Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΕΖΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Περιπέτεια σε εχθρικό έδαφος για τον απεγκλωβισµό των Ελλήνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ, ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΏΝΣΤΑΣ

Σε ένα πολύωροπαιχνίδι για γερά νεύρα µε τη γραφειοκρατία εξελίχθηκε η από αέρος επιχείρηση απεγκλωβισµού περίπου 230 Ελλήνων που εργάζονταν σε διάφορες περιοχές της Λιβύης. Ανάµεσά τους βρίσκεται και ένα µέλος της ελληνικής διπλωµατικής αποστολής στη Λιβύη, που τραυµατίσθηκε χθες το πρωί από σφαίρες στο πόδι και τον ώµο. Πρόκειται για τον Ιωάννη Πυρόβολο, η κατάσταση του οποίου πάντως δεν ενέπνεε καµία ανησυχία. Τα C-130 που είχαν απογειωθεί νωρίς χθες το πρωί από την Αθήνα επέστρεψαν τελικά αργά τη νύχτα. Το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη, µάλιστα, που προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ στο «Ελ. Βενιζέλος» µε 88 επαναπατρισθέντες εµφανίσθηκε στα ραντάρ της ΥΠΑ περίπου µισή ώρα πριν από την προσγείωσή του. Εως εκείνη τη στιγµή δεν είχε σταθεί δυνατή η επικοινωνία του µε τις ελληνικές Αρχές που δεν γνώριζαν καν ότι είχε φύγει από την Τρίπολη της Λιβύης. «Η ταλαιπωρία µας ήταν µέχρι να φθάσουµε στην Τρίπολη», είπε µόλις έφθασε στην Αθήνα ο κ. Γιώργος Γρεβενιός. «Στο αεροδρόµιο επικρατούσε χάος. Χιλιάδες άνθρωποι έψαχναν τρόπο να φύγουν», περιέγραψε. «∆ουλεύω χρόνια στο Τοµπρούκ. Είδα περιουσίες να καίγονται και να λεηλατούνται», είπε µετη σειρά του ο κ. Στέλιος Βουτσαδάκης και πρόσθεσε: «Λίβυοι µας συνόδευσαν λέγοντάς µας ότι δεν είναι τροµοκράτες, αλλά λαός που γυρεύει ελευθερία».

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΉΝ κρήτή βρίσκονται από χθες το µεσηµέρι περίπου 4.500 αλλοδαποί – Κινέζοι στην πλειονότητά τους που εργάζονταν στη Λιβύη. Με τα πλοία «Hellenik Spirit» και «Olympic» έφθασαν στο Ηράκλειο και 18 Ελληνες και περίπου 30 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Luo Linquan υποδέχθηκεστο Ηράκλειο τους συµπατριώτες του και ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές για τη θετική ανταπόκρισή τους στο αίτηµα της Κίνας για βοήθεια στον απεγκλωβισµό των πολιτών της. Σήµερα αναµενόταν να µεταβεί στο Ηράκλειο αντιπροσωπεία από τη βρετανική πρεσβεία ώστε να εξεταστεί εάν οι χιλιάδες βρετανοί υπήκοοι που βρίσκονται στη Λιβύη θα µεταφερθούν στην Κρήτη. Μεταξύ των απεγκλωβισµένων που έφθασαν στο νησί ήταν ο κ. Γιώργος Κουµεντάκος από την Αθήνα. Βρισκόταν τους τελευταίους πέντε µήνες στη Λιβύη.

«Είµαι σιδεράς και πήγα εκεί για δουλειά. Στην αρχή όλα ήταν καλά. Μετά, τα πράγµατα άλλαξαν». Ο κ. Κουµεντάκος εργαζόταν κι έµενε σε µία περιοχή που βρίσκεται 200 χλµ. από τη Βεγγάζη. «Είναι η περιοχή όπου έγιναν πολλά επεισόδια. Εµείς όµως δεν κινδυνεύσαµε ιδιαίτερα, γιατί είµαστε φίλοι µε τους ντόπιους. Αυτοί µας έσωσαν».

Τραυµατισµένος από σφαίρα έφτασε στην Αθήνα ο Ι. Πυρόβολος, µέλος της ελληνικής διπλωµατικής αποστολής


Περιµένουν «τσουνάµι» στη Μεσόγειο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΉΣ µετανάστευσης µετά τις πολιτικές αναταραχές στη Βόρεια Αφρική φοβούνται Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Γαλλία και Κύπρος. Οι πρώτες εκτιµήσεις υπολογίζουν τους λαθροµετανάστες που ετοιµάζονται να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος στις 300.000. Κύκλοι των Βρυξελλών ανεβάζουν στις 750.000

τον αριθµό των Βορειοαφρικανών που θα επιχειρήσουν τους επόµενους µήνες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. Από την πλευρά τους, λίβυοι αξιωµατούχοι προειδοποιούν πως η κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι θα σηµάνει τον ερχοµό 2 εκατοµµυρίων λαθροµεταναστών, στους οποίους θα συµπεριλαµβάνονται δεκάδες χιλιάδες παράνοµοι µετανάστες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

«Το θέµα του νέου µεταναστευτικού κύµατος πρέπει να απασχολήσει ολόκληρη την Ενωση και ζητείται να βάλει το ζήτηµα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας, προκειµένου να αναπτυχθεί µια νέα πολιτική δράση και συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής στην εξασφάλιση θεσµικής σταθερότητας», επισήµαναν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί των έξι µεσογειακών χωρών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώµη ύστερα από έκτακτη πρόσκληση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ροµπέρτο Μαρόνι, ενώ συµµετείχε και ο γενικός γραµµατέας του Αραβικού Συνδέσµου Αµρ Μούσα.

«Το ενδεχόµενο άνοιγµα περισσότερων οδών εισόδου µεταναστών στη Μεσόγειο µπορεί να προκαλέσει µη ελεγχόµενα κύµατα παράνοµων µεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη µε σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους στην εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.», επισηµαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν των έξι, οι οποίοι ζητούν να κατανεµηθεί το βάρος των νέων µεταναστευτικών ρευµάτων σε όλες τις χώρες - µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ή ΛΙΒΥΉ αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο τον λιµενοβραχίονα της Ε.Ε. για το κύµα της λαθροµετανάστευσης, όπως παραδέχτηκαν στη σύσκεψη της Ρώµης ιταλοί αξιωµατούχοι. Η Ε.Ε. είχε υπογράψει πέρυσι συµφωνία µε τον Καντάφι σύµφωνα µε την οποία θα δίνονταν περισσότερα από 600 εκατοµµύρια ευρώ στις λιβυκές αρχές προκειµένου να σταµατήσουν τα κύµατα των παράνοµων µεταναστών. Η µείωση αυτή, σύµφωνα µε τους Ιταλούς, είχε επιτευχθεί, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για τους τρόπους που τη µεταχειρίζονταν οι αρχές της Λιβύης.

Ο Χρήστος Παπουτσής που εκπροσώπησε την Ελλάδα ζήτησε την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασµού της Frontex και ενηµέρωσε τους συναδέλφους του για τις έντονες πιέσεις από τις µεταναστευτικές ροές που δέχεται η Ελλάδα, όπως και για τους τρόπους αντιµετώπισής τους. Η Αθήνα, όπως επισηµάνθηκε, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς φαντάζει πλέον πιθανό να πληγούν και τουριστικές περιοχές, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά µας για βελτίωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας.


Γάλλοι διπλωµάτες κατά του Σαρκοζί

Ο πρόεδρος Νικολά σαρκοζί καταστρέφει την εικόνα της Γαλλίας στον κόσµο µε µια ερασιτεχνική και παρορµητική εξωτερική πολιτική που είναι επικεντρωµένη στην προσωπική του δόξα, σύµφωνα µε µια εκτίµηση των ίδιων των διπλωµατών του. Με τίτλο «κανείς δεν γίνεται διπλωµάτης αυτοσχεδιάζοντας», η εφηµερίδα «Λε Μοντ» φιλοξένησε µια αυστηρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης από οµάδα 30 νυν και πρώην διπλωµατικών απεσταλµένων, που υπογράφουν ως «οµάδα Μαρλί» (από το Café Marly, το καφενείο στην αυλή του Λούβρου).

Σε µια περίοδο που η Γαλλία µοιάζει να έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στις χώρες της βόρειας αφρικής, που άλλοτε αποτελούσαν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της, οι διπλωµάτες υπογραµµίζουν την «έλλειψη διορατικότητας και την ανικανότητα της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τις ενθουσιώδεις κινητοποιήσεις των αραβικών λαών για ελευθερία».


Ο βασιλιάς µοιράζει χρήµα

Μέτρα οικονοµικής ενίσχυσης των πολιτών της Σαουδικής αραβίας, ύψους 36 δισεκατοµµυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο βασιλιάς της χώρας αµπντάλα σε µια προσπάθεια να αποφύγει διαδηλώσεις ανάλογες µε αυτές που έχουν εκδηλωθεί σε πολλές χώρες της περιοχής. Η βασιλική οικογένεια ανακοίνωσε και την παροχή άλλων 400 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση, τις υποδοµές και την υγεία.


Ιντερνετ χωρίς... γιασεµί

«Η κίνα δεν κινδυνεύει να αντιµετωπίσει τις ταραχές που ανέτρεψαν κυβερνήσεις στη Μέση ανατολή», υποστήριξε χθες κινέζος αξιωµατούχος, αναφερόµενος στις διαδικτυακές εκκλήσεις για κινεζική «επανάσταση του γιασεµιού». οι αρχές της Κίνας έχουν µπλοκάρει τις λέξεις «γιασεµί» και «επανάσταση του γιασεµιού» στις µηχανές αναζήτησης των κινεζικών ιστοτόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου