Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΣΕΔΗΚ ΤΙΜΕΣ

ΣΕΔΗΚ:
Σταθερά χαμηλές οι τιμές του ελαιολάδου
Δημοσιεύθηκε στις: 10-03-2011

Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου για τον παραγωγό, σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ, με τη μέση τιμή του ελαιολάδου οξύτητας 0,3 να φτάνει στα 2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή με δηλώσεις του ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, κ. Νίκος Μιχελάκης, μετά τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημά του για εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης καλεί Συνεταιρισμούς και ελαιοτριβεία να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τυχόν εφαρμογή του μέτρου από την Ε.Ε.
'Φαίνεται ότι απέδωσε, τελικά, η πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ να υποβάλει υπόμνημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η ενεργοποίηση και παράλληλα η απλοποίηση και βελτίωση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης', ανέφερε ο κ. Μιχελάκης συμπληρώνοντας πως 'αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κουτσούκου, προς τον ΣΕΔΗΚ, στην οποία αναφέρεται ότι το Υπουργείο έθεσε το αίτημα της ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση της 3-3-2011 και έλαβε μια αρκετά θετική απάντηση. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι «γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και αν εκτιμηθεί ότι η ενεργοποίηση θα βοηθήσει στην εξομάλυνσή της, θα πράξει ανάλογα». Ετσι, η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανή από την πλευρά της ΕΕ και αυτό που απομένει είναι, αν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρικές Οργανώσεις της χώρας και της Κρήτης ιδιαίτερα, να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν, ώστε με την ενδεχόμενη προκήρυξη του μέτρου να μπορέσουν να συμμετάσχουν. Διότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 2009 που εφαρμόστηκε και πάλι το μέτρο, δεν υπήρχαν τα κατάλληλα χρονικά περιθώρια και έτσι πολλοί που ενδιαφέρονταν δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν κα να συμμετάσχουν. Με την ανακοίνωση της εφαρμογής του μέτρου από την ΕΕ τον Μάιο άρχισε μια ανοδική πορεία των τιμών, η οποία συνετέλεσε στο να αυξηθούν κατά 0,70 €μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο για όλους και κατά 0,24 € περίπου επιπλέον για εκείνους που συμμετείχαν στην αποθεματοποίηση. Μια μέση αύξηση όμως κατά 0,50 €για τους 50.000 τόνους αδιάθετου ελαιολάδου της Κρήτης ισοδυναμούν με 25 εκατ. ευρώ, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό που θα έλθει ουσιαστικά εκτός Ελλάδας'.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ 'στην Κρήτη υπάρχουν και κατάλληλες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση αλλά και ποσότητες ελαιόλαδου που λόγω των τιμών θα παραμείνουν για αρκετό καιρό απούλητες. Επομένως οι Συνεταιρισμοί και τα ελαιοτριβεία καλούνται να συμμετάσχουν στο μέτρο συνδράμοντας τους παραγωγούς πελάτες τους αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους και τον τόπο. Απευθύνουμε έκκληση στους Συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία να ενημερωθούν και όσοι διαθέτουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Κανονισμός, που σίγουρα είναι η πλειοψηφία των συν/κων και ιδιωτικών ελαιοτριβείων της Κρητης πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να είναι ετοιμοι να συμμετασχουν για να επωφεληθούν και οι ίδιοι και συγχρόνως να ωφελήσουν τους ελαιοπαραγωγούς πελατες τους'.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις αναφορές παραγωγών ότι η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν οφελεί τους παραγωγούς αλλά τα ελαιουργεία, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε πως η αύξηση των τιμών οφελεί τον παραγωγό και συμπλήρωσε πως 'οπωσδήποτε το μέτρο δεν είναι ιδανικό πάντοτε. Στην αρχή του χρόνου κάποιοι παραγωγοί πιεζόμενοι από τις ανάγκες τους προσφέρουν το λάδι τους σε χαμηλές τιμές και αυτό είναι τελικά που βοηθάει τις βιομηχανίες. Θα ’πρεπε ίσως να εφαρμόζεται από την αρχή της περιόδου και η εφαρμογή του να είναι πιο απλή και πιο γρήγορη, ώστε να μη φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο. Γι’ αυτό και οι τιμές αναφοράς θα πρέπει να ανεβούν στα 2,5 ευρώ. Αυτό ζητούν και οι Αγροτικές Ενώσεις της Ισπανίας, το έχει ζητήσει δύο φορές η υπουργός Αγροτικών της Ισπανίας και έχει συζητηθεί από τις Αγροτοσυνδικαλιστικές Ενώσεις της Ευρωπαικής Ενωσης', κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Αντιδράσεις από την ΠΑΣΥ
'Να ρίξει στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών επιχειρεί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κουτσούκος, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τη στήριξη της τιμής του ελαιολάδου και την αποκατάσταση της ισορροπίας της αγορά', υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Γραμματεία Χανίων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Σύμφωνα με την ΠΑΣΥ 'κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2009 σε επίπεδο ΕΕ και δεν είχε προσφέρει τίποτα στη βελτίωση των τιμών παραγωγού. Ιδιωτική αποθεματοποίηση σημαίνει ότι θα αποθηκευτεί το λάδι σε δεξαμενές για μερικούς μήνες και μετά θα ξαναβγεί στην αγορά. Οι φορείς που θα αναλάβουν να κάνουν ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πληρωθούν για τη φύλαξη. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση ενεργοποιείται όταν η τιμή πέσει στο 1,77 ευρώ/κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και για τιμή 1,71 ευρώ/κιλό για το παρθένο. Δηλαδή, όταν η τιμή πέφτει σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα'.
Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει με άλλους φορείς σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα απεύθυνε και ο Αγροτικός Σύλλογος του τέως Δήμου Αρμένων αλλά και η ΠΑΣΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου