Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΜΙΣΙΑΝΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποστολή εμπειρογνώμονα για τις συγχωνεύσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 16-03-2011

Eιδικό εμπειρογνώμονα, που θα εξετάσει τις σχολικές υποδομές σε Καμισιανά και Ταυρωνίτη, θα στείλει το Υπουργείο Παιδείας, όπως υποσχέθηκε η υφυπουργός Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου στους γονείς και στους εκπροσώπους των Καμισιανών, που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα.
Η αντιπροσωπία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην υφυπουργό ότι το Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από αυτά που δέχεται σήμερα, λόγω του ότι ορισμένες τάξεις δεν έχουν δική τους αυτόνομη είσοδο - έξοδο και τα παιδιά πρέπει να περνούν μέσα από άλλες αίθουσες. Η υφυπουργός φάνηκε να μην γνωρίζει αυτήν την παράμετρο και υποσχέθηκε να στείλει εμπειρογνώμονα που να δει τις υποδομές των σχολείων.
'Ούτε θετικά ούτε αρνητικά ήταν τα συμπεράσματα της συνάντησης', ανέφερε στα 'Χ.Ν.', ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά, Χρήστος Αρχοντάκης, που συμμετείχε στη συνάντηση, συμπληρώνοντας πως η κινητοποίηση των γονέων και των μαθητών του σχολείου συνεχίζεται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα του τέως Δήμου Κολυμπαρίου, κ. Αντώνης Ναξάκης, που τόνισε πως 'ουσιαστικά δεν πήραμε απάντηση ούτε θετική ούτε αρνητική. Επομένως συνεχίζουμε τον αγώνα μας'.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Εν τω μεταξύ, με ανακοινώσεις τους διάφοροι φορείς καλούν στο συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις - υποβιβασμούς σχολείων αύριο το απόγευμα, στις 6, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
- ΑδιΟριστοι εκπαιδευτικοΙ: 'Το ζήτημα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχει συναντήσει τη διαφωνία των γονέων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ισχυρίζονται το αυτονόητο. Λιγότερα σχολεία ίσον χειρότερα, υποβαθμισμένα σχολεία. Οπως είναι φυσικό και σε αυτό το ζήτημα το Υπουργείο προσπαθεί να πείσει την κοινωνία για τις ταχυδακτυλουργικές του ικανότητες, το πώς δηλαδή με λιγότερα σχολεία θα αναβαθμίσει την παιδαγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με το Υπουργείο οι συγχωνεύσεις γίνονται με 'παιδαγωγικά κριτήρια'. Φυσικά υπενθυμίζει το όριο των 30 μαθητών στη Δευτεροβάθμια ανά τμήμα, 25 στην Πρωτοβάθμια. Με ποιον τρόπο τμήματα που θα λειτουργούν στο όριο της χωρητικότητας αποτελεί «παιδαγωγικό κριτήριο» είναι άξιο απορίας', αναφέρει το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς 'οι συνέπειες θα είναι βαριές για πολλά σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αδιόριστους, γονείς. Δημιουργείται ένα μοντέλο γιγάντιου σχολείου, αφημένου πρακτικά στην τύχη του, με ελάχιστους διορισμούς εκπαιδευτικών, με εκπαιδευτικούς περιπλανώμενους, εντατικοποιημένους, κακοπληρωμένους, ενδεχομένως χωρίς οργανική θέση πια ή και ελαστικά εργαζομένους αδιόριστους, μαθητές που θα αναγκάζονται να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις σε δύσκολες συγκοινωνιακές συνθήκες και γονείς χτυπημένους από την κρίση που θα πιεστούν επιπλέον να αλλάξουν τόπο κατοικίας στην προσπάθεια να βρουν σχολείο για τα παιδιά τους'.
- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: 'Οι μαζικές συνενώσεις σχολείων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και εφαρμόζουν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στην εκπαίδευση', αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της κίνησης, Σ. Ρίζος. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως 'πάνω από 1.000 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών πρόκειται να χαθούν'. Ακόμα σημειώνει μεταξύ άλλων:
'Δεν υπάρχει τίποτα το παιδαγωγικό στο κλείσιμο ενός σχολείου. Δεν υπάρχει τίποτα το παιδαγωγικό στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το αντίθετο μάλιστα παιδαγωγικό θεωρείται το να υπάρχει μικρός αριθμός μαθητών ανά τάξη. Δεν υπάρχει τίποτα το παιδαγωγικό στη δημιουργία πολυπληθών σχολείων και στην εξαφάνιση του σχολείου της γειτονιάς. Δεν υπάρχει τίποτε το παιδαγωγικό στην ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου'.
Τέλος, καλεί σε συγκέντρωση τόσο έξω από τον χώρο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και αύριο το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: 'Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση ενώνει μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές και μας καλεί να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα μέτρα του Υπουργείου για τις καταργήσεις των σχολείων. Να μπει φραγμός στο λεγόμενο νέο σχολείο', αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αντίστασης.

Τα 15μελή Κολυμπαρίου
Σε ανακοίνωσή τους τα Δεκαπενταμελή Συμβούλια του Γυμνασίου και του Λυκείου Κολυμπαρίου 'εκφράζοντας τη γνώμη όλων των μαθητών των σχολείων μας καταγγέλλουμε τις προσπάθειες κατάργησης - συγχώνευσης του τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καμισιανών, που προωθείται χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας από τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης και το Υπουργείο. Είναι μια ακόμα επίθεση στη δημόσια παιδεία στην περιοχή μας μετά από αυτές στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Κολυμπαρίου.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος ή υποβάθμισης σχολείων και θα αγωνισθούμε μαζί με τους γονείς μας για να μην περάσουν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά - αντιλαϊκά μέτρα απ’ όπου και αν προέρχονται. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων των Καμισιανών και όλων των κατοίκων του τέως Δήμου Κολυμπαρίου όχι μόνο για να διατηρήσουμε τα σχολεία στην περιοχή μας ως έχουν, αλλά και να τα αναβαθμίσουμε περισσότερο. Εχουμε ιδέες και προτάσεις που φαίνεται δεν έχουν οι αρμόδιοι για μια καλύτερη δημόσια - δωρεάν Παιδεία, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να βγει η χώρα μας από τα προβλήματα που κακές πολιτικές δεκαετιών δημιούργησαν'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου