Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΔΑΡΙΚΟ 2011



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ποδαρικό στο 2011 με... απαισιοδοξία
05-01-2011

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ - ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Aνήσυχοι και προβληματισμένοι, οργισμένοι και απογοητευμένοι, αλλά και με χιουμοριστική διάθεση απέναντι στη νέα καθημερινότητα, που έχει διαμορφωθεί, είναι πολλοί κάτοικοι των Χανίων. Ανοίγουμε κουβέντα μαζί τους και καταγράφουμε απόψεις και θέσεις για την κοινωνικο-οικονομική κρίση που βιώνουμε αλλά και για τη νέα χρονιά, τα πρώτα βήματα της οποίας διανύουμε εδώ και λίγες ημέρες.

'Αισιοδοξία; Καμία'

Απογοητευμένος είναι από την κατάσταση, που βιώνει καθημερινά, ο κ. Μανούσος. 'Πώς μπορεί να είμαι αισιόδοξος, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα μυαλά που κουβαλάνε οι κύριοι που μας διοικούν;'. Από τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αυτές τις ημέρες, εκτιμά πως η ανεργία είναι το πιο οξυμμένο. 'Δεν θέλει κανείς να κάθεται και να αμείβεται. Οταν έχεις δουλειά τα άλλα προβλήματα τα αντιμετωπίζεις κάπως· τις αυξήσεις, τις περικοπές, όλα αυτά. Οταν δεν έχεις δουλειά τι να σου κάνουν οι τιμές', καταλήγει.


'Εργασία'

'Για μας τους νέους αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα, λόγω της κατάστασης, είναι η ανεργία', λέει ο Γιάννης. Παράλληλα παρατηρεί πως η νέα χρονιά αναμένεται δύσκολη καθώς 'η οικονομική κρίση απασχολεί πολύ τον κόσμο, που δεν έχει την άνεση που είχε παλιότερα. Παρ’ όλο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τρομάζουν τον κόσμο, προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι', επισημαίνει.

'Ακρίβεια'

Στα Χανιά ζει τους τελευταίους μήνες η κα Μιρέι από τη Μεγάλη Βρετανία και όπως μας εξηγεί διαπιστώνει πολύ μεγάλες διαφορές στις τιμές των προϊόντων. 'Υπάρχει ακρίβεια· αυτό το βλέπω στα περισσότερα από τα είδη που υπάρχουν εδώ και στη χώρα μου. Βρίσκω πολύ πιο τσιμπημένα τα προϊόντα εδώ με εξαίρεση, ίσως, τα λαχανικά. Στη Βρετανία μπορείς να βρεις -αν θέλεις- και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε πολύ καλές τιμές, εδώ δεν ξέρω. Οπου έχω πάει μου φαίνονται πιο ακριβά. Οταν οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι τιμές ακριβές πώς θα ζήσεις;', τονίζει.




'Υπάρχει απάθεια'

'Ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξη αλλά, δυστυχώς, θεωρώ ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, διότι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η γενικότερη στάση μας στη ζωή', εκτιμά η Βάγια. Στην διαμορφωθείσα κοινωνικο-οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο ζήτημα για τη συνομιλήτριά μας είναι 'η απάθεια του κόσμου. Δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει αυτά που γίνονται γύρω του. Ασχολούμαστε με τα εντελώς προσωπικά μας και δεν ασχολούμαστε με τα κοινά'.



'Οι συντάξεις'

'Για μας πλέον, όπως έχουν τα πράγματα, το μόνο που μας έχει απομείνει να παίρνουμε είναι η σύνταξη', υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως 'και σε εμάς έγιναν περικοπές, υπήρξαν μειώσεις και ελπίζουμε να μην την κόψουν τελείως τη σύνταξη'.

'Ζήτημα
η αποξένωση'

'Ενα τεράστιο ζήτημα για τις μέρες μας είναι η αποξένωση και η δυσπιστία ανάμεσα στους ανθρώπους', εκτιμά η Γιάννα. Η ίδια δηλώνει φύσει αισιόδοξη ως χαρακτήρας και 'γενικά δεν το βάζω κάτω εύκολα, επειδή το θέλουν οι άλλοι'. Για τη χρονιά, που τώρα ξεκίνησε, σημειώνει πως 'πάντα έχω θετική στάση και βλέπω τα πράγματα από την καλή τους πλευρά, ωστόσο, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, αν δεν το θελήσουν κάποιοι, αν δεν ξυπνήσει ο κόσμος. Ακόμα και τότε πάντως εγώ θα είμαι αισιόδοξη'.

'Η κρίση γονάτισε
τη χώρα'

'Η κρίση και τα αποτελέσματά της: ανεργία και ακρίβεια, έχουν γονατίσει τη χώρα και τους πολίτες της', δηλώνει ο κ. Τάσος. Εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος από την κατάσταση καθώς η νέα χρονιά επεφύλαξε 'αυξήσεις στον Φ.Π.Α. και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα'. Οσο για το αν κρατάει κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά αρκείται στο να πει 'δεν το νομίζω'.

'O... Πάγκαλος'

Με έντονη διάθεση χιούμορ ο κ. Περικλής μας λέει διάφορα... 'πιπεράτα' για τον Πάγκαλο, από αυτά που παρά την ευστοχία τους... δεν δημοσιεύονται. Συνεχίζοντας το καλαμπούρι μάς επισημαίνει πως... 'προβλήματα δεν υπάρχουν, αφού το λέει ο Πάγκαλος!' και 'όπως έχουν τα πράγματα το μόνο, για το οποίο πρέπει να ελπίζουμε, είναι να φτηνύνει το ούζο', λέει χαμογελώντας.

'Μεγάλη ανεργία'

'Δούλευα σε οικοδομές για καιρό αλλά τελευταία δεν υπάρχει καθόλου δουλειά, αυτό είναι το θέμα για μας', αναφέρει ο Κάις, μετανάστης στα Χανιά. Ανήσυχος για το γεγονός ότι δεν βρίσκει εργασία, επισημαίνει πως πριν την κρίση υπήρχαν θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα όχι όμως σήμερα. 'Μακάρι η κατάσταση να πάει καλύτερα', υπογραμμίζει.


'Δεν κυκλοφορεί χρήμα'

'Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν κυκλοφορεί το χρήμα στην αγορά, δεν κινείται κάτι, γι’ αυτόν τον λόγο και ο κόσμος είναι πολύ «σφιγμένος» οικονομικά', είναι το σχόλιο του Δημήτρη. Και το νέο αυτό παιδί ανησυχεί για την ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, ενώ για τη νέα χρονιά εμφανίζεται αισιόδοξος: 'Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, θα βελτιωθούν, θα φτιάξουν. Αυτή είναι η αίσθησή μου'.

'Ερχονται εκλογές'

'Για μένα το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έρχονται εκλογές. Ναι, όπως στο λέω έτσι είναι. Ερχονται εκλογές και θα φύγει αυτός και θα έλθει ένας ίδιος', πιστεύει ο κ. Αντώνης. Με την παρέα του κουβεντιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις, πολιτικές και όχι. Οσο για αισιοδοξία για τη νέα χρονιά 'έχω μπόλικη ως άνθρωπος αλλά ως Ελληνας πολίτης, όμως, όχι', αναφέρει κερδίζοντας τα επιδοκιμαστικά σχόλια της παρέας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου