Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΧΑΝΙΑ


ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Μειώθηκαν οι πενθήμερες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 17-03-2011

'Απουσία' από τα Χανιά θα πάρουν το 2011 πολλές σχολικές εκδρομές. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τον αριθμό των πενθήμερων, που αποτελούν ισχυρό 'αιμοδότη' των ξενοδοχειακών μονάδων και των νυκτερινών καταστημάτων της πόλης κάθε χρόνο τέτοια περίοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν τα 'Χ.Ν.' από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού, που ανοίγουν κάθε χρόνο για να δεχτούν τις πενθήμερες, φέτος παρουσιάζεται ξεκάθαρη μείωση στις κρατήσεις, που δεν φαίνεται να ανατρέπεται εύκολα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πάντως ακριβείς προβλέψεις είναι δύσκολο ακόμα να γίνουν, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εκδρομών αναμένεται για μετά την 1η Απριλίου.
'Από τις κρατήσεις που έχουμε φαίνεται μία ξεκάθαρη μείωση των μαθητικών εκδρομών. Είναι η δεύτερη χρονιά που έχουμε μείωση και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους', ανέφερε ο κ. Νικάκης, του ξενοδοχείου 'Θάλασσα'.
Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τις λίγες κρατήσεις ο κ. Νικάκης εκτιμά πως 'σίγουρα οφείλεται στα οικονομικά. Αρκετές εκδρομές δεν έγιναν, ενώ σε άλλες πολλοί μαθητές, που δεν έχουν τα χρήματα, δεν συμμετέχουν σε αυτές. Γενικά το ζήτημα θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις και να δούμε τι θα κάνουμε καθώς αρκετά σχολεία προτιμούν το εξωτερικό ή άλλες περιοχές της χώρας πιο κοντά στον τόπο αναχώρησής τους'.
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του κ. Ντουντουλάκη από το ξενοδοχείο 'Crispy', που βρίσκεται στο Κολυμπάρι. 'Αν συγκρίνουμε τις κρατήσεις που έχουμε τώρα και αυτές που είχαμε πέρυσι βλέπουμε ότι θα έχουμε λιγότερο κόσμο σε ό,τι αφορά τις μαθητικές εκδρομές. Τα πράγματα είναι πεσμένα και σε αυτόν τον τομέα. Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την κατάσταση', επισημαίνει.
Οι πενθήμερες αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος σε μία 'νεκρή' τουριστικά περίοδο καθώς πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν μόνο και μόνο για την εξυπηρέτησή τους. 'Και σε εμάς η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που δίνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Υπάρχει δηλαδή μικρότερος αριθμός κρατήσεων', δηλώνει ο κ. Χατζηαγγελάκης από το ξενοδοχείο 'Σείριος' στον Γαλατά.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση προβληματίζει και τους ιδιοκτήτες νυκτερινών καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ που δουλεύουν σημαντικά εκείνη την εποχή.

ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Και, όμως, δύο χρόνια πριν τα Χανιά ήταν ο πρώτος προορισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία που τότε είχε δώσει το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για τις πολυήμερες εκδρομές ο Νομός Χανίων αποτελούσε πρώτη επιλογή, μπροστά από τη Θεσσαλονίκη, την Ιταλία, τη Ρόδο, την Ισπανία, το Ηράκλειο, την Αθήνα, την Κέρκυρα, την Πράγα. Συνολικά γύρω στα 5.000 μαθητές ταξίδεψαν και είχαν κύρια διαμονή τα Χανιά το 2009. Ανάλογη ήταν και η απήχηση και για τις τριήμερες εκδρομές, που, παρότι βρίσκεται μακριά από την Ηπειρωτική Ελλάδα η πόλη των Χανίων, ήταν τρίτη σε προτίμηση πίσω από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου