Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΛΑΦΟΝΗΣΙ Δ.Σ. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ



ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ομόφωνο “όχι” στο λατομείο γύψου
Κώνστας Γιώργος | 22-12-2010

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στη δημιουργία λατομείου γύψου στο Στόμιο Ιναχωρίου πήραν στη χθεσινή κοινή τους συνάντηση τα μέλη των τριών Δ.Σ. της Κισάμου ('Καποδιστριακοί' Δήμοι Κισάμου, Μηθύμνης, Ιναχωρίου) και η νέα Δημοτική Αρχή του 'Καλλικρατικού' Δήμου Κισάμου.
Γι’ αυτό άμεσα, το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως συναποφάσισαν χθες το απόγευμα, σε συνάντησή τους στο Ελος, θα κινηθούν σε βάρος της απόφασης του γ.γ. της Περιφέρειας, κ. Αθ. Καρούντζου τόσο νομικά (ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο ΣτΕ) όσο και πολιτικά (ενημέρωση του νέου περιφερειάρχη και αίτημα για άμεση ανάκληση της αδειοδότησης κ.ά.).
Η συνάντηση έγινε προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι σύμβουλοι για το ζήτημα του λατομείου γύψου.
Αρχικά στους συμβούλους μίλησε ο δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κ. Κουκουράκης. Αφού επεσήμανε πως το εργοστάσιο γύψου, που λειτουργούσε ο ίδιος επιχειρηματίας που θέλει να δημιουργήσει το λατομείο, ήταν παράνομο και η δραστηριότητά του ζημίωνε περιβαλλοντικά και οικονομικά την περιοχή, τόνισε πως η στρατηγική του ως δήμαρχος ήταν η ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Κουκουράκης έκανε λόγο για 'απρεπή συμπεριφορά του κ. Καρούντζου, ο οποίος φεύγοντας μας αφήνει προίκα το λατομείο και δεν εγκρίνει το καθόλα νόμιμο ΣΧΟΟΑΠ μας'. Η δήμαρχος Κισάμου, κα Φ. Σκουλάκη, παρατήρησε πως θα ήθελε να βρίσκεται στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Καρούντζος και στελέχη της Περιφέρειας, ώστε να αναφέρουν τις θέσεις τους.
Απαντώντας ο κ. Κουκουράκης σημείωσε πως έχουν κληθεί πολλές φορές και δημόσια από τη Δημοτική Αρχή Ιναχωρίου και δεν παραβρέθηκαν, ενώ τόνισε πως στη σύσκεψη, που κάλεσε το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης για αυτό το θέμα με ονομαστικές προσκλήσεις σε περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας και πάλι δεν συμμετείχαν.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, που ξεκαθάρισε πως 'συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή για το θέμα του λατομείου. Θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και θα προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα'. Ο σύμβουλος Κισάμου, κ. Θ. Σταθάκης, μίλησε για την ανάγκη 'να πάρουν θέση για το θέμα οι βουλευτές και να μην υπεκφεύγουν'. Ερωτήματα αναφορικά με τη νομική και πολιτική διαδικασία που ακολουθεί το Δ.Σ. Ιναχωρίου υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου κ. Α. Σχετάκης, ενώ ο κ. Στ. Κουνελάκης μίλησε για 'μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή' και για 'πιέσεις που άσκησαν στον περιφερειάρχη, ώστε να βάλει την υπογραφή του στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για ένα λατομείο, το οποίο έχει απορρίψει η τοπική κοινωνία'.
Για λογαριασμό της κίνησης πολιτών 'Λαφονήσι SOS' μίλησε ο κ. Γ. Τσέκος. Τόνισε χαρακτηριστικά πως 'είναι η δεύτερη φορά, που φεύγοντας ο κ. Καρούντζος, υπογράφει κάτι ενάντια στη θέληση των πολιτών. Το 2004 είχε πει ότι υπέγραψε υπέρ των καυσίμων στη Σούδα μετά από πιέσεις. Ποιοι είναι αυτοί που τον πιέζουν και κάνει τώρα το ίδιο με το Λαφονήσι;'. Ο ίδιος ανέφερε πως η κίνηση πολιτών θα προσφύγει επίσης στο ΣτΕ και ήδη συγκεντρώνει χρήματα και συλλέγει υπογραφές.
'Παράνομη καθόλα δραστηριότητα' χαρακτήρισε τη δημιουργία λατομείου ο νέος δημοτικός σύμβουλος Κισάμου κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης, υπογραμμίζοντας πως πέρα από τις νομικές κινήσεις άμεσα το νέο Δ.Σ. Κισάμου θα καλέσει τον νέο περιφερειάρχη κ. Σ. Αρναουτάκη σε συνεδρίασή του για να τον ενημερώσει και να διαγνώσει τις προθέσεις του. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ιναχωρίου, κ. Ζουρίδης, αφού επεσήμανε πως τα εμπόδια που συνάντησε ο Δήμος Ιναχωρίου στο ΣΧΟΟΑΠ, την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το λατομείου γύψου δείχνουν το μέγεθος των συμφερόντων που λειτουργούν χωρίς να υπολογίζουν τους πολίτες. Ο κ. Ζουρίδης κάλεσε όλο το νέο Δ.Σ. να προχωρήσει σε 15ετή αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κισάμου και ενημέρωσε πως στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν άμεσα να ανακληθεί η απόφαση Καρούντζου. Για ανάγκη συλλογικής δράσης μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μ. Μουντάκης, τονίζοντας ότι τα θέματα της περιοχής θα πρέπει να γίνουν ζήτημα όλης της κοινωνίας.



Προτάσεις για το νέο Δ.Σ. Κισάμου

Στις προτάσεις του για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου ο κ. Κ. Κουκουράκης ζητά, μεταξύ άλλων, 'από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να αποφασίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι: α) Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του γ.γ. Π.Κ. για περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου γύψου στον Όρμο Στομίου εκτάσεως 182 στρ.
Η απόφαση αυτή επείγει διότι η προθεσμία για την προσφυγή λήγει στις 29-1-2011.
β) Να ενεργήσει άμεσα στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων Δ.Σ. Δήμου Ιναχωρίου αλλά και των φορέων και των πολιτών, ώστε να θεσμοθετηθεί άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ και η Ε.Π.Μ. για το Ελαφονήσι όπως έχει κατατεθεί.
γ) Να συνεχίσει τη διαχείριση της περιοχής Ελαφονησίου με τον ίδιο τρόπο, που έχει γίνει η διαχείριση έως σήμερα και έχει φέρει το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα θετικό αποτέλεσμα'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου