Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ



ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Χιονοπτώσεις
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-03-2011

Το λευκό του χιονιού κυριαρχεί σήμερα στα ορεινά του Νομού Χανίων, εξαιτίας της έντονης βραδινής χιονόπτωσης. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης αναμένονται να ξεκινήσουν οι εργασίες εκχιονισμού από μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα όλοι οι κάθετοι οδικοί άξονες κρατούνταν ανοιχτοί, ωστόσο μετά τις 10 το βράδυ η κίνηση των οχημάτων ήταν αδύνατη τόσο στον δρόμο Λάκκοι - Ομαλός όσο και στον οδικό άξονα Σέμπρωνα - Πρασσές αλλά και στον κάθετο οδικό άξονα Βρύσες - Σφακιά.
Σήμερα αρκετές σχολικές μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν με προβλήματα, ειδικά σε Σφακιά, Σέλινο και στα ορεινά του Δήμου Πλατανιά και του Δήμου Κισάμου.
'Από το πρωί της Τετάρτης τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα αρχίσουν να δουλεύουν, έτσι ώστε σε όλες οι περιοχές που θα αποκλειστούν λόγω της χιονόπτωσης της νύχτας να υπάρξει πρόσβαση', ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για τα Χανιά, κ. Tάσος Κουρουπάκης, ο οποίος και συνεχάρει όλους τους Δήμους γιατί όπως είπε 'λειτούργησαν πολύ καλά, έβαλαν τα μηχανήματά τους και κράτησαν ανοιχτούς του κάθετους οδικούς άξονες'.
Ειδικότερα η κατάσταση ανά Δήμο:

ΣΦΑΚΙΑ
'Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Σφακίων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος, κ. Παύλος Πολάκης, υπογραμμίζοντας πως χθες δεν λειτούργησε μόνο το Δημοτικό Σχολείο Ασκύφου. Ο ίδιος επισήμανε πως με δύο μηχανήματα ο Δήμος κράτησε για πολλές ώρες τον κεντρικό δρόμο ανοιχτό και από σήμερα θα μισθώσει και ιδιώτες, ώστε να εκχιονιστεί το δημοτικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο, όπου υπάρχει ανάγκη.

ΚΙΣΑΜΟΣ
'Την Τετάρτη δεν θα κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Ελους. Για τα υπόλοιπα σχολεία και ειδικά αυτών των Καλαθενών, που έχει πολλούς μαθητές από το Σηρικάρι το οποίο αποκλείεται όταν πέσει πολύ χιόνι, θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον δρόμο ανοιχτό', ανέφερε ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Παράλληλα, σημείωσε πως αν κριθεί αναγκαίο δεν θα λειτουργήσουν και άλλα σχολεία, ενώ τόνισε πως ο Δήμος θα είναι σε επιφυλακή, ώστε να ξεκινήσουν οι εκχιονισμοί από τις πρώτες ώρες της ημέρας.

ΣΕΛΙΝΟ
Με προβλήματα λειτούργησαν χθες τα σχολεία του Σελίνου λόγω της κακοκαιρίας. Οπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, Γιώργος Δερμιτζάκης, σήμερα το πρωί και αφού εκτιμηθεί η κατάσταση θα αποφασιστεί αν θα λειτουργήσουν κάποιες σχολικές μονάδες. Χθες μέχρι το απόγευμα η κίνηση των οχημάτων τόσο προς Ανατολικό Σέλινο (Σούγια, Ροδοβάνι, Καμπανός) όσο και προς Φλώρια, Κάντανο γινόταν κανονικά, ωστόσο το πρωί αναμένονται όλες οι περιοχές να είναι αποκλεισμένες.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
'Το σίγουρο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει το Σχολείο Σέμπρωνα. Στα πεδινά τα σχολεία θα λειτουργήσουν, ωστόσο αν υπάρξει προβλημα και δεν μπορούν να κατέβουν οι μαθητές από τα ορεινά θα είναι δικαιολογημένοι', δήλωσε o δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Μέχρι χθες το απόγευμα οι βασικοί δρόμοι ήταν ανοιχτοί. Ωστόσο στις 10 έκλεισε οι δρόμοι Ομαλός - Λάκκοι και Πρασσές - Σέμπρωνας - Ανατολικό Σέλινο. 'Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ο εκχιονισμός, ώστε να αποκατασταθεί τάχιστα η επικοινωνία με τα ορεινά', ανάφερε ο κ. Μαλανδράκης. Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν στην περιοχή της Χωστής.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι της Σούδας λόγω των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στα πελάγη. Χθες το πρωί ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής δεν κατάφερε να προσγειωθεί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο αεροδρόμιο Χανίων 'Δασκαλογιάννης' και επέστρεψε στην Αθήνα. Ανδρες της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν να επέμβουν τρεις φορές για να απεγκλωβίσουν άτομα από ασανσέρ σε πολυκατοικίες, λόγω διακοπών ρεύματος.

ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ
Με οχήματα 4Χ4 του αντιδήμαρχου κ. Γ. Καλαϊτζάκη και κατοίκου του χωριού επέστρεψαν στα σπίτια τους στα Παλαιά Ρούματα 10 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Βουκολιών. 'Ελέγξαμε τον δρόμο από τον Κακόπετρο προς τα Παλαιά Ρούματα. Σε πολλά σημεία, ειδικά στις στροφές, το χιόνι έφτανε τους 5 πόντους και πιθανόν να ήταν επικίνδυνο να περάσει λεωφορείο. Ετσι πήραμε τα παιδιά από τον Κακόπετρο και τα μεταφέραμε στο χωριό με 4Χ4', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Καλαϊτζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου