Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟ


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ
“Η φλόγα της αγάπης και οι αλησμόνητες πατρίδες”
09-12-2010

Ενας γεμάτος, πλούσιος, με πληθώρα ιστορικών στοιχείων, διάλογος μιας Μικρασιάτισσας πρώτης γενιάς και ενός Μικρασιάτη τρίτης γενιάς όπως πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες των 'Χ.Ν.' είναι το βιβλίο 'Η φλόγα της αγάπης και οι αλησμόνητες πατρίδες' που παρουσιάσθηκε χθες το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο 'Ερεισμα'.
Παρουσία αρκετού κόσμου η λογοτέχνης - γιατρός κα Πηνελόπη Ντουντουλάκη παρουσίασε το βιβλίο υπογραμμίζοντας τη σημασία του στην ιστορική καταγραφή της Μικρασιατικής καταστροφής.
'Το βιβλίο είναι η αλληλογραφία μιας εκπροσώπου της πρώτης γενιάς που βίωσε όλη την ταπείνωση, την προδοσία, την εγκατάσταση στην Ελλάδα όλα όσα υπέφεραν για την ένταξη στην ελληνική κοινωνία και ένας εκπρόσωπου της 3ης γενιάς που τα βλέπει αποστασιοποιημένος από το συναίσθημα και πιο αντικειμενικά', ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης. Ο ίδιος επισήμανε στη σύγχρονη πραγματικότητα 'αυτό που θα πρέπει να ενώσει τους δύο λαούς είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός και όχι οι έριδες του παρελθόντος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι από την καταστροφή πέρα από τους Μικρασιάτες, τα πάνδεινα υπέστησαν και οι μουσουλμάνοι Ελληνες που διώχθηκαν προς την Τουρκία με θρησκευτικό κριτήριο.
Από τη μεριά της η κα Ελευθερία Μπαντουράκη - Μπολέτη τόνισε πως 'το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε συνεργασία με τον κ. Μαχαιρίδη και αναφέρεται στις σκλαβωμένες πατρίδες με τον σκοπό να μην ξεχνούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Στη σύγχρονη εποχή αυτό που βλέπω είναι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μικρασιατικό ζήτημα. Παντού δημιουργούνται νέοι Σύλλογοι και μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί τα παιδιά της 3ης - 4ης γενιάς πήραν τη σκυτάλη. Χαίρομαι που ακούω 16άρηδες να λένε είμαστε Μικρασιάτες. "
Η κα Μπαντουράκη υπογράμμισε πως ο αντίλογος, ανάμεσα στους δύο συγγραφείς κάνει ξεχωριστό και διαφορετικό το βιβλίο και κάνει πολύ ευχάριστη την ανάγνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου