Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες
27-01-2011

Πολιτική λύση για την αποζημίωση των παραγωγών της Κουντούρας με την ευκαιρία της παρουσίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα Χανιά, θα αναζητήσουν οι τοπικοί φορείς.
Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο καθώς οι αποζημιώσεις από τον μεν ΕΛΓΑ προσκρούουν στους κανονισμούς, ενώ από τα ΠΣΕΑ θα καθυστερήσουν πολύ. Χθες στην Περιφερειακή Ενότητα το θέμα συζητήθηκε ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη, κ. Αποστόλη Βουλγαράκη και εκπροσώπους των παραγωγών.
'Θα κάνουμε τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να δούμε πως θα βοηθήσουμε τους παραγωγούς. Οι περιορισμοί είναι συγκεκριμένοι από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να τις δούμε μαζί με τις Υπηρεσίες και αν μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική παρέμβαση για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Θα πρέπει να καλέσω και τους 4 βουλευτές και είναι μια ευκαιρία που θα βρίσκεται εδώ το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Γεωργίας στα Χανιά', ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Βουλγαράκης. Ο ίδιος σημείωσε πως 'μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη επιχορήγηση αλλά αυτό είναι θέμα περισσότερο πολιτικό παρά της Περιφέρειας'.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σε έγγραφό της προς το Υπουργείο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων αναφέρει πως 'στην περιοχή της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου - Σελίνου είχαμε έντονη χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 100% στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες· επίσης μεγάλες ζημιές είχαμε και στις ελαιοκαλλιέργειες.
Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων όχι μόνο στο φυτικό κεφάλαιο αλλά και στην υποδομή (νάιλον, τζάμια κ.λπ.) επισημαίνοντας ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση, όπως συνήθως γίνεται, φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη για δημιουργία παραρτήματος του ΕΛΓΑ και στη Δυτική Κρήτη'.
Η ΠΑΝΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην άμεση αποζημίωση των παραγωγών καλεί η 'Πανσελινιώτικη Αδέσμευτη Συνεργασία'. Οπως σημειώνει η Συνεργασία 'καλείται ο ΕΛΓΑ άμεσα και δίκαια να αποζημιώσει τους παραγωγούς μας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περιφρόνησης προς τους παραγωγούς, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη αποζημίωση για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αποκαταστήσουν τις ζημιές που είναι ολοκληρωτικές στα γυάλινα θερμοκήπια αλλά και στα θερμοκήπια τα πλαστικά, που έχουν υποστεί και αυτά σημαντικές ζημιές από το χαλάζι με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο ολόκληρη η παράγωγη στην Κουντούρα. Η κυβερνητική πολιτική ηγεσία του τόπου μας άμεσα πρέπει να φέρει στη Βουλή τροπολογία για πάγωμα των δανείων, αναστολή των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και να νομοθετηθεί η δυνατότητα της έκτακτης επιχορήγησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πριν εξοντωθούν οικονομικά οι πληγέντες παραγωγοί'. Καταλήγοντας επισημαίνει πως «σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία του ΕΛΓΑ και η φερεγγυότητα των πολιτικών δηλώσεων ότι ο ΕΛΓΑ πλέον θα καταβάλλει δίκαια και άμεσα τις αποζημιώσεις. Γι’ αυτό χρειάζονται από τη μεριά της Πολιτείας ισχυρές πολιτικές αποφάσεις και οι παραγωγοί της Κουντούρας τις περιμένουν'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου