Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ


ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Συσσίτια αλληλεγγύης
01-01-2011

Πολύπλευρο έργο στήριξης των ενοριτών -και όχι μόνο- προσφέρουν τα κοινωνικά συσσίτια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα. Πέρα από τη στήριξη των κοινωνικά απόρων αναπτύσσονται και μια σειρά από δραστηριότητες προς στήριξη των ευπαθών ομάδων.
'Τα συσσίτιά μας ξεκίνησαν εδώ και πέντε χρόνια με πρόταση του τέως μητροπολίτη και σημερινού αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, που ζήτησε να λειτουργήσουν συσσίτια στις Ενορίες του τόπου μας', αναφέρει ο εφημέριο του Ναού, π. Αντώνιος Σαπουνάκης.
Συνολικά προσφέρεται φαγητό σε εξήντα -περίπου- άτομα και όπως επισημαίνει ο ιερέας 'δυστυχώς η τάση είναι αυξητική καθώς καθημερινά πολλοί άνθρωποι ζητάνε μια βοήθεια, ένα πιάτο φαγητό και βέβαια για μας είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Δίνουμε φαγητό για 7 ημέρες, δύο γεύματα καθημερινά μεσημεριανό και βραδινό. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν· βλέπουμε μόνο τις ανάγκες των ανθρώπων. Εχουμε και παιδιά, πρώην ναρκομανείς, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ουσίες αυτές, έχουμε αστέγους, προχθές μάλιστα μας έφεραν ένα άτομο που έμενε στα παγκάκια της πλατείας 1866, αλλοδαπούς κατοίκους της Νέας Χώρας και όχι μόνο'.
Η προσφορά του Ναού οφείλεται στις δωρεές των ανθρώπων της Ενορίας, στα χρήματα που δίνονται από την προσφορά του καφέ στα μνημόσυνα, στη στήριξη που έχουν από το Πεδίο Βολής Κρήτης και φυσικά από το παγκάρι του Ναού.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο π. Αντώνιος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ναού αναπτύσσονται μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες όπως:
- Οδοντιατρείο: 'Εχουμε οδοντιατρείο για απόρους και ανασφαλίστους της συνοικίας -και όχι μόνο- το οποίο λειτουργεί κάθε Τετάρτη'.
- Φιλανθρωπία: 'Ανθρωποι της Ενορίας μας χτυπούν τις πόρτες των κατοίκων της περιοχής και ζητάνε μια βοήθεια για τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Ενορίας. Μαζεύουν 1 ευρώ, 50 λεπτά, αυτά τα χρήματα τα δίνουμε για φάρμακα και για οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους της Ενορίας μας που έχουμε αξιολογήσει ότι πραγματικά το έχουν ανάγκη'.
- Μαθήματα: 'Σε άπορα παιδιά παραδίδονται μαθήματα από εθελοντές εκπαιδευτικούς στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στη Φυσική και αλλού. Επίσης, γίνονται μαθήματα Αγιογραφίας και αυτά δωρεάν, όπως επίσης Ελληνικής Γλώσσας και Θρησκευτικών σε επαναπατρισθέντες'.
Παράλληλα τα συσσίτια προσφέρουν ετησίως και ένα γεύμα στους ενοίκους των διαμερισμάτων του ψυχιατρικού καταστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου