Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

90ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ


ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μαθητής ετών 90
Δημοσιεύθηκε στις: 16-03-2011

"Πάντα είχα άχτι το ότι δεν κατάφερα ποτέ να σπουδάσω, παρότι είχα τις δυνατότητες. Τώρα βλέπω ένα όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα'.
Ο 90χρονος Κανάκης Γιακουμινάκης από τη Νέα Χώρα Χανίων είναι από τους ανθρώπους που αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι έχουν μέσα τους τεράστια δύναμη, θέληση και πάθος. Εστω και σε αυτήν την ηλικία ο κ. Κανάκης γράφτηκε και παρακολουθεί τα σεμινάρια του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων. Ετσι εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής, όπως λέει και ο ίδιος.
'Είμαι απόφοιτος Δημοτικού, το μόνο Πανεπιστήμιο που τελείωσα είναι αυτό της... ζωής', λέει χαμογελώντας. Δεν κρύβει τη χαρά του για το ότι παρακολουθεί τα σεμιναριακά μαθήματα που έχουν ως βασικό αντικείμενο τον πολιτισμό.
'Οταν τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο Φρε ήμουν ένας από τους καλύτερους μαθητές. Η Ενοριακή Επιτροπή της Εκκλησίας και οι επίτροποι του Συμβουλίου είπαν στη συγχωρεμένη τη μάνα μου να με στείλουν με έξοδά τους στο Γυμνάσιο για να μορφωθώ. Δεν δέχτηκε, όμως, γιατί είχε πεθάνει ο πατέρας μου και αυτή δεν ήξερε γράμματα για να καταλάβει πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό για έναν άνθρωπο', λέει ο κ. Κανάκης.
Επαγγελματικά μετά το στρατιωτικό του ο κ. Γιακουμινάκης έγινε επιπλοποιός και ζούσε στην Αθήνα για χρόνια. Ο στόχος της γνώσης ήταν πάντα στο μυαλό του. Ωστόσο, οι δυσκολίες της καθημερινότητας και η μάχη της επιβίωσης έριχναν αλλού το ενδιαφέρον του, στην οικογένεια, στο μεγάλωμα των παιδιών, που και τα δύο σπούδασαν. Από το 1984 που συνταξιοδοτήθηκε ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του στον Αποκόρωνα.
Οταν έμαθε για τα σεμινάρια του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, που πραγματοποιούνται από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, έσπευσε να γραφτεί και να ξεκινήσει να τα παρακολουθεί.
'Ετσι πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου και η χαρά μου είναι απερίγραπτη', εξηγεί και μας δείχνει το πρόγραμμα των σεμιναρίων και τις σημειώσεις του.
Η Ιστορία και η Γεωγραφία αποτελούν τα αγαπημένα του μαθήματα. Η επιλογή του αυτή δεν θα μπορούσε παρά να συζητηθεί από τους φίλους και συγγενείς τους. 'Σε 2 - 3 φίλους που το είπα έμειναν κατάπληκτοι. «Εσύ μωρέ Κανάκη βρήκες το θάρρος να κάνεις τώρα στα ενενήντα σου σπουδές;». Αυτό μου είπαν· δεν μπορούσαν να το φανταστούν', υπογραμμίζει ο κ. Γιακουμινάκης. Η σύζυγός του επισημαίνει πως 'πάντα του άρεσε η μελέτη, το γράψιμο, διψούσε για γνώση'.
Ο 90χρονος μαθητής μάς δείχνει περήφανος ορισμένα από τα άρθρα που έχει γράψει τα τελευταία χρόνια και έχουν δημοσιευτεί στα 'Χανιώτικα νέα'. Τα έχει κορνιζάρει και τα έχει κρεμάσει στο δωμάτιό του. 'Πού ξέρεις; Να είμαστε καλά μετά τα σεμινάρια να κάνω και άλλα πράγματα. Να ’μαστε καλά και όλα γίνονται', καταλήγει.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου