Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΚΑΚΗΣ:
“Η Τράπεζα Χανίων στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις”
Κώνστας Γιώργος | 03-02-2011

'H εξαίρεση των συνεταιριστικών Τραπέζων από το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των Τραπεζών της χώρας μας ήταν λάθος, διότι οι Τράπεζες αυτές τα χρήματα που παίρνουν τα ρίχνουν στην αγορά'. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος της 'Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων'.

Στο Α΄ μέρος της συνέντευξης, που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Μαρακάκης απαντά, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα από το κράτος, τον δείκτη επισφαλειών της 'Συνεταιριστικής' και τις δυνατότητές της να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. 'Είμαστε η μεγαλύτερη Τράπεζα στον Νομό και έχουμε βοηθήσει όλους τους κλάδους', τονίζει.

- Στο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών από το κράτος που έφτασε τα 25 δισ. ευρώ εξαιρέθηκαν οι συνεταιριστικές Τράπεζες. Γιατί αυτό;
'Πράγματι έγινε αυτό και είχαμε και μια ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Πλακιωτάκη και τον κ. Σταϊκούρα. Η κυβέρνηση έδωσε εγγυήσεις στην Ε.Ε. για το τραπεζικό σύστημα περίπου 25 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα με είχαν ρωτήσει από το Υπουργείο για το πώς αυτά τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Θεωρούσαμε δεδομένο ότι και οι συνεταιριστικές Τράπεζες θα έμπαιναν στην κατανομή. Η πρότασή μου ήταν η κατανομή να γίνει για όλες τις Τράπεζες ανάλογα με το ενεργητικό τους και η Τράπεζα της Ελλάδας να ελέγξει πού θα πάνε τα χρήματα. Να μην πάνε να κλείσουν «τρύπες» μεγάλων Τραπεζών, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας διότι έχουν στην κατοχή τους πολλά ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που τα περισσότερα έχουν προεξοφληθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η τελευταία λόγω της υποβάθμισης του κράτους και του τραπεζικού συστήματος ζητάει περισσότερες εγγυήσεις, σε ομόλογα ή χρήματα, για να κρατηθεί αυτή η πίστωση. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα των μεγάλων Τραπεζών, που είχαν κάνει αυτά τα ανοίγματα. Αντιλαμβανόμουν ότι τα περισσότερα χρήματα θα πάνε εκεί και όχι στην πραγματική οικονομία, όπως πραγματικά και έγινε'.

- Πώς αιτιολόγησαν τον αποκλεισμό σας;
'Κάναμε παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδας, η απάντηση της οποίας ότι οι μικρές Τράπεζες δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας, δεν ήταν πειστική. Ναι, δεν έχουμε τα ανοίγματα που έχουν οι μεγάλες Τράπεζες λόγω των ομολόγων αλλά η αγορά έχει ανάγκη τη ρευστότητα και οι μικρές Τράπεζες επειδή έχουν το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα είχαν ανάγκη αυτή την ενίσχυση, διότι η ρευστότητα έχει περιοριστεί. Χρειαζόμασταν την περίσσια ρευστότητα ώστε να τη δώσουμε στην τοπική οικονομία για λόγους ανάπτυξης'.

- Τώρα αυτό αλλάζει;
'Αυτό δεν αλλάζει. Απλά 5 δισ. από τα 25 δισ. ευρώ έχουν μείνει αδιάθετα και πιθανόν μετά και την παρέμβαση στη Βουλή να το ξανασυζητήσουν και να δουν την αδικία σε βάρος των μικρών Τραπεζών. Εμείς ως «Συνεταιριστική» με 1 δισ. είμαστε ικανοποιημένοι για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ομως το Υπουργείο Οικονομικών επειδή είδε την αδικία ετοιμάζει ένα νέο πακέτο που θα αφορά τις «Συνεταιριστικές Τράπεζες» και το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη'.

ΠΑΚΕΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

- Σε μια εποχή, όμως, περικοπών δεν είναι προκλητικές αυτές οι εγγυήσεις ρευστότητας που δίνει το κράτος προς τις Τράπεζες, όταν μάλιστα είναι η δεύτερη ενίσχυση μέσα σε λίγα χρόνια;
'Οι Τράπεζες, όμως, δεν το παίρνουν για τον ευατό τους, βοηθούν την ανάπτυξη με αυτά τα χρήματα…'.

- Σας το λέω διότι για το Α΄ πακέτο βοήθειας προς τις Τράπεζες είπατε ότι πήγε για να κλείσει το άνοιγμά τους στην αγορά ομολόγων.
'Πραγματικά δεν πήγε εκεί που έπρεπε να πάει, εκεί που έχει αποφασιστεί ότι θα πάει και αυτό είναι μια αδικία για την αγορά, την κοινωνία, την ανάπτυξη. Εμείς αν πάρουμε τα 500 εκ. ευρώ, που ζητάμε, θα τα δώσουμε στην πραγματική οικονομία για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Δεν έχουμε κανένα βαρίδι ή καμιά υποχρέωση ομολόγων όπως έχουν άλλες Τράπεζες'.

ΟΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ

- Εχετε μειώσει τη χορήγηση δανείων, ακούγεται στην αγορά ότι έχετε υψηλό ποσοστό επισφαλειών.
'Οχι, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Κάναμε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20 εκ. ευρώ, έχουμε κεφαλαιακή επάρκεια που ξεπερνάει τον δείκτη του 18, όταν το αναγκαίο είναι 8 για να λειτουργήσει μια Τράπεζα και οι επισφάλειές μας είναι ελάχιστες σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει στην αγορά. Τα καθυστερημένα δάνεια είναι 7% και από αυτά οι επισφαλείς απαιτήσεις δεν είναι ούτε 5%. Υπάρχουν λεφτά στην μπάντα για ενδεχόμενες ζημιές. Εμείς γνωρίζαμε την κρίση, πριν την κρίση, από το 2006 φτιάξαμε ένα υγιές χαρτοφυλάκιο, που μας κράτησε. Είμαστε από τις λίγες Τράπεζες, τις μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού, που συνέχισαν να χρηματοδοτούν μέσα στην κρίση. Περίπου 3100 επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί την περίοδο της κρίσης, δώσαμε 150 εκ. ευρώ και κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις σε όλη την Κρήτη, το 50% εκ των οποίων στα Χανιά'.

- Επέρριπταν ευθύνες στην 'Τράπεζα Χανίων' ότι δίνει πολύ εύκολα μπλοκ επιταγών και μάλιστα σε επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούνται από άλλες Τράπεζες.
'Αυτό είναι κακοήθεια υπάρχουν στοιχεία στον «Τειρεσία» που δείχνουν ότι η «Τράπεζα Χανίων» έχει τον καλύτερο δείκτη στον ελλαδικό χώρο σε ό,τι αφορά το σφράγισμα επιταγών. Η αγορά σήμερα προτιμάει την επιταγή της Τράπεζάς μας σε σύγκριση με τις επιταγές όλων των άλλων Τραπεζών. Εμείς δεν δίνουμε επιταγές στον οποιονδήποτε αλλά σε αυτούς που θα δίναμε και δάνειο. Δεν δίνουμε στους τυχοδιώκτες. Διότι η αγορά την πληρώνει από την πολιτική αυτήν των Τραπεζών. Αν ζητήσετε από τον «Τειρεσία» τα στοιχεία θα δείτε ότι η «Τράπεζα Χανίων» έχει μόλις 2% καθυστερούμενες επιταγές όταν ο μέσος όρος ξεπερνάει το 15%'.

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

- Βλέπουμε στην Κρήτη και στα Χανιά εμπορικά καταστήματα να κλείνουν, τυποποιητικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να 'σπρώξουν' τα αγροτικά προϊόντα να μην δημιουργούνται, νέες ξενοδοχειακές μονάδες ειδικά την τελευταία διετία να μην γίνονται με εξαίρεση ίσως αυτή στο Κολυμπάρι. Η 'Τράπεζα Χανίων' παίζει κάποιον ρόλο, ώστε να μην συρρικνωθεί περαιτέρω η παραγωγική βάση του Νομού;
'Παίζει και μεγάλο. Καταρχήν αν δεν υπήρχε η Τράπεζά μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αυτό το βλέπει η κοινωνία και οι πελάτες μας, που είναι πάνω από το 40% των επιχειρηματιών. Είμαστε η μεγαλύτερη Τράπεζα στον Νομό και έχουμε βοηθήσει όλους τους κλάδους. Οι περισσότερες τουριστικές μονάδες έμειναν ανοιχτές χάρις στη δική μας βοήθεια, ακόμα και σε δάνεια που είχαν πάρει και είχαν αδυναμία πληρωμών τους δώσαμε τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρέους τους και τώρα μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον. Για νέες επενδύσεις υπάρχει μια δυσπιστία λόγω της κρίσης, γι’ αυτό και δεν γίνονται νέες μονάδες.
Για τα τυποποιητήρια αγροτικών προϊόντων θεωρώ ότι η κρίση μπορεί να δώσει ευκαιρίες για καλύτερες κινήσεις. Είναι κρίμα η Κρήτη να παράγει 130.000 τόνους λάδι και να φεύγει το 80% χύμα. Θα μπορούσαμε να πάρουμε σημαντικές υπεραξίες αν γίνονταν τυποποίηση. Σε αυτόν τον τομέα η Τράπεζα σκέφτεται να κάνει κάποια πράγματα τόσο για το λάδι όσο και για τα τρόφιμα. Αλλά δεν είναι η ώρα να το ανακοινώσω. Απλά θα πω ότι είμαστε σε συνεργασία με επιχειρηματίες για τη δημιουργία ενός «LIDL» κρητικών προϊόντων'.

Δάνεια στην αγορά...

- Για τη χρονιά που διανύουμε θα αυξήσετε - θα μειώσετε τον αριθμό των χορηγήσεων στην τοπική αγορά;
'Υπάρχει ένα πρόβλημα ρευστότητας, ο κόσμος έχει φοβηθεί, έχουν φύγει αρκετά λεφτά στο εξωτερικό που ξεπερνούν τα 30 δισ. από όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Τράπεζά μας έχει μια ρευστότητα πολύ πάνω από τα όρια της Τράπεζας της Ελλάδας, κρατάει όμως με μέτρο το θέμα των χρηματοδοτήσεων διότι δεν γνωρίζει κανένας τι θα γίνει αύριο. Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν. Και αν πάρουμε και από το καινούργιο ταμείο και γίνει μια ανακατανομή των χρημάτων, που είναι εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα χρήματα αυτά θα τα ρίξουμε στην πραγματική οικονομία'.

- Mετά από τα παραπάνω να υποθέσουμε ότι δεν θα προχωρήσετε σε απολύσεις, μείωση μισθών ή κλείσιμο καταστημάτων σας;
'Οχι βέβαια, δεν θα προχωρήσουμε σε μειώσεις μισθών παρά του ότι ο νόμος μάς δίνει τη δυνατότητα. Η Τράπεζα είναι κερδοφόρα έχει παραπάνω κέρδη από πέρυσι και φτάνουν τα 4 εκ. ευρώ. Ο σκοπός μας, όμως, δεν είναι μόνο τα κέρδη αλλά και οι επενδύσεις για το μέλλον. Εχει ένα ανθρώπινο δυναμικό που ξεχωρίζει. Δεν θα έχουμε μείωση μισθών ούτε μείωση καταστημάτων αντίθετα έχουμε πάρει άδειες για νέα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο και θέλουμε και ένα κατάστημα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου