Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ



ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις




Απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες ενάντια σε μνημόνιο και κυβερνητικά μέτρα και στα Χανιά στις 15 Δεκεμβρίου. Εργαζόμενοι όλων των χώρων απέργησαν και διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεση τους "στον εργασιακό μεσαίωνα που φτιάχνουν για μας".
Στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που χαρακτηρίσθηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος των ηγεσιών του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Φοιτητές και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φώναζαν συνθήματα ενάντια στην συνδικαλιστική ηγεσία όπως "ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ του Γιωργάκη μαγαζί", "τέρμα στα παζάρια των γραφειοκρατών, αγώνας στα χέρια των εργατών". Κάτω από τις συνεχείς διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες στη συγκέντρωση δεν μίλησαν μελη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αλλά μόνο εκπρόσωποι από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Λίγο πριν τις 12 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας "κάτω οι νόμοι της αγοράς το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς", "εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη" όπως και συνθήματα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ,της ΝΔ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαικής Ενωσης, των εργοδοτών.
Στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύτηκαν αυγά, ενώ φτάνοντας η πορεία στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς οι διαδηλωτές δεν ακολούθησαν την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που σταμάτησε εκεί αλλά συνέχισαν την πορεία τους μέχρι και τη Νομαρχία. Ομάδες νεαρών του αναρχικού χώρου που βρίσκονταν στην πορεία της ουράς προκάλεσαν φθορές σε ΑΤΜ και κάμερες στα τραπεζικά καταστήματα της Εμπορικής στα Δικαστήρια και της Millenium στην οδό Δημοκρατίας.
Νωρίτερα τη δική του συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων με κεντρικό ομιλητή το μέλος της γραμματείας Γιώργο Φραγκιουδάκη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους των Χανίων με συνθήματα όπως "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλι" "χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνα, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", "εδώ είναι το ΠΑΜΕ δεν είναι Ιρλανδία την κρίση θα πληρώσει η πλουτοκρατία".




Κινητοποιήσεις


Νωρίς το πρωί της Τετάρτης αποκλείσθηκαν χώροι εργασία προκειμένου όπως ανάφεραν οι συνδικαλιστές να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να απεργήσουν. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέκλεισε το κατάστημα της Eurobank στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Το ΠΑΜΕ απέκλεισε τα super market Μαρινόπουλος και ΙΝΚΑ.










Αντίδραση από ΕΛΜΕ

Την αντίδραση της ΕΛΜΕ προκάλεσε η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα μαθητών. Σε ανακοίνωση της το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αναφέρει πως "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης για αντιστοίχηση της βαρβαρότητας των μέτρων που εξαγγέλονται με την ένταση της καταστολής των όποιων αντιδράσεων. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είχαμε δυο περιπτώσεις «αντιμετώπισης απεργιών μέσω επιστράτευσης των απεργών, δεκάδες αναίτια χτυπήματα κινητοποιήσεων από την αστυνομία και μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών «από το σωρό», πολλές από τις οποίες κατέληξαν και σε πρωτοφανείς διώξεις. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για όλα τα παραπάνω γίνεται με προφανή σκοπό την τρομοκράτηση του κόσμου που θέλει να αντιδράσει και την δικαστική ομηρία δεκάδων αγωνιστών. Μάλιστα είναι τέτοιος ο «ζήλος» που επιδεικνύουν αστυνομία και εισαγγελείς που από το μένος τους δεν ξεφεύγουν ούτε 13χρονοι μαθητές! Την περασμένη εβδομάδα στην μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, έγιναν, 45 λεπτά μετά τη λήξη της πορείας, οκτώ συλλήψεις από την αστυνομία. Σε τρεις από αυτούς, δύο δεκατριάχρονους μαθητές και ένα εκπαιδευτικό –μέλος του ΔΣ του συλλόγου αδιόριστων καθηγητών– , απαγγέλθηκαν κατηγορίες και θα οδηγηθούν σε δίκη. Εντελώς «συμπτωματικά» οι δύο 13χρονοι μαθητές είναι παιδιά μεταναστών. Από πέντε(5) κατηγορίες(αντίσταση κατά της αρχής, εμπρησμό, παρακώλυση συγκοινωνιών, πρόκληση σωματικών βλαβών και εξύβριση) αντιμετωπίζει καθένας από τους δύο μαθητές, ενώ δίωξη ασκήθηκε και στους γονείς τους! Είναι απορίας άξιον τι εκτίμησε η εισαγγελική αρχή για να απαγγείλει τόσες και τέτοιες κατηγορίες σε παιδιά. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή των συλλήψεων, θα σταθούμε στο πλάι των μαθητών μας και του συναδέλφου εκπαιδευτικού, μέχρι την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Ας γνωρίζουν οι κυβερνώντες και οι φύλακές τους, ότι οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι, ατσαλώνονται αντί να κάμπτονται από τέτοιες πρακτικές. Μια πρώτη απάντηση δώσαμε με τα μεγαλειώδη σε συμμετοχή συλλαλητήρια στα Χανιά και σε όλη τη χώρα. Οι αγώνες δεν διώκονται, η ελπίδα δεν φυλακίζεται."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου