Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΦΩΤΙΑ ΑΝΩ ΣΤΑΛΟΣ


ΣΕ ΑΝΩ ΣΤΑΛΟ - ΓΑΛΑΤΑ
Πυρκαγιά απείλησε καλλιέργειες
30-11-2010

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πυρκαγιάς χθες το απόγευμα στην περιοχή ανάμεσα στον Ανω Σταλό, το Κυρτωμάδω και τον Γαλατά. Το πύρινο μέτωπο πήρε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε καλλιέργειες, ωστόσο λίγο μετά τις 8 το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 σε θαμνώδη, δασική έκταση κοντά στο Κυρτωμάδω. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν την εξάπλωσή της, ενώ η νύχτα έκανε δύσκολη την προσέγγισή της από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη και οι αγροτικοί δρόμοι πολύ στενοί για να περάσουν τα μεγάλα οχήματα της Π.Υ. Τελικά λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα μικρά οχήματα κατάφεραν να προσεγγίσουν την πυρκαγιά και να την κατασβέσουν. Στην περιοχή έσπευσαν πάρα πολλοί πολίτες που διατηρούν αγροτικές περιουσίες και ανησυχούσαν για την τύχη τους, όπως και οι ιδιοκτήτες σπιτιών κυρίως στον Ανω Σταλό.
Στην επιχείρηση συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού, η Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών Ν. Χανίων, πυροσβεστικά οχήματα από τους Δήμους Ν. Κυδωνίας, Πλατανιά και Χανίων, τρακτέρ και υδροφόρες.
'Ευτυχώς καταφέραμε και αποφύγαμε τα χειρότερα χάρη στη γρήγορη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων', ανέφερε ο αντινομάρχης και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως 'μολονότι είμαστε στη χειμερινή περίοδο οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Χθες είχαμε θερμοκρασίες 25 βαθμούς στον κάμπο της Αγιάς και δυνατούς ανέμους. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαγορευτικό να βάζουν φωτιές για να κάψουν υπολείμματα της ελαιοκαλλιέργειας'.
Τα ακριβή στρέμματα που κάηκαν δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστούν χθες το βράδυ. Οι ζημιές επιμερίζονται κυρίως σε θαμνώδεις, δασικές εκτάσεις και πολύ μικρές πρέπει να ήταν οι ζημιές στις καλλιέργειες.
Τονίζεται πως το πυροσβεστικό ελικόπτερο που ενοικιάζει η χώρα μας από τη Ρωσία έχει αποχωρήσει από τις αρχές του Φθινοπώρου, ενώ έχουν λήξει και οι συμβάσεις των εποχικών δασοπυροσβεστών που συνδράμουν σημαντικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου