Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ
Αύξηση στο κόστος των κατασκευών
23-12-2010

Μικρή αύξηση στο κόστος οικοδομικής άδειας και κατασκευής θα φέρει η εφαρμογή του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, ωστόσο, το κέρδος θα είναι μακροπρόθεσμο για τον ιδιοκτήτη καθώς θα μειωθεί κατά πολύ η ενέργεια που καταναλώνει.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στο περιθώριο της χθεσινής ημερίδας με θέμα την εφαρμογή του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο 'Σαμαριά' ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ν. Χανίων.
H ημερίδα συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των μηχανικών για την εφαρμογή του κανονισμού. Ανθρωποι της εταιρείας 4Μ παρουσίασαν το ενεργειακό λογισμικό της εταιρείας, το οποίο καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Μιλώντας για τον κανονισμό αυτό ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων, σημείωσε πως 'αναφέρεται στη χρήση υλικών και τεχνολογιών, που στοχεύουν στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά και μεθόδους καταφέρνουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, θέρμανση, φωτισμό και όλες τις άλλες ανάγκες του κτηρίου στο σπίτι, στα εργοστάσια και σε κτήρια κάθε μορφής και χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και οικονομικά, ειδικά αυτές τις εποχές, αλλά και περιβαλλοντικά, καθώς θα έχουμε μικρότερη έκκληση αερίων θερμοκηπίου στο περιβάλλον'.
Η εφαρμογή του κανονισμού είναι υποχρεωτική και συνίσταται στην τοποθέτηση θερμομόνωσης, στην αντικατάσταση κουφωμάτων με κουφώματα αλουμινίου ή νέας τεχνολογίας πλαστικών, αντικατάσταση ενεργοβόρων εγκαταστάσεων.
Ερωτηθείς αναφορικά με το κόστος της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων, ο κ. Αρχοντάκης τόνισε πως υπάρχει μια επιβάρυνση, γύρω στο 10%, που στην ουσία, όμως, 'είναι μηδενική, επειδή θα χρησιμοποιήσουμε υλικά, που στην ουσία εξοικονομούν ενέργεια, θα ξοδέψουμε πολύ λιγότερα χρήματα για ψύξη, θέρμανση και φωτισμό στο μέλλον και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αποσβέσουμε το όποιο κόστος κατασκευής. Επίσης, κτήριο που είναι κατασκευασμένο με τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης εξασφαλίζει ένα καλό περιβάλλον για τον άνθρωπο και αυτό δεν κοστολογείται'.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου παρατήρησε, τέλος, πως η εφαρμογή του κανονισμού θα έχει προβλήματα μόνο στις ανακατασκευές παλιών οικιών, ειδικά εκείνων πριν το ’80 εξαιτίας της κατάστασής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου