Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ
Εκτιμήσεις αλλά όχι έρευνες
10-12-2010

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στη Νότια Κρήτη, ωστόσο, η όλη συζήτηση σχετίζεται με πιθανότητες καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές έρευνες και γεωτρήσεις, που να επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή διάλεξη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, διδάκτωρ γεωλόγος Πετρελαίου, πρώην τεχνικός διευθυντής στα Ελληνικά Πετρέλαια και σήμερα τεχνικός σύμβουλος της 'Ενεργειακής Αιγαίου Α.Ε.'. Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας δημόσιου φορέα υδρογονανθράκων, ο οποίος με τη σειρά του θα καλέσει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις περιοχές που επιθυμούν προκειμένου να διεξάγουν έρευνα και να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.
'Εχουμε πιθανότητες να βρούμε πετρέλαιο. Δεν έχουμε κοιτάσματα π.χ. στη Νότια Κρήτη. Για να πεις ότι έχω κοίτασμα πρέπει να έχω κάνει έρευνα, γεωτρήσεις και να το έχω ανακαλύψει. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Στην υπόλοιπη χώρα έχουμε βρει 4 κοιτάσματα στον Πρίνο που τα εκμεταλλευόμαστε και 2 ανακαλύψεις που ψάχνουμε να βρούμε πως θα γίνουν εκμεταλλεύσιμες. Στην Κεντρική Ελλάδα έχουμε 2 ανακαλύψεις, μια εκ των οποίων στο Κατάκωλο που μπορεί να εκμεταλλευτεί και μια ανακάλυψη μικρού κοιτάσματος αερίου στην Επανωμή. Τα υπόλοιπα είναι στη σφαίρα της έρευνας και των υποθέσεων. Είναι προσδοκίες. Ολα τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας πολύ καλές, που προσφέρονται και από τις οποίες μπορούμε να αναμένουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, εφόσον προηγουμένως γίνει έρευνα και επενδύσεις', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η κρατική εταιρεία 'Ελληνικά Πετρέλαια' είχε προχωρήσει σε κάποιες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, ωστόσο η κατάργησή της το 1998 είχε ως αποτέλεσμα όλα να ναυαγήσουν.
Αναφορικά με τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σημείωσε πως 'διεθνώς υπάρχει μια πρακτική στην έρευνα. Ανοίγεις μια περιοχή στην αγορά και αν ενδιαφερθούν οι εταιρείες θα μπουν. Πριν από μια 10ετία π.χ. στη Δυτική Αφρική δεν ήθελαν γιατί ήταν βαθιά τα νερά, τώρα, όμως, ξεκίνησαν και προχωρούν, το ίδιο και στον κόλπο του Μεξικού. Πρέπει να αφήσεις αυτούς που έχουν τεχνογνωσία και κεφάλαια να κάνουν τη δουλειά. Το δημόσιο πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματά του να κάνει σωστούς διαγωνισμούς και τις έρευνες ας τις αφήσει στην αγορά'.
Ο γεωλόγος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του θέματος για τα εθνικά ζητήματα και στις κινήσεις των γειτόνων Τουρκίας, Λιβύης, Αιγύπτου, Αλβανίας κ.ά. να δεσμεύσουν διάφορες περιοχές στη Μεσόγειο προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα.
ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για το κατά πόσο θα είναι συμφέρουσα οικονομικά και περιβαλλοντικά η πιθανή εύρεση πετρελαίου στα Νότια της Κρήτης, δεδομένης και της ανάγκης στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Νικολάου απάντησε πως 'όπως είναι τα πράγματα σήμερα και οι προβλέψεις από όλους τους οίκους, την Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας φαίνεται ότι τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον το πετρέλαιο θα κυριαρχεί. Μπορείτε να φανταστείτε να μην έχουμε πετρέλαιο για μεταφορές; Θα είμαστε σκλάβοι. Οι ΑΠΕ είναι ένας κρίσιμος τομέας αλλά καλύπτουν ένα μικρό μέρος του ισοζυγίου, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και επίσης επιδοτούνται, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να προωθούμε την πράσινη ενέργεια αλλά, όπως είναι η Ελλάδα σήμερα εξαρτώμενη πάνω από 70% από υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο), θα πρέπε να βρει να καλύψει τις ανάγκες της από ιδία μέσα και δεν φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα που να μπορεί να το ανατρέψει'. Μιλώντας στους φοιτητές αναφορικά με τηλεοπτικές εκπομπές, που μιλούσαν για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και σε άλλα μέρη του ελληνικού χώρου, ανέφερε πως ήταν θετικό ότι έγινε θόρυβος και ξεκίνησε μια κουβέντα, ωστόσο, ακούστηκαν και πολλές υπερβολές που δεν ευσταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου