Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΧΟΟΑΠ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ”
Μείζον θέμα η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου
14-01-2011

Μείζον ζήτημα για τους Οικολόγους Πράσινους αποτελεί η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής του Ιναχωρίου, της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Λαφονησίου και των ήπιων χρήσεων στην ευρητερή περιοχή.
Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων κα Ελεάννα Ιωαννίδου συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τη διοιηκούσα επιτροπή ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης και πολίτες, κατοίκους του Λαφονησίου και μέλη της επιτροπής "Λαφονήσι SOS" και ενημερώθηκε για τα ζητήματα που "καίνε" την περιοχή.
"Το Λαφονήσι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει να πάρει πολύ άσχημη τροπή η ανάπτυξή της. Μια περιοχή που μπορεί να σωθεί και είναι σημαντικό για όλη την Κρήτη να υπάρχουν ζώνες που να υπάρχει ήπια ανάπτυξη εναρμονισμένη με το περιβάλλον που πραγματικά θα ευνοήσει την τοπική κοινωνία. Γιατί η ανάπτυξη που γίνεται σε πολύ μεγάλη κλίμακα δυστυχώς δεν ευνοεί μακροπρόσθεσμα, ούτε μεσοπρόσθεσμα σε πολλές περιπτώσεις την τοπική κοινωνία" τόνισε μιλώντας στα "Χ.Ν." η κα Ιωαννίδου.
Η ίδια μετά την ενημέρωση της επισήμανε την ανάγκη "να προχωρήσει άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής και να γίνουν ήπιες χρήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό".
Από τη μεριά της διοικούσας του ΤΕΕ, και του προέδρου του κ. Αντώνη Πιταριδάκη έγινε μια σφαιρική ενημέρωση για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Κρήτης.
- Για το Λαφονήσι, το ΤΕΕ επανέλαβε τη θέση υπέρ της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου και της
Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
- Επισημάνθηκε πως η αφετηρία όλων των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κρήτη είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης που είναι υπεύθυνα για την στρεβλή ανάπτυξη.
Οπως τονίσθηκε το χάος που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα εξυπητεί ποίκιλλα οικονομικά συμφέροντα.
- Αναφορά έγινε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης (ανεπαρκής συγκοινωνία, συγκέντρωση στο κέντρο υπηρεσιών, απουσία ποδηλατόδρομων).
- Ενημέρωση έγινε για το θέμα των βιολογικών καθαρισμών και τα προβλήματα που γεννά η έλλειψή τους Σέλινο και Γεωργιούπολη.
- Αναφέρθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των ελαιουργείων και των εγκαταλελειμένων λατομείων.
- Ξεχωριστή κουβέντα έγινε για την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων.
- Εκτενέστατα συζήτηθηκε το θέμα των ΑΠΕ, των προτάσων του ΤΕΕ και σημειώθηκε πως τόσο οι Οικολόγοι όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ημερίδες ενημέρωσης γύρω από το θέμα.
"Διαπίστωσα μια ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά ζητήματα που με έχει ικανοποιήσει πάρα πολύ, θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί, ο επιστημονικός διάλογος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την παραγωγή πολιτικής γιατί οι λύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες και για να μπορέσουμε να διαλέξουμε βιώσιμες λύσεις θα πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα" υπογράμμισε η κα Ιωαννίδου.
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων τέλος εξήρε τις δημόσιες παρεμβάσεις που έχει κάνει το τοπικό ΤΕΕ για όλα τα θέματα περιβάλλοντος.
Σήμερα η κα Ιωαννίδου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Κισάμου και το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου