Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΑΣΙΑ ΠΓΕ


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Ικανοποίηση
06-01-2011

Θετική εξέλιξη, που, ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της, για να ενισχύσει την παρουσία των τοπικών κρασιών, κρίνουν οι οινοπαραγωγοί της Δυτικής Κρήτης την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αναγνώριση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης των Οίνων σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Υπουργείου ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης, κ. Αντώνης Ντουράκης, επεσήμανε πως 'σίγουρα είναι θετική η εξέλιξη. Είναι κάτι που προσπαθήσαμε ως Δίκτυο Οινοποιών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης σε Χανιά και Ρέθυμνο'. Οπως τόνισε ο κ. Ντουράκης οι οινοποιοί σε Χανιά και Ρέθυμνο είχαν θέσει τα σχετικά αιτήματα στο Υπουργείο, το οποίο και τα ικανοποίησε. Αναφορικά με τα οφέλη που θα έχουν οι οινοποιοί από την εξέλιξη αυτή ο κ. Ντουράκης τόνισε πως 'με την αναγνώριση Π.Γ.Ε. προωθείται ο τοπικός οίνος Χανίων και Ρεθύμνου, αποκτά μια πιστοποίηση και ένα καλύτερο όνομα, αφού για να πάρει την Π.Γ.Ε. απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις στην καλλιέργεια του αμπελιού αλλά και στην οινοποίηση'.
Επίσης, όπως επεσήμανε ο κ. Ντουράκης, η Π.Γ.Ε. αποτελεί ένα βήμα προς τα μπρος, ωστόσο, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για την ουσιαστική στήριξη της παραγωγής και εμπορίας του κρασιού στη χώρα μας.

Για όλη την Ελλάδα αναγνωρίστηκαν οι οίνοι με την ονομασία:
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Χανιά
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Ρέθυμνο
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Ελασσόνα
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Καβάλα
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Θάσος
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Ζάκυνθος
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Λέσβος
- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Σέρρες

'Η αναγνώριση και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων προσδίδει στους συγκεκριμένους οίνους μια «ταυτότητα» συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής τους, μεγαλύτερη εμπορική αξία και ταυτόχρονα αποτελεί διαβατήριο για την εγχώρια και διεθνή αγορά', ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κουτσούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου