Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
"Το Κρητικό καλάθι"

Στον άξονα παραγωγή, τυποποίηση, προβολή- εμπορία, εξαγωγή θα κινηθεί η πρωτοβουλία "το καλάθι των προϊόντων της Κρήτης" που παρουσιάσθηκε χθες επίσημα στο Ρέθυμνο απο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια σειρά από χρηματοδοτήσεις με στοχευμένες δράσεις ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάζει κατακόρυφη μείωση.
Από τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπήρξε θετική αντιμετώπιση της προοπτικής αυτής που θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα Περιφέρεια. Ωστόσο έντονοι ήταν και οι προβληματισμοί για το πως θα υλοποιηθεί αφού: Η χρηματοδότηση αφορά υγιείς συνεταιρισμούς, και είναι ζήτημα για το ποιοί είναι αυτοί, πως με και με ποιούς τρόπους θα προχωρήσουν στην προώθηση των προιόντων. Εκτός από δύο πρωτοβάθμιους στα Χανιά (Πλάτανος, Κουντούρα), 1 ΕΑΣ στο Ρέθυμνο, 3-4 συνεταιρισμούς στο Ηράκλειο (Πεζά,ΕΑΣ Ηρακλείου, ΕΑΣ Μεσαράς), 2 στο Λασίθι (Συνεταιρισμός Σητείας και Ιεράπετρας) οι υπόλοιποι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και οι προαναφερόμενοι έχουν σχετικά μικρό αντικείμενο εργασίας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον ιδιωτικό τομέα όμως με τους όποιους ιδιώτες να δραστηριοποιούνται θετικά να έχουν μικρό αντικείμενο εργασίας και μερικούς μεγάλους να κλείνουν όπως πρόσφατα έγινε με μεγάλη τυροκομική μονάδα.
"ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ"
"Στόχος μέχρι το 2013 είναι να προχωρήσουμε σε θεαματική αύξηση των εξαγωγών ώστε να δουμε την πορεία της χώρας να αλλάζει" ανάφερε ο κ. Σκανδαλίδης. Η χρηματοδότηση θα αφορά όπως ανάφερε ο υπουργός την "αλυσίδα" παραγωγή, τυποποίηση εμπορία, προβολή, προώθηση εξαγωγές "για να ανοίξουμε ένα δρόμο που κάποιοι πρότυποι συνεταιρισμοί και κάποιοι ιδιώτες έχουν επενδύσει, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία αυτή ,προκειμένου να συνολικοποιήσουμε αυτήν την κατεύθυνση. "
Σε ότι αφορά το λεγόμενο "καλάθι" των προϊόντων που δεν θα είναι παρά μια σειρά από προϊόντα ανά περιφέρεια για τα οποία θα υπάρξει χρηματοδότηση της προβολής και της προώθησης θα περιέχει:
1) Πρώτη ομάδα προϊόντων, θα είναι η αιß√χμή του δόρατος θα αφορούν την ανάπτυξη και τον εξαγωγικό προορισμό της κάθε περιφέρειας (μιλάμε για λάδι,τυροκομικά,κρασί, θερμοκηπιακά προϊόντα) .
2) Η δεύτερη ομάδα προϊόντων θα πρέπει να είναι παραδοσιακά προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής (ριφάκι Κρήτης, προϊόντα σίτου όπως τα παξιμάδια,όσπρια, μέλι, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, λαχανικά όπως το σταμναγκάθι-ασκόλυμπρος).
3) Η τρίτη ομάδα προϊόντων που δεν βρίσκονται σε άλλα μέρη της χώρας και προέρχονται από μικρότερες αλλά δυναμικές καλλιέργειες (ανθοκομία, υποτροπικά, καλλιέργιας ρογδιάς κα.)
Η χρηματοδότηση του καλαθιού θα γίνει με πόρους μέσα από το πρόγραμμα "Μπαλτατζής" ύψους 2,5 δις ευρώ για το 2011, αλλά και άλλες πηγές όπως το παλιό ΤΕΜΠΕ.
"ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ"
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σκανδαλίδης στη πρόθεση του "οι γεωπόνοι να πάνε στο χωράφι και οι κτηνίατροι στη στάνη" κάτι που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία τους καθώς όπως είπε σήμερα αναλώνονται σε γραφειοκρατικές εργασίες χωρίς να έχουν επαφή με το αντικείμενο τους.
"Εκανα ένα υπολογισμό το Υπουργείο διαθέτει στις δομές του στην Κρήτη 40 γεωπόνους-12 κτηνίατρους. Είναι μεγάλος αριθμός. Με τις Νομαρχιακές υπηρεσίες και τους Δήμους είναι 200 γεωπόνοι και 50 κτηνίατροι. Εχουμε 250 ανθρώπους που αν ήταν στο χωράφι και στην στάνη θα είχαμε κάνει επανάσταση. Ε λοιπόν αυτό το υπουργείο θα πρέπει να ξεθεμελιωθεί και όχι απλά να αλλάξει. πχ. 8 γεωπόνοι είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο από πλευράς υπουργείου και οι υπόλοιποι 30 ας πάνε στο χωράφι. Τους στέλνεις ένα χαρτί και τους λες πες μας τη γνώμη σου και δεν σου στέλνουν τίποτα γιατί δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο. Οταν είδα πόσους γεωπόνους έχουμε στην Κρήτη έμεινα κατάπληκτος."
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Για την πιστοποίηση των προϊόντων ο κ. Σκανδαλίδης επέμεινε ιδιαίτερα τονίζοντας πως "ενώ έχουμε τεράστιες δυνατότητες έχουμε πολύ λιγα πιστοποιημένα προϊόντα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πιστοποιήση και σε ΠΟΠ και σε ΠΓΕ αλλά και στα βιολογικά και έχουμε δώσει κατεύθυνση ούτως ώστε ο ΟΠΕΓΕΠ να φτιάξει ένα τυπο πιστοποίησης των παραδοσιακών προϊόντων."
Η πιστοποίηση θα αφορά το εθνικό σήμα (Ελλάδα), το Περιφερειακό (Κρήτη) και το το τοπικό (πχ. Κολυμβάρι). "Η Περιφέρεια θα αναλάβει τους οργανισμούς πιστοποίησης, δεν μπορεί 2-3 πιστοποιητικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα να εκμεταλεύονται τον αγρότη και να πιστοποιεί πληρώνοντας πολύ ακριβά" ανάφερε χαρακτηριστικά.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ-ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ
Ο Υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του το πρώτο οργανωμένο δημοπρατήριο στην Ελλάδα να γίνει στην Κρήτη, ενώ σε ότι αφορά το Ινστιτούτο Ελιάς παρατήρησε πως το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει " θα πρέπει να δούμε σε μια πιο εξειδικευμένη προσπάθεια". Για το αμπέλι ανάφερε πως υπάρχει ανάγκη για άμεσο πολλαπλασιαστικό υλικό. Για την αιγοπροβατοτροφεία ζήτησε "να πάμε στην υποστήριξη των κτηνοτρόφων με υψηλή παραγωγικότητα σε γάλα και την αξιοποίηση των ντόπιων αυτόχθονων φυλών", για τα θερμοκήπια είπε ότι "πρέπει να πάμε ε νέες επενδύσεις κλίμακας. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με ενεργοβόρα και με μεγάλη κατανάλωση νερού θερμοκήπια. " Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη για πρακτικές καλής γεωργίας με παραγωγή με λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα, λιγότερο νερό και ενέργεια για καλύτερα και πιο ποιοτικά προϊόντα.
Θετικά στις προτάσεις του κ. Σκανδαλίδη, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων. Ο πρόεδορς της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γ. Γωνιωτάκης σχολίασε πως "ξεικνάμε καλά αλλά είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία για το "καλάθι". Θα πρέπει από πλευρά κυβέρνησης να παρθούν αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να μην έχουμε σήμερα φαινόμενα όπως να πουλιέται το λάδι 2 ευρώ το κιλό από τον αγρότη και να φτάνει στον καταναλωτή στα 5-6 ευρώ. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κερδοσκοπία της αγοράς, της ελληνοποιήσεις, τις νοθείες. "
Ερωτηθείς για το πως θα υλοποιηθεί από τους συνεταιρισμούς η δράση αυτή παρατήρησε πως "θα πρέπει σε κάποια πράγματα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, θα πρέπει να δούμε που θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα και να μην γίνει ότι και στο παρελθόν και κατασπατηληθούν αριστερά-δεξιά ".










-----------ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ---------




"Τα σφαγεία ; "


Την πρόθεση της Νομαρχίας Χανίων να μην δεκτεί τις εντολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για άμεσο κλείσιμο των Δημοτικών σφαγείων θέσαμε υπόψιν του γ.γ. του Πουργεόιυ Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Κανελόπουλου. "Εμείς δεν θα διατάξουμε κανένα να κλείσει τα σφαγεία" απάντησε, σημειώνοντας πως είναι θέμα της Νομαρχίας τι θα κάνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και της νέας Περιφέρειας τι θα κάνει επίσης από 1 Ιανουαρίου.





Που θα πάει ο πρωθυπουργός ;


Ενδεικτικό της κατάστασης του πρωτογενή τομέα είναι και το παρακάτω περιστατικό. Το γραφείο του πρωθυπουργού επιθυμούσε να επισκεφθεί ο κ. Παπανδρέου κάποιο συνεταιρισμό ή πρότυπη μονάδα στην Δυτική Κρήτη. Προτάθηκε αρχικά οι Α.Σ.Πλατάνου στην Κίσαμο και η ομάδα παραγωγών της Κουντούρας, που παρουσιάζουν κάποιο σοβαρό αντικείμενο εργασίας, ωστόσο λόγω απόστασης απορρίφθηκαν. Ανάλογες μονάδες συνεταιριστικού χαρακτήρα σε Χανιά και Ρέθυμνο δεν βρέθηκαν, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα οι επιλογές ήταν ελάχιστες.



"Κυβερνητικοί συνδικαλιστές"

"Κάποιοι μας κατηγορούν ως κυβερνητικούς συνδικαλιστές,αλλά είμασταν εδώ εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας και συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό καταθέτοντας τους το υπόμνημα μας. Αυτοί που φωνάζουν απουσίαζαν" μας ανάφερε μέλος διοίκησης Εργατικού Κέντρου που βρέθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου όπου έγινε η συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Συνάδελφος τηλεοπτικού καναλιού με καλή αίσθηση του χιούμορ, σχολιάζοντας πάντως τα παραπα΄νω λεγόμενα παρατήρησε πως "οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές παραβρέθηκαν για να σκεπάσουν τα κυβερνητικά στελέχη μήπως και πουντιάσουν". Εκανε κρύο πολύ χθες και στο Ρέθυμνο.



Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου