και όλα έδειχναν πως η κατάσταση είχε εκτονωθεί.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ωστόσο, μια μεγάλη ομάδα μαθητών στάθηκε στην αρχή της οδού Ανδρέα Παπανδρέου (Δημοκρατίας), τοποθέτησε έναν κάδο στη μέση του δρόμου και του έβαλε φωτιά, ενώ από πέτρα που πετάχθηκε έσπασε τζάμι εισόδου πολυκατοικίας. Από τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στον δρόμο, ζητήθηκε από τους ανωτέρους τους να επέμβουν δυναμικά καθώς, όπως ανέφεραν μόνο έτσι θα μειωνόταν η ένταση και θα ελάμβανε τέλος η πορεία. Έτσι και έγινε και αστυνομικοί της Ασφάλειας κυνήγησαν τους μαθητές και συνέλαβαν έναν εξ αυτών, ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν και δεύτερο. Το μπλοκ των φοιτητών που βρισκόταν στα 'Ολύμπια' επέστρεψε προς την αρχή της Δημοκρατίας και έφτιαξε αλυσίδες καλώντας τους μαθητές να μπουν πίσω από αυτές για προστασία και στη συνέχεια υποχώρησε προς την Αγορά. Οι αστυνομικοί με την εξάρτυση ΜΑΤ ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την 'ουρά' της διαδήλωσης και κυριολεκτικά την πήγαιναν 'καροτσάκι' για 100 περίπου μέτρα. Ωστόσο, η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή των δύο πλευρών, έφερε γρήγορα ένταση με την Αστυνομία να επεμβαίνει χτυπώντας τους διαδηλωτές που τράπηκαν σε φυγή. Εκεί άρχισε μια σειρά από συλλήψεις, μαθητών κυρίως, που συνεχίσθηκε μέχρι και το Εθνικό Στάδιο Χανίων. Οι διαδηλωτές υποχώρησαν γρήγορα προς τη Δημοτική Αγορά, όπου και ακολουθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εκεί παρέμειναν για λίγο και μόλις έγινε γνωστό ότι υπήρχαν συλλήψεις αρκετοί εξ αυτών πήγαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.
ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι η Αστυνομία άφησε ελεύθερους τους 5 από τους 8 ανηλίκους, ανάμεσά τους και μαθήτριες και κράτησε 3. Εξω από το Αστυνομικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, ενώ υπέρ των ανηλίκων και του μαθητή κατέθεσαν μέλη της Ενωσης Γονέων Χανίων και της ΕΛΜΕ ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Κοντά στους συλληφθέντες 13χρονους βρέθηκε η Ενωση Γονέων Δήμου Χανίων. Ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Γιάννης Βόρδος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως 'κατ’ αρχήν καταδικάζουμε οποιαδήποτε φαινόμενα ξεφεύγουν από τις κλασικές πορείες που έχουν κάποια αιτήματα ή όπως η σημερινή να τιμήσουν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ηταν μια ειρηνική πορεία που ξέφυγε στο τέλος από κάποια άτομα, δεν ξέρω ποια ήταν αυτά αλλά σίγουρα καταδικάζουμε φαινόμενα που έχουν να κάνουν με καταστροφές. Ομως δεν παύει να είναι υπερβολικό παιδιά 13 ετών να μένουν στο Τμήμα τόσες ώρες. Ο κ. Κουτσαυτάκης (αστυνομικός υποδιευθυντής) έδειξε κατανόηση και τους άφησαν ελεύθερους'.

Γονιός μαθήτριας

'Οι αστυνομικοί έπιασαν την 15χρονη κόρη μου, ενώ δεν έτρεχε και είχαν φύγει αυτοί που έκαναν τη φασαρία. Την έπιασαν, προσπάθησε να την τραβήξει μια φιλενάδα της, για να μην την πιάσουν και τη χτύπησαν με γκλοπ στο κεφάλι. Στη συνέχεια συνέλαβαν την κόρη μου και την προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Έκτοτε δεν μας ειδοποίησε κανένας, πήγε 3 μ.μ., έπαιρνα τηλέφωνο και δεν απαντούσε κανείς, δεν ξέραμε που είναι το κορίτσι. Μας ενημέρωσε μια φιλενάδα της. Στη συνέχεια ήρθαμε στο Τμήμα και δεν μας αφήνουνε ούτε να τα δούμε ούτε τίποτα. Δεν μας εξηγούν τι γίνεται. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο αλλά από ό,τι κατάλαβα η ομιλία ήταν λογοκριμένη, δεν την άφηναν να πει ό,τι ήθελε', ανέφερε γονιός μαθήτριας, που προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

20χρονος φοιτητής

'Είχαμε πάει στη διαδήλωση και την πορεία για να διαμαρτυρηθούμε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Φτάσαμε μέχρι τα Δικαστήρια, εκεί υπήρξαν κάποιες μικροεντάσεις. Εμείς οπισθοχωρήσαμε για να κρατήσουμε την πορεία κανονικά. Επιστρέφοντας προς την Αγορά οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τον δικό τους ξέφρενο ρυθμό απειλώντας μας και βρίζοντας προκλητικά. Έφτασαν στο σημείο να σπάσουν τις αλυσίδες μας, να κάνουν διάφορες συλλήψεις. Αυτό έγινε σχεδόν στο Ρολόι, όταν είχε ολοκληρωθεί η πορεία', ανέφερε ένας 20χρονος φοιτητής που προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Λάμπρος Μαστοράκης, δήλωσε: 'Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν όχι μόνο σε ένδειξη τιμής και μνήμης του 15χρονου παιδιού αλλά και απέναντι σε όλα όσα βιώνουν καθημερινά, στην πολιτική του ΔΝΤ, του μνημονίου. Απέναντι στους διαδηλωτές η Αστυνομία, το κράτος και η κυβέρνηση έδωσαν εντολή να διαλύσουν την πορεία. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση «ζορίζεται» πολύ από τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Εμείς δηλώνουμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να κατασταλεί, θα είμαστε στους δρόμους έως ότου ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ'.




Παρέμβαση Μ. Κριτσωτάκη
Στο αστυνομικό μέγαρο βρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κριτσωτάκης ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στα Χανιά. Για τη σύλληψη των 3 ατόμων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως "φαίνεται ότι εδώ εξαντλείται η νομιμότητα και όχι σε όλα τα υπόλοιπα που βλέπουμε μπροστά μας και είναι στραβά".


Η Ανταρσύα
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων καταγγέλλει 'την εκστρατεία τρομοκράτησης που έχει ξεκινήσει ενόψει των διαδηλώσεων στις 6 και 15 Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα'. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι: 'Στα Χανιά σήμερα (σ.σ. χθες), οι δυνάμεις καταστολής προέβησαν σε ένα όργιο επιθέσεων εναντίον του κόσμου του αγώνα', κάνοντας λόγο για 'εντολή των πολιτικών προϊσταμένων για να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις'. 'Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, ξέρει καλά ότι το μνημόνιο, το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι πλέον αποκρουστικά μπροστά στα μάτια του λαού', επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες κατά των προσαχθέντων 'ανυπόστατες και ψευδείς'.

Η ΕΛΜΕ Χανίων
"Ενδεχομένως (σ.σ. σε μια πορεία) να ακουστούν και κάποια συνθήματα χρειάζεται όμως αυτοσυγκράτηση. Με μαθητές και ανήλικους έχουμε να κάνουμε. Τα παιδιά με τα λάθη τους είναι για να τα στηρίζουμε, δεν είναι για να τα πυροβολούμε και να στήνουμε απέναντι. Πρέπει να τα συμβουλεύουμε. Το άλλο είναι ότι αυτό που θα συμβούλευα σαν δάσκαλος και σαν εκπαιδευτικός τους μαθητές είναι να είναι προσεκτικοί, να περιφρουρούν τις διαδηλώσεις τους", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Π. Κοτσιφάκης.
"Μείναμε έκπληκτοι και διαπιστώσαμε ότι συνελήφθησαν 8 άτομα, αφέθηκαν οι 5 για τους οποίους δεν είχαν καμία κατηγορία και στη συνέχεια έγινε προσπάθεια ενοχοποιήσης των τριών. Ο ένας εξ αυτών είναι συνάδελφος από τον Σύλλογο Αδιορίστων με τον οποίο είμασταν μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. ο Φώτης Μπιχάκης μέλος Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων. 'Θέσαμε το θέμα στον αστυνομικό διευθυντή ότι συλλαμβάνοντας 13χρονους μαθητές και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορών θα υποδαυλίσουν την κοινωνική κατακραυγή και αγανάκτηση και να ξεσηκώνουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις', σημείωσε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι
'Μέχρι τώρα, ελάχιστα έχουν γίνει για να προλάβουμε τα επόμενα "μεμονωμένα περιστατικά" κρατικής βίας, με συστηματική εκπαίδευση των αστυνομικών στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αποφυγή της βίας αλλά και με σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ατιμωρησίας τους, ώστε η πρόσφατη δικαστική καταδίκη να μη μείνει απλή εξαίρεση', αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου