Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ ΠΥΡΓΟΣ 2011


ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
Ημέρα μνήμης
07-02-2011

Την επέτειο της Μάχης των Βουκολιών και της ιστορικής μάχης του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και των Κρητών επαναστατών απέναντι στους Τούρκους κατακτητές, τίμησαν και φέτος κάτοικοι και Αρχές.
Στο μνημείο που κατασκευάστηκε πριν από 11 χρόνια με πρωτοβουλία μαθητών και του τότε διευθυντή του Σχολείου, π. Γ. Γουμενάκη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση.
'Είναι μια μέρα μνήμης, μια μέρα ιστορίας που αναδείχθηκε από τους ίδιους τους λειτουργούς και τα παιδιά του Δ.Σ. Βουκολιών τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτή η γιορτή έχει αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και της παιδείας και ως τέτοια πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν μας¨, ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι 'τέτοιες εκδηλώσεις ιστορίας και μνήμης εμείς ως Δήμος θα τις προβάλλουμε για να δείχνουν τα σημεία της τοπικής ιστορίας και της τοπικής κληρονομίας, που δεν χάνονται όσο και αν μεγαλώνουν τα μεγέθη'.
Χαιρετισμό απηύθηνε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων, κα Αθηνά Βεριβάκη, η οποία αναφέρθηκε στο χρέος των σύγχρονων κατοίκων της περιοχής 'να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας τιμώντας τον τόπο μας και οδηγώντας τον μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας'.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο διευθυντής του Δ.Σ. Βουκολιών, κ. Γιάννης Γιακουμάκης. Αφού παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, ο ομιλητής τόνισε ότι ενώ το σχέδιο προέβλεπε 'η αποβίβαση να γίνει στα Χανιά, μετά από παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποβιβάσθηκε στο Κολυμπάρι, όπου του έγινε μεγάλη υποδοχή. Στη συνέχεια -και συμπράττοντας με τους Κρητικούς επαναστάτες- το εκστρατευτικό σώμα κινήθηκε προς τα Χανιά, όμως, στο ύψος του Πλατανιά σταμάτησε καθώς δεν τους επέτρεψαν οι Μεγάλες Δυνάμεις να προχωρήσουν και να μπουν στην πόλη. Το εκστρατευτικό σώμα στη συνέχεια στράφηκε προς τους πύργους και τις οχυρές θέσεις των Τούρκων στον κάμπο των Χανίων'. Περιγράφοντας τα γεγονότα της μάχης ο κ. Γιακουμάκης στάθηκε στην αυτοθυσία των επαναστατών για την κατάληψη του πύργου, κάτι που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου του 1897.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές των Σχολείων, φορείς και Συλλόγους της περιοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου