Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΑΝΤΡΙΒΑΝΙ




ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΚΑΣ

Ανάδειξη του βυζαντινού τείχους

ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΣΑΝΤΡΙΒΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Στην απαλλοτρίωση των ιδιωτικών κτισμάτων -καταστημάτων κυρίως- που βρίσκονται στην πλατεία Συντριβανίου και στην αρχή της Καραολή Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων αποφάσισε χθες σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το ΚΑΣ αποφάσισε να προχωρήσει την απαλλοτρίωση στα πλαίσια των έργων ανάδειξης της παλιάς πόλης και ειδικά του μεγάλου πύργου του βυζαντινού τείχους μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτεται από τα νεώτερα κτίσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού τα κτίσματα που θα απαλλοτριωθούν θα είναι περίπου δεκαπέντε και είναι πάνω στην πλατεία Συντριβανίου και στην αρχή της Καραολή Δημητρίου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η γνωστή και ιδιαίτερα χρονοβόρα, ειδικά αν οι ιδιοκτήτες προσφύγουν στα δικαστήρια αν δεν συμφωνούν με την την τιμή της απαλλοτρίωσης.
Αρχικά πρόκειτε να γίνουν μετρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στη συνέχεια θα οριστεί η τιμή της απαλλοτρίωσεις και αν οι ιδιοκτήτες προσφύγουν στη δικαιοσύνη τότε τα δικαστήρια θα είναι αυτά που θα αποφασίσουν για τα χρήματα που θα πάρουν.
Το βυζαντινό τείχος "πατάει" πάνω σε προγενέστερη οχύρωση του λόφου του Καστελιού της παλιάς πόλης . Κτίσθηκε με οικοδομικά υλικά από την αρχαία πόλη της Κυδωνίας. Κτίσθηκε από τους βυζαντινούς σε μια προσπάθεια καλύτερης οχύρωσης της πόλης της Κυδωνίας που τότε ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Σήμερα το βυζαντινό τείχος είναι ορατό σε λιγοστα σημεία κυρίως επί της οδού Σήφακα όπου και είχε αναδειχθεί με εργασίες ανάπλασης πριν από μερικά χρόνια. Το μεγαλύτερος μέρος του είναι καλυμμένο από μεταγενέστερα κτίσματα, κατοικίες και καταστήματα. Σύμφωνα με τις μελέτες της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το τείχος είχε δύο κύριες πήλες.Η πρώτη ήταν δυτικά από την πλευρά της πλατείας Σαντριβανίου και η ανατολική βρίσκονταν στη διασταύρωση των σημερινών οδών Κανεβάρο και Δασκαλογιάννη. Δύο μικρότερες πήλες υπήρχαν στην ότια πλευρά στη συμβολή των οδών Κατρέ και Καραολή Δημητριόυ και μια στο ύψος των Τουρκικών Φυλακών όπου σήμερα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου