Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

MNHMH


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ:
“Η μνήμη μας είναι το ημερολόγιο που κουβαλάμε μαζί μας”
| 10-02-2011

'Η μνήμη μας είναι το ημερολόγιο που κουβαλάμε μαζί μας γι’ αυτό φροντίζουμε να είναι ενήμερη και ενεργή'.
Ξεκινώντας με αυτή την επισήμανση ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας Κυριάκος Βασιλομανωλάκης πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα: 'Πώς να βελτιώσω τη μνήμη των μαθητών μου'. Μια διάλεξη που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο και οργανωνόταν από την 'Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων' στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
'Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη βελτίωση της μνήμης των μαθητών ήταν πάντα ισοδύναμος με τον ρόλο των γονιών. Σήμερα με την εισβολή των οθονών στη ζωή μας ο ρόλος του εκπαιδευτικού γίνεται κυρίαρχος', ανέφερε ο ομιλητής συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως 'οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν σαν σκηνοθέτες στην αίθουσα διδασκαλίας, δηλαδή ενεργοποιούν την προηγούμενη γνώση των μαθητών τους, τους εκπαιδεύουν σε μνημονικές στρατηγικές και εφαρμογές της νέας γνώσης'. Ο ομιλητής παρουσίασε δεκάδες ιδέες που ενισχύουν αυτόν τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Ανάφερε χαρακτηριστικά πως σημαντική παράμετρος για τη βελτίωση της μνήμης είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας των μαθητών και η συνεχής ενθάρρυνση για συμμετοχή τους στο μάθημα.
Προηγήθηκε μια μικρή παρουσίαση των στόχων της νεοσύστατης 'Εκπαιδευτικής Εταιρείας Χανίων', η οποία αποτελείται από εν ενεργεία και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, από τον κ. Τσουρουπάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου