Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ




ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Χάνεται η παραγωγή πορτοκαλιών
Γιώργος Κώνστας | 21-02-2011

Στα δέντρα και στο χώμα θα μείνει και φέτος το 50% της παραγωγής πορτοκαλιών του Ν. Χανίων, αφού οι χαμηλές τιμές κάνουν ασύμφορη ακόμα και τη συγκομιδή τους από τους αγρότες.
Την ίδια στιγμή οι ομάδες παραγωγών, που θα μπορούσαν να παίξουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διάθεση του προϊόντος μιλούν για ευθύνες της Πολιτείας, που δεν προχώρησε στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αλλά και της Διοίκησης της ΒΙΟΧΥΜ, που αρνείται πεισματικά τη συμμετοχή των ομάδων στο Διοικητικό της Συμβούλιο.
'Την κατάσταση τη σημερινή τη γνωρίζαμε από πέρυσι, που το 50% της παραγωγής έμεινε απούλητο. Λέγαμε ότι και φέτος θα έχουμε την ίδια πορεία και δυστυχώς δικαιωθήκαμε', αναφέρει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών 'Κορμός'.
ΑΙΤΙΕΣ
Αυτή τη στιγμή οι έμποροι αγοράζουν την παραγωγή στην τιμή των 7, 8, 9, 10 λεπτών το κιλό συνήθως, την ίδια στιγμή που στην αγορά και στον καταναλωτή πουλάνε 40, 45 ακόμα και 50 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Τρικουνάκη οι βασικές αιτίες των χαμηλών τιμών είναι:
1. Η μονοποικιλία που υπάρχει στα Χανιά. 'Το 80% των εσπεριδοειδών είναι «Μέρλιν». Η πορεία αυτής της ποικιλίας έχει τελειώσει, ο Νομός δεν μπορεί να παράγει μόνο αυτή την ποικιλία. Ζητήσαμε από την Πολιτεία το 2007 να βοηθήσει με μια αναδιάρθρωση. Θέλαμε να βάλουμε και άλλες ποικιλίες, ώστε να καλύπτουν όλο τον χρόνο για να μπορούμε να εφοδιάζουμε την αγορά και τις τέσσερις εποχές και να είναι και πιο ανθεκτικές. Ωστόσο, δεν βοήθησε η Πολιτεία, όπως είχε κάνει το ’85 και το ’90. Εδώ και 2 χρόνια οι παραγωγοί κάνουν από μόνοι τους έντονη αναδιάρθρωση, ωστόσο δεν αρκεί για το σύνολο των καλλιεργειών.
2. Ενας άλλος λόγος είναι ο χυμός. 'Οταν τα πορτοκάλια χρειάζονται 4 λεπτά για να μαζευτούν και να μεταφερθούν στο χυμοποιητήριο και η βιομηχανία χυμών τα αγοράζει 4 λεπτά και πέρυσι 3, πώς θα αντεπεξέλθεις; Η ΒΙΟΧΥΜ δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερο διότι έχει μεγάλα έξοδα λειτουργίας. Και αυτό επειδή πρέπει να αγοράσει καινούργια μηχανήματα αλλά και η Διοίκησή της λειτουργεί όπως λειτουργεί. Μια συνεταιριστική οργάνωση χυμών στην Πελοπόννησο έχει manager, που έχει τελειώσει Πανεπιστήμια και Σχολές και εμείς έχουμε έναν άνθρωπο με απολυτήριο της Γ΄ Γυμνασίου στη Διοίκηση; Παράλληλα, ένας λόγος που δεν πάνε την παραγωγή τους στη ΒΙΟΧΥΜ, είναι ότι δεν έχουν πληρωθεί τη χυμοποίηση του 2009. Το 2010 πήραν ένα δάνειο, πλήρωσαν, χρωστάνε όμως ακόμα το 2009. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πουλάμε χυμό χύμα σε βιομηχανίες στην υπόλοιπη Ελλάδα παρότι έχουμε και τα μεταφορικά επειδή ξέρουμε ότι τα λεφτά μας θα τα πάρουμε'.
Η ΒΙΟΧΥΜ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τρικουνάκης στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης της ΒΙΟΧΥΜ. 'Τους παρακαλάμε να εντάξουν τις δύο ομάδες παραγωγών των Χανίων στο Συμβούλιο, δεν το κάνουν, τους παρακαλάμε να συμμετέχουμε με συμβουλευτικό χαρακτήρα δεν μας καλούν ούτε εκεί. Εμείς θέλουμε να την ενισχύσουμε και να την ενδυναμώσουμε την εταιρεία διότι χωρίς καλή ΒΙΟΧΥΜ δεν θα έχει όφελος και ο παραγωγός. Tώρα πάνε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του ΙΝΚΑ, της ΑΝΕΚ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ναι, να το κάνουν αυτό αλλά πού θα πάνε τα λεφτά, πώς θα τα διαχειριστούν;'.
Τα ζητήματα αυτά ο κ. Τρικουνάκης τα έθεσε σε συνάντηση που είχε τόσο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, στην Αθήνα όσο και με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, στο Ηράκλειο.
Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ομάδας Παραγωγών στην εμπορία βρώσιμων πορτοκαλιών, ο πρόεδρός της τονίζει πως ήδη αυτό έχει ξεκινήσει σιγά - σιγά. 'Από την αρχή της λειτουργίας μας θα μπορούσαμε να κάνουμε εμπόριο αγοράζοντας από τους παραγωγούς 7 και 8 λεπτά το κιλό. Ομως, δεν το κάναμε διότι δεν το θέλαμε. Από φέτος έχουμε βρει ένα μικρό συσκευαστήριο και ξεκινάμε με στόχο ο παραγωγός να παίρνει 15 λεπτά. Αυτός είναι ο στόχος μας και ξεκινάμε με αυτήν την προοπτική'.

Χυμός από την Αργολίδα στα πορτοκαλοχώρια!

Ενδεικτική της κατάστασης της παραγωγής εσπεριοδοειδών στον Νομό Χανίων είναι η εικόνα που συναντήσαμε σε μίνι μάρκετ στα πορτοκαλοχώρια. Πολύ εύκολα βρίσκεις χυμούς, όπως αυτός της φωτογραφίας από συνεταιριστική βιομηχανία της Αργολίδας (!), ενώ απουσιάζουν πλήρως οι τοπικοί φυσικοί χυμοί. Τους τελευταίους τους συναντάμε μόνο σε αλυσίδες super market στα μεγαλύτερα χωριά και σε περιοχές πιο κοντά στην αστική περιοχή των Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου