Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΗΣ



ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Περισσότερα στις πόλεις - Λιγότερα στον ΒΟΑΚ
02-12-2010

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο τα τροχαία θανατηφόρα δυστυχήματα στην Κρήτη να ξεπεράσουν τα 80 μέχρι το τέλος του 2010, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μια πολύ κακή χρονιά. Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή ομιλία, για τα τροχαία δυστυχήματα, του νευροχειρουργού του Νοσοκομείου Χανίων, Αντώνη Κρασουδάκη, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην ΕΠΑ.Σ. Χανίων.
Οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο συγκλονιστικά βίντεο με τις επιπτώσεις των τροχαίων και να ενημερωθούν με πολλά στοιχεία από τον γιατρό αναφορικά με τις αιτίες, τα αποτελέσματα αλλά και τους τρόπους αποφυγής των ατυχημάτων.
Την εκδήλωση χαιρέτησε το μέλος του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α. (Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων) δικηγόρος κ. Ε. Μαυρογένης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τη διεύθυνση του σχολείου για την πρωτοβουλία της, ανέφερε κάποια στατιστικά στοιχεία στα παιδιά. Τόνισε χαρακτηριστικά πως 10 άνθρωποι καθημερινά χάνουν τη ζωή του στον δρόμο και 3.500 περίπου τον χρόνο, ενώ 150.000 ήταν οι νεκροί στη χώρα μας από το 1965 έως σήμερα. 'Φεύγοντας για διασκέδαση, για το σχολείο, για τη δουλειά, να έχετε πάντα στον νου ότι κάποιος σας περιμένει να γυρίσετε', ανέφερε απευθυνόμενος στα παιδιά.
Ακολούθως ο κ. Κρασουδάκης, αφού αφιέρωσε την ομιλία του στον μαθητή του σχολείου, που πρόσφατα έχασε τη μάχη για τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, παρουσίασε μια σειρά από πολύ σημαντικά στοιχεία. 'Μέχρι σήμερα είχαμε 78 νεκρούς στην Κρήτη για το 2010, μια πολύ κακή χρονιά και φοβόμαστε όλοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στον μήνα που μένει', τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από 'μύθους' και 'αλήθειες' που αφορούν τα τροχαία.
- Τα περισσότερα τροχαία, η συντριπτική τους πλειοψηφία, γίνεται μέσα σε πόλεις, οικισμούς, χωριά και πολύ λιγότερα στον ΒΟΑΚ και στις εθνικές οδούς.
- Οι 'παλιοί' οδηγοί πέφτουν πιο συχνά θύματα τροχαίου, λόγω υπερβολικής σιγουριάς.
- Τα 77% των τροχαίων δυστυχημάτων έχουν πρωταγωνιστές άντρες καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο προσεκτικές.
- Το 85% των τροχαίων γίνεται σε μέρες με καλές καιρικές συνθήκες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κρασουδάκης στην ανάγκη χρησιμοποίησης κράνους και ζώνης ακόμα και για την πιο μικρή απόσταση, ενώ σε ό,τι αφορά το αλκοόλ υπογράμμισε πως, όταν βγαίνει μια παρέα για διασκέδαση, ο οδηγός του οχήματος θα πρέπει να μην δοκιμάζει οινοπνευματώδη ποτά και να είναι νηφάλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου