Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΦΑΛΑΙΝΑ ΚΟΡΦΑΛΩΝΑΣ




ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΗΤΟΕΙΔΩΝ
Πολεμικά εναντίον… φαλαινών
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-03-2011

Στις στρατιωτικές δοκιμές των σόναρ, που πραγματοποιούν πολεμικά πλοία στο ανοικτό πέλαγος, πιθανόν να οφείλεται ο θάνατος ενός κητοειδούς μήκους 5 μέτρων, που ξεβράστηκε στην ακτή 'Κουρφαλώνας', 1 χλμ. περίπου από το Καστέλλι.
Το κήτος έχει την επιστημονική ονομασία ziphius cavirostris αλλά είναι πιο γνωστό ως 'δελφινοφάλαινα' καθώς έχει κοινά χαρακτηριστικά και με τα δύο θηλαστικά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών 'Πέλαγος', που είδαν από κοντά το κήτος δεν έφερε τραύματα ή άλλα σημάδια που να δείχνουν ότι ο θάνατός του να προέκυψε από κάποια βίαιη ενέργεια.
'Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από ναυτικές ασκήσεις των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και των ακουστικών (σόναρ) που χρησιμοποιούνται να έχουμε θανάτους κήτων, όπως ο ζιφιός. Αν τις επόμενες ημέρες ξεβραστούν και άλλα θα ξέρουμε σίγουρα ότι αυτή είναι η αιτία', τόνισε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, κ. Αλέξανδρος Φραντζής.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών κητοειδών που ξεβράστηκαν σε παραλία της Πελοποννήσου στη δεκαετία του ’90 προήλθε μετά από άσκηση πλοίων του ΝΑΤΟ. 'Τους έχουμε επισημάνει πολλές φορές εδώ και 20 χρόνια τη ζημιά που κάνουν αλλά δυστυχώς δεν αλλάζουν τακτική. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ziphius cavirostris να έχει μειωθεί σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο', τόνισε ο επιστήμονας.
Υπεύθυνοι του Ινστιτούτου αφαίρεσαν ένα κομμάτι της φάλαινας που θα σταλεί για ιστολογικές και κυτταρολογιές εξετάσεις.
Το νεκρό κήτος, το οποίο τράβηξε στην παραλία JCB, έγινε αντικείμενο παρατήρησης από κατοίκους της περιοχής που δήλωναν την απογοήτευση τους για το ότι ένα θαυμάσιο πλάσμα της φύσης είχε αυτήν την κατάληξη.
'Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για το περιστατικό. Δεν είναι η πρώτη φορά, έχει γίνει άλλες 3 - 4 φορές, που στα παράλια της Κισάμου, δυτικά ή βόρεια, ξεβράζονται τέτοια κήτη', ανάφερε ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Νίκος Κατζουράκης. Ο Δήμος περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών των επιστημόνων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο θάψιμο του κήτους.

Ο ζιφιός
- Εχει κοινά χαρακτηριστικά τόσο με το δελφίνι (μουσούδα) όσο και με τη φάλαινα (σώμα).
- Φτάνει τα 5,5 - 6 μέτρα και το βάρος του τους 3 τόνους.
- Ζει κυρίως σε μεγάλα βάθη 2χλμ. γι’ αυτό και το Κρητικό Πέλαγος είναι ιδανικό γι’ αυτό καθώς έχει μεγάλα και απότομα βάθη (γκρεμνά), γεγονός που δυσκολεύει την παρατήρησή του.
- Τρέφεται με βαθύβια καλαμάρια και δεν πλησιάζει τον αφρό της θάλασσας.
- Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των στρατιωτικών ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων ο αριθμός τους παρουσιάζει σημαντική μείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου