Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ- ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ


ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Ανοδική πορεία
Κώνστας Γιώργος | 05-02-2011

Αναβαθμισμένη είναι η θέση του τοπικού κρασιού σε καταστήματα εστίασης με τα περιθώρια, όμως, για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του να είναι μεγάλα.
Σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν στις λίστες κρασιών των εστιατορίων διαπιστώνεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ντόπιων ετικετών, μια σαφώς θετική εξέλιξη για τους οινοποιούς.
'Σίγουρα η κατάσταση σε ό,τι αφορά χανιώτικα κρασιά έχει βελτιωθεί. Τα τελευταία 2 - 3 χρόνια που λειτουργεί το Δίκτυό μας έχουμε μια ομαδική προβολή και μια καλύτερη ενημέρωση για τα προϊόντα μας, που σίγουρα συμβάλλει στην καλύτερη παρουσία τους', αναφέρει ο κ. Αντώνης Ντουράκης, πρόεδρος του 'Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης'.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει 'παλιά υπήρχαν 1 - 2 ετικέτες ανά κατάστημα, ενώ τώρα βλέπουμε να έχουμε 3, 4 και 5 ετικέτες. Αυτό εξαρτάται πάντα από το εστιατόριο. Ενα εστιατόριο με ντόπιους καταναλωτές δεν μπορεί να έχει μόνο χανιώτικα κρασιά και το δεχόμαστε αυτό διότι ο ντόπιος πιθανόν να θέλει να δοκιμάσει και άλλα κρασιά, να πειραματιστεί. Ενα, όμως, εστιατόριο που απευθύνεται σε επισκέπτες του νησιού, σε τουρίστες, μπορεί και έχει τα τελευταία χρόνια περισσότερα δικά μας κρασιά', τονίζει.
Στο ερώτημα ενός εστιάτορα γιατί να προτιμήσει τον τοπικό οίνο όταν βρίσκει φτηνότερα κρασιά εισαγωγής, ο κ. Ντουράκης απαντά πως 'πάντα κάποιος εστιάτορας θα πρέπει να ψάχνει και να ζητάει το έντιμο κρασί. Αυτό δηλαδή που η σχέση τιμής και ποιότητας είναι ανάλογη. Οταν έχεις ένα κρασί Χ΄ ποιότητας είναι έντιμο όταν πωλείται 2 ευρώ. Οπως, επίσης, ένα κρασί που έχει Β΄ ποιότητα, που πωλείται 5 ευρώ είναι έντιμο. Αν πωλείται 18 ευρώ δεν μπορείς να το πεις αυτό'.
ΗΜΕΡΙΔΑ
Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας καλύτερης γνωριμίας των Χανιωτών επαγγελματιών της εστίασης με τα τοπικά κρασιά, μεθαύριο Δευτέρα τα Δίκτυα Οινοποιών και Κρητικής Γαστρονομίας πραγματοποιούν ημερίδα με θέμα 'Κρασί και Εστίαση'. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ενημερωτική ημερίδα για το ποιοτικό κρασί, τη διαμόρφωση λίστας, τη συντήρηση κρασιού, τη διαφορά επώνυμου - ανώνυμου κρασιού και άλλα θέματα, ενώ στο τέλος θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα, που θα συνδέει τον τοπικό οίνο με την κρητική κουζίνα. 'Μέσα από την ημερίδα θέλουμε να έλθουμε σε επαφή με τους εστιάτορες και τους επαγγελματίες του χώρου. Να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, τι δεν κάνουμε εμείς καλά, τι δεν γίνεται γενικότερα καλά και να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας', υπογραμμίζει ο κ. Ντουράκης.
Η ημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους τους επαγγελματίες του κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου