Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ







ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Στα Καρναβάλια των Χανίων


Καρναβαλικές παρελάσεις, εκδηλώσεις και πάρτι, άρματα και μεταμφιεσμένοι, όλα στον ρυθμό της Αποκριάς και στα Χανιά. Πέντε μεγάλες αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε ισάριθμες περιοχές των Χανίων. Οι "Διαδρομές" των "Χανιώτικων Νέων" βρέθηκαν σε παλιές αποθήκες και σε χώρους κατασκευών, μίλησαν με τους εθελοντές, αποτύπωσαν όλη την προετοιμασία σε Παλιόχωρα, Ακρωτήρι, Καλύβες, Κίσαμο, Σούδα και την παρουσιάζουν σε ένα χορταστικό τρισέλιδο ρεπορτάζ.




ΑΚΡΩΤΗΡΙ


"Κάθε χρόνο και κάτι νέο"




ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΟΣΜΟS
Μεγάλη είναι η συμμετοχή των Ακρωτηριανών στην κατασκευή αρμάτων.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μικροί και μεγάλοι επί το έργω.

"Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε και κάτι καινούργιο. Ο κόσμος μόνο όρεξη να έχει και σίγουρα θα περάσει πάρα πολύ πολύ καλά" μας λέει το μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής κ. Μιχάλης Κελάκης. Για 5η χρονιά οι Ακρωτηριανοί πραγματοποιούν το καρναβάλι τους. Σε ένα από τους χώρους κατασκευής των αρμάτων στις Στέρνες επικρατεί οργασμός εργασιών. Μικροί και μεγάλοι βάφουν, δένουν, ράβουν, διακοσμούν τα άρματα. Η συλλογική προσπάθεια είναι πάντα η καλύτερη, μας λένε.
Στα πολύ εντυπωσιακά άρματα η "Λερναία Ύδρα" - ΔΝΤ, για το οποίο οι άνθρωποι της καρναβαλικής επιτροπής πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ενθουσιαστεί.
Η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη από κατοίκους του Ακρωτηρίου και όχι μόνο και αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία των εκδηλώσεων παρότι φέτος λόγω των συνενώσεων του "Καλλικράτη" και την κατάργηση του τοπικού δήμου, η προετοιμασία ξεκίνησε λίγο αργότερα.
Η παρέλαση θα γίνει στο κεντρικό δρόμο των Κουνουπιδιανών. "Ο χώρος είναι υπεραρκετός και για αυτούς που παρακολουθούν αλλά και για την παρέλαση των αρμάτων. Για την εξυπηρέτηση του κόσμου θα έχουμε τους εθελοντές του συλλόγου "Καγιαλές" που θα βοηθούν στην διευθέτηση της κίνησης και έχουμε τεράστιους χώρους στάθμευσης από το Πολυκλαδικό μέχρι το σούπερ μάρκετ του Χαλκιαδάκη. Στο τέλος της παρέλασης θα έχουμε και άλογα ένα εξαιρετικό θέαμα που πραγματικά αξίζει να το δει ο κόσμος" σημειώνει ο κ. Κελάκης.
H KAΜΗΛΑ
"Από τα πρώτα καρναβάλια στην Κρήτη ήταν αυτό του πολιτιστικού συλλόγου Στερνών. Ολη η νεολαία του χωριού, εθελοντικά βοηθάει για να παρουσιάσουμε ότι καλύτερο" αναφέρει ο κ. Γιάννης Καρτεράκης από τον πολιτιστικό σύλλογο Στερνών. Παράλληλα ο σύλλογος πραγματοποιεί "το κάψιμο της καμήλας" που έχει αναφορά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Στις 6 το απόγευμα στο χώρο μπροστά από το κτήριο του πολιτιστικού συλλόγου θα παρουσιαστεί το έθιμο της καμήλας και στη συνέχεια όλος ο κόσμος θα διασκεδάσει με μουσική, χορό και θα προσφερθεί ζεστή φασολάδα και άλλα νηστίσημα εδέσματα.



Η παρέλαση

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στον κεντρικό δρόμο των Κουνουπιδιανών.






ΣΟΥΔΑ


Σε ρυθμό...ξέφρενο






"Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού θα κινηθούν για άλλη μια χρονιά η Σούδα, τα Τσικαλαριά και τα Άπτερα γιορτάζοντας τις τελευταίες μέρες του Τριωδίου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο." Η κ. Ειρήνη Καντεράκη, μέλος της καρναβαλικής επιτροπής υπογραμμίζει πως οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και το θέαμα θα είναι ξεχωριστό για τους επισκέπτες της περιοχής που έχει παράδοση στην πραγματοποίηση καρναβαλικών εκδηλώσεων. "Όλες οι εκδηλώσεις είναι εμπνευσμένες από την ιστορία και την παράδοση, με αναβίωση ηθών κι εθίμων, παρελάσεις αρμάτων, μεταμφιέσεις, γλέντι και πολύ ξεφάντωμα. Έως τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά" παρατηρούν τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής.
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
"Εχω κατασκευάσει εννιά άρματα και συνολικά στην παρέλαση θα κατέβουν πάνω από 15 άρματα και περίπου 25 ομάδες καρναβαλιστών" τονίζει ο κ. Γιάννης Φωκάς, που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των αρμάτων για το καρναβάλι της Σούδας. Με πολύ προσοχή και χρησιμοποιώντας απλά υλικά δίνει μορφές σε μεγάλα κομμάτια φελιζόλ. "Χρειάζεται θέληση και όρεξη για δουλειά. Με φελιζόλ, παλέτσες και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιηθεί με φαντασία μπορείς να κάνεις θαύματα" λέει. Η θεματολογία πλούσια και ευχάριστη, με επίκεντρο τα παιδιά. "Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους, να τον ευχαριστήσουμε, να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα" σημειώνει ο κ. Φωκάς, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των Καταστηματαρχών της Σούδας στην όλη προσπάθεια.




Η παρέλαση

Στον κεντρικό δρόμο της Σούδας θα γίνει η παρέλαση των αρμάτων και των πληρωμάτων τους και θα ξεκινήσει στις 4 το μεσημέρι. Στις 9 το βράδυ θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.








ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

20 χρόνια Καρναβάλι !




Είκοσι χρόνια ζωής συμπληρώνει το Παλιοχωρίτικο καρναβάλι και όλο το Σέλινο έχει σκοπό να το γιορτάσει δεόντως.
Η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη από τον Δήμο και όχι μόνο και τα άρματα που θα παρελάσουν θα φτάσουν τα 32, αριθμός ρεκόρ για το καρναβάλι.
"Οποιος βρεθεί στην Παλιόχωρα το τριήμερο πραγματικά θα ανταμειφθεί με το παραπάνω.Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται θα είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών" τονίζει ο κ. Βασίλης Κουκουβιτάκης, υπεύθυνος αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καντάνου- Σελίνου, που αποτελεί έναν απο τους βασικούς στυλοβάτες των εκδηλώσεων.
Η παρέλαση προγρμματίζεται για σήμερα το απόγευμα, ενώ αύριο Κυριαή θα γίνει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και το κάψιμο του καρνάβαλου. Την Καθαρή Δευτέρα όπως πάντα θα γιορταστούν στην παραλία του Γραμένου όπου θα γίνει και το πέταγμα του χαρταετού.
Ολο το τριήμερο ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ της Παλιόχωρας θα είναι ανοικτά για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Αμέσως μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.



Η παρέλαση

Από την Παχιά Αμμο, τους κεντρικούς δρόμους μέχρι και την είσοδο της Παλιόχωρας θα κινηθούν άρματα και καρναβαλιστές σήμερα Σάββατο στις 6.30 στην Παλιόχωρα.





ΚΑΛΥΒΕΣ

"Δύναμη μας η νεολαία"






ΚΑΛΥΒΕΣ ΚΟΣΜΟΣ
Με πολύ όρεξη όλοι έχουν ριχτεί στη δουλειά για την προετοιμασία του καρναβαλιού των Καλυβών.


ΚΑΛΥΒΕΣ ΠΑΙΔΙΑ- ΚΟΠΕΛΙΕΣ
"Οι νέοι είναι η ψυχή και η καρδιά των εκδηλώσεων" λένε τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην αυριανή παρέλαση.



"Οι Καλύβες έχουν μια πολύ μεγάλη παράδοση στο Καρναβάλι, γνωστή σε όλους, είναι από τα παλιότερα καρναβάλια στην Κρήτη. Ενα κομμάτι αυτής της παράδοσης θα δώσουμε στον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής" λέει ο κ. Νίκος Ζιλιμπινάκης, μέλος της καρναβαλικής επιτροπής του καρναβαλιού των Καλυβών. Στο χώρο των αποθηκών του συνεταιρισμού, δεκάδες νέοι από το πρωί μέχρι το βράδυ εργάζονται εθελοντικά για την κατασκευή και προετοιμασία των αρμάτων. Η ζωντάνια, η όρεξη και η αγάπη για αυτό που κάνουν διαγράφεται στο πρόσωπο των παιδιών που περιμένουν πως και πως την παρέλαση της Κυριακής.
Τα θέματα πολλά, εμπνευσμένα από την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, την παράδοση, πολλά σύγχρονα θέματα, ένα πραγματικά ενδιαφέρον θέαμα.
"Εχουμε μοιράσει σε όλα τα Χανιά αφίσες του Καρναβαλιού με σχεδιάγραμμα με τα σημεία που μπορούν οι επισκέπτες να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους. Επίσης θα υπάρχουν άτομα της διοργάνωση που θα βοηθούν τον κόσμο ώστε να παρκάρει και να φεύγει εύκολα. Τα καταστήματα θα είναι όλα ανοικτά, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ ώστε να μείνει να διασκεδάσει να περάσει καλά" υπογραμμίζει ο κ. Ν. Ζιλιμπινάκης.
Σε όλη την προσπάθεια έχουν συμβάλει ο Δήμος Αποκόρωνα, τα καταστήματα της περιοχής, των Χανίων, η ΕΤΑΝΑΠ και άλλοι.



Η παρέλαση

Το μεσημέρι της Κυριακή στις 2.30 ξεκινάει η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον κεντρικό δρόμο των Καλυβών.








ΚΙΣΑΜΟΣ

"Όπλο μας η θετική ενέργεια"


ΚΑΣΤΕΛΙΚΟΣΜΟΣ1
"Την Κυριακή όλα θα είναι έτοιμα" λένε μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής και κατασκευαστές αρμάτων στην Κίσαμο.

ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΟΣΜΟΣ 2
Η Γόνδολα με 150 άτομα πλήρωμα είναι το άρμα που θα παρουσιάσει ο Πλάτανος στο Κισαμίτικο Καρναβάλι.

ΚΑΣΤΕΛΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η κατασκευή των αρμάτων είναι έργο των εθελοντών στην Κίσαμο.





"Η θετική ενέργεια που θα εκπέμψει φέτος το Κισαμίτικο καρναβάλι θα είναι κάτι το μοναδικό" . Ο Μιχάλης Θεοδωρογλάκης, μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής δηλώνει πως "πέρυσι είχαμε 10.000 κόσμο και ακούσαμε τα καλύτερα σχόλια. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για όλους εμάς ώστε φέτος όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις να είναι ακόμα καλύτερες".
Συνολικά στο Καστέλι υπολογίζεται ότι θα παρελάσουν πάνω 1700 καρναβαλιστές και 22 άρματα. "Για όποιον έλθει από τα Χανιά υπάρχουν στο φυλλάδιο μας όλες οι πληροφορίες για το πως θα μπει στην πόλη, τους χώρους στάθμευσης που θα μπορεί να αξιοποιήσει, θα υπάρχουν ταμπέλες, άτομα που θα κατευθύνουν τον κόσμο, θα υπάρχει η διαδρομή της παρέλασης και τα σημεία αναφοράς της πόλης" επισημαίνει η κ. Βίκη Μαρακάκη, μέλος επίσης της καρναβαλικής επιτροπής.
Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει πάρτι στην πλατεία του Δημαρχείου με τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και όλων των επισκεπτών.
"Αυτό που θα έλεγα στον κόσμο είναι ότι το συγκεκριμένο καρναβάλι έχει μόνο θετικά. Το επίπεδο διοργάνωσης είναι εξαιρετικό, το Καστέλι είναι πολύ κοντά στα Χανιά και το Κισαμίτικο καρναβάλι θεωρείται ένα από 10 καλύτερα της Ελλάδας. Ενα πρώτο δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται φάνηκε τόσο στο κυνήγι του θησαυρού που είχε τεράστια επιτυχία αλλά και στην εκδήλωση της "Τσικνοπέμπτης" στη διάρκεια της οποίας "τσικνίσαμε" ολόκληρο το Καστέλι " υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρογλάκης.
Ολα τα καταστήματα διασκέδασης της πόλης θα είναι ανοικτά και διαθέσιμα για τον κόσμο. Τα μέλη της Επιτροπής ευχαριστούν τον Δήμο Κισάμου, τους επαγγελματίες της πόλης που βοήθησαν στην προετοιμασία του καρναβαλιού.
ΓΟΝΔΟΛΙΕΡΗΔΕΣ
Ένα εξαιρετικό άρμα γόνδολας κατασκεύασαν οι νέοι και οι κάτοικοι του Πλατάνου. Στο άρμα θα μετέχουν πάνω από 150 άτομα πλήρωμα με εντυπωσιακές στολές. Κάθε βράδυ σε χώρο ιδιόκτητο σχεδόν όλο το χωριό συγκεντρώνεται και συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στην προετοιμασία του άρματος.
"Οι δυσκολίες ήταν πολλές και στην κατασκευή του άρματος που είχε πολύ δουλειά. Οι δε στολές είναι...υπερπαραγωγή" αναφέρει η κ. Κατερίνα Νικολακάκη, συμπληρώνοντας πως "μιλάμε για κουστούμια και φορέματα εποχής, πραγματικά εξαιρετικά. Καλούμε τον κόσμο να έλθει στο Καστέλι, η διοργάνωση θα είναι μοναδική και τα άρματα όλα πολύ προσεγμένα και άριστα κατασκευασμένα. Πραγματικά αξίζει" καταλήγει η κ. Νικολακάκη.



Η παρέλαση

Το μεσημέρι στις 3 θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση στο Καστέλι Κισάμου. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πλατεία του Δημαρχείου.












Ο καιρός του Τριημέρου



Αναφορικά με τον καιρό του τριημέρου, ο διευντής της ΕΜΥ κ. Λέκκας αναφέρει:
- ΣΑΒΒΑΤΟ: Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά καλός χωρίς να αποκλείονται πρόσκαιρα κάποιες βροχές ειδικά στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοι με ένταση 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 16 βαθμούς.
- ΚΥΡΙΑΚΗ: Η ημέρα θα ξεκινήσε καλά, σταδιακά θα υπάρχει μια ενίσχυση των δυτικών ανεμων που θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ, ενώ αργότερα στα πελάγη 6-7 μποφόρ. Οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και δεν αποκλείεται μετά το μεσημέρι να υπάρξει μια παροδική βροχή ειδικά στα Δυτικά. Εκτιμάτε ότι όπου έχουν προγραμματιστεί καρναβαλικές εκδηλώσεις και να υπάρξει κάποια βροχή θα είναι παροδική.
- ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: Οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες, το ίδιο και το ενδεχόμενο βροχών σε όλη την Κρήτη. Οι βροχές θα επικεντρωθούν στα βόρεια του Νομού Χανίων. Η ΕΜΥ καλεί τον κόσμο να παρακολουθεί τα τελευταία δελτία και αν ανακοινωθούν καταιγίδες τότε καλό θα είναι να αποφευχθεί το πέταγμα του αετού. Για την ώρα πάντως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 3-4 μποφώρ η θερμοκρασία όμως θα έχει πτώση ανάμεσα στους 9-13 βαθμούς κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου