Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
Μελέτη προστασίας
15-02-2011

Eτοιμη προς δημοπράτηση είναι η μελέτη περιβαλλοντικής αξιοποίησης των πηγών της Αγιάς, με την παράλληλη προώθηση του έργου του ποδηλατοδρόμου, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ περίπου.
Tην ίδια στιγμή, όμως, η αποκατάσταση του υγροβιότοπου του ποταμού Μορώνη στη Σούδα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το θέμα του παλιού αιγιαλού.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Α. Καρούντζου και με αφορμή την παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, κας Μπιρμπίλη, στο Ηράκλειο τις επόμενες ημέρες, συμφωνήθηκε από τους μετέχοντες:
- Για την Αγιά να γίνουν άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει συνάντηση στο Ηράκλειο των υπευθύνων του Δήμου Χανίων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να αντιμετωπισθούν τα όποια μικροζητήματα που υπάρχουν με τη μελέτη. Στην περιοχή προβλέπεται η ανάπλαση μεγάλου μέρους της λίμνης, προστασία της και κατασκευή μέρους του ποδηλατοδρόμου του παλιού Χάνδακα κα. Το έργο θεωρείται ώριμο προς χρηματοδότηση, όπως τονίσθηκε και από τα στελέχη του Ο.Α.ΔΥ.Κ., που έχει την ευθύνη για τις μελέτες.
- Για τον ποταμό Μορώνη, όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, η αποκατάσταση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προμελέτης, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί, ωστόσο, μένει να λυθεί το ζήτημα με τον παλιό αιγιαλό, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Και γι’ αυτό το έργο δόθηκαν οδηγίες για την επίσπευση των διαδικασιών.
'H Δημοτική Αρχή υιοθετεί απόλυτα τις προτάσεις για αξιοποίηση της λίμνης της Αγιάς και για τον υγροβιότοπο Μορώνη, έργα στα οποία φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Χανίων', σημείωσε ο δήμαρχος, κ. Μ. Σκουλάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος, Ν. Ξυνίδης, ζήτησε την άμεση στήριξη του γ.γ. κ. Καρούντζου προκειμένου τα δύο παραπάνω έργα να προχωρήσουν. Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών τόνισε και ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Κεμεσίδης.
Παράλληλα, από πλευράς της WWF Ελλάς ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν ανέφερε πως τα έργα που αναφέρθηκαν 'θα αποτελέσουν μελλοντικά έναν πνεύμονα πρασίνου και ζωής για όλους τους Χανιώτες'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου