Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΙΣΑΜΟΣ


ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Αντιπαραθέσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 28-03-2011

Αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους Δήμους γεννά το ζήτημα της πραγματοποίησης του φετινού 'Αγροτικού Αυγούστου'. Ο Δήμος Κισάμου αντέδρασε έντονα στις συζητήσεις ανάμεσα στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, ώστε η έκθεση, που εδώ και χρόνια γινόταν στην παλιά πόλη, να μεταφερθεί και στον Πλατανιά. Και αυτό γιατί τα τελευταία τρία χρόνια ο 'Αγροτικός Αύγουστος', ως 'Κισαμίτικος Αύγουστος', πραγματοποιούταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στο Καστέλλι.
Το επιχείρημα του Δήμου Κισάμου είναι ότι, αν μπει και τρίτος Δήμος, το χρονικό διάστημα του ενός μηνός δεν αρκεί για να φιλοξενήσει μια έκθεση σε τρεις διαφορετικές περιοχές και ότι θα υποβαθμιστούν τελείως οι εκδηλώσεις, που θα θυμίζουν πλέον 'περιπλανώμενο πανηγύρι'. Από τη μεριά του πάντως ο Δήμος Πλατανιά συνεχίζει να διεκδικεί την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να την αναλάβουν όσοι Δήμοι θέλουν. Για το ζήτημα αυτό θα γίνει σύσκεψη αύριο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση.

ΤΟ Δ.Σ. ΚΙΣΑΜΟΥ
Το Δ.Σ. συνεδρίασε εκτάκτως την 25η Μαρτίου και μεταξύ άλλων αποφάσισε:
1. Το Δ.Σ. Κισάμου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις μη θεσμικές διαδικασίες για να μεταφερθεί η φετινή διοργάνωση της εκδήλωσης σε περιφέρειες άλλων Δήμων, πλην των Χανίων και της Κισάμου, που από την αρχή του 'Αγροτικού Αυγούστου' μέχρι και πέρυσι τη διοργάνωναν με τεράστια επιτυχία υπό την αιγίδα της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν της Περιφέρειας Κρήτης.
2. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ενάντιοι σε κάθε σύσκεψη ή κίνηση που γίνεται ερήμην των θεσμικών διοργανωτών του 'Αγροτικού Αυγούστου', την οποία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας.
3. Τονίζουμε ότι τυχόν κατακερματισμός της πετυχημένης αυτής εκδήλωσης θα οδηγήσει στην άμεση υποβάθμιση και στον σταδιακό εκφυλισμό της σε διοργάνωση μικρού βεληνεκούς και περιορισμένης αποδοχής.
4. Θεωρούμε ότι το θεσμικό ατόπημα της μη σύγκλησης της όποιας σύσκεψης από τους διαχρονικούς διοργανωτές του 'Αγροτικού Αυγούστου' οδηγεί εμφανώς μεν σε απαράδεκτες εντάσεις μεταξύ φορέων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίχως την ευθύνη του Δήμου Κισάμου προφανώς, αφετέρου δε σε άσκοπες και αδιέξοδες μετακινήσεις των συμμετεχόντων παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου με καταστροφικές για αυτούς και την εκδήλωση συνέπειες.
5. Εύλογο είναι ότι εμμένουμε και είμαστε ανυποχώρητοι στη διοργάνωση και φέτος εκδήλωσης σε Χανιά και Καστέλλι αντίστοιχα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Κισάμου και φυσικά του Δήμου Χανίων, στην περιφέρεια του οποίου διοργανώνεται η πρώτη φάση του 'Αυγούστου'. Κάθε άλλη σκέψη για περιφορά της εκδήλωσης στην Περιφερειακή Ενότητα - τέως Νομό Χανίων υποβαθμίζει και αποδυναμώνει αυτή.
6. Ο Δήμος Κισάμου θα διοργανώσει και φέτος τον 'Κισαμίτικο Αύγουστο', σε συνδυασμό με τον Δήμο Χανίων, που θα οργανώσει τον 'Αγροτικό Αύγουστο', σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, που ούτε εκχωρούμε ούτε διαπραγματευόμαστε με κανέναν, από τη στιγμή που η δική μας εκδήλωση θεωρείται επιτυχημένη διαχρονικά, μετά από πολλούς κόπους και προσπάθειες.
7. Καλούμε τον δήμαρχο Χανίων και συντοπίτη μας, Μανώλη Σκουλάκη, πάντα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, για τη διοργάνωση του φετινού 'Αυγούστου', προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων.
8. Συμμετέχουμε στη σύσκεψη που συγκαλεί για την Τρίτη ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων με θέμα τη διοργάνωση του 'Αγροτικού Αυγούστου'.
Το Δ.Σ. εξέλεξε Επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής των παρατάξεων, τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σ. Μαυροδημητράκη προκειμένου να παρακολουθούν την υπόθεση.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
'Ζητάμε να συνεχιστεί η πετυχημένη συνταγή του Αγροτικού Αυγούστου με τις εκδηλώσεις σε Χανιά και Κίσαμο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν η εκδήλωση κατακερματιστεί, θα υποβαθμιστεί και θα καταλήξει μια απλή εκδήλωση από αυτές που βρίθει ο Νομός όλο το καλοκαίρι με περιορισμένο βεληνεκές και συμμετοχή', ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου, κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Χανίων και εκπρόσωπο του Δήμου Πλατανιά, ο κ. Πιτσιγαυδάκης τόνισε πως 'η σύσκεψη αυτή δεν είχε κανέναν θεσμικό χαρακτήρα, δεν εκλήθη ο Δήμος Κισάμου, όπως έπρεπε να κληθεί και θεωρούμε ότι κακώς εκλήθη ο Δήμος Πλατανιά. Η σύσκεψη έπρεπε να είχε γίνει από την Περιφέρεια Χανίων και τους Δήμους Χανίων και Κισάμου'.
Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης, αφού αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Χανίων για το θέμα και στους οποίους εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα όσα έγιναν, παρατήρησε πως 'ο κατακερματισμός της έκθεσης θα φέρει και τη διάλυσή της'.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Σημαντηράκης, ο οποίος και ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη σύσκεψη που έχει συγκληθεί αύριο στην Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. 'Και ο Πλατανιάς πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν οφελεί η πολυδιάσπαση του «Αγροτικού Αυγούστου». Στόχος μας είναι να δούμε πώς θα διευθετήσουμε την κατάσταση σε επίπεδο Νομού', ανέφερε.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κ. Κουκουράκης, μίλησε για 'μεθόδευση' προκειμένου να μείνει έξω από τις εκδηλώσεις ο Δήμος Κισάμου και ζήτησε μια εξαιρετικά δυναμική και γρήγορη αντίδραση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Χαιρετάκης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση προκειμένου να μην χαθεί ο 'Κισαμίτικος Αύγουστος'.
'Αν οι εκδηλώσεις μείνουν μόνο σε Πλατανιά και Χανιά, που απέχουν 10 χλμ., πλήττεται η αποκέντρωση', επεσήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Μουντάκης. Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Κατζουράκης, ενώ ο κ. Θ. Τουλουπάκης αναφέρθηκε σε 'σχέδιο σε βάρος μας, που δεν είναι τυχαίο. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεύτερη πόλη μετά τα Χανιά είναι το Καστέλλι'.
'Ο Δήμος Πλατανιά καλά κάνει και διεκδικεί· το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς;', είπε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σ. Μαυροδημητράκης, που επέρριψε ευθύνες στον κ. Σκουλάκη, ενώ ο κ. Θ. Σταθάκης ζήτησε να μην υψωθούν οι τόνοι πριν τη σύσκεψη της Τρίτης, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, θα μετέχουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι Χανίων και Κισάμου.

Εμμένει στις θέσεις του ο Δήμος Πλατανιά
'Ο Δήμος Πλατανιά δικαιούται να κάνει τις εκδηλώσεις του και δεν στερεί σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει και αυτός εκδηλώσεις', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πλατανιά για τα Αγροτικά Θέματα, κ. Ηλίας Χαλακατεβάκης. Ο κ. Χαλακατεβάκης είχε μεταφέρει επίσημα στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης στον Δήμο Χανίων το αίτημα του Δήμου Πλατανιά για να διοργανώσει την έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της στην παλιά πόλη των Χανίων. 'Προσωπικά και το ξεκαθαρίζω, δεν καταφέρθηκα ποτέ εναντίον κανενός Δήμου. Απλά ως υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα κρίνω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς στον Δήμο μας για την προβολή του αγροτικού, αλλά και του τουριστικού τομέα. Και είμαστε ο μεγαλύτερος Δήμος και στους δύο αυτούς τομείς'.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορεί μέσα σε έναν μήνα (Αύγουστο) η ίδια έκθεση να πάει σε τρία διαφορετικά σημεία του Νομού ο κ. Χαλακατεβάκης απάντησε πως 'στο θέμα αυτό δόθηκε λύση από τον κ. Ρίγλη και τον κ. Αμπαδιωτάκη. Μείωσαν σε 5 τις ημέρες της έκθεσης για τον Δήμο Χανίων, έτσι μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε όχι μόνο εμείς και η Κίσαμο, αλλά και άλλοι Δήμοι'. Τέλος, αναφορικά με την υποβάθμιση του 'Αγροτικού Αυγούστου', σε περίπτωση που γίνεται σε πολλά και διαφορετικά σημεία, ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά υποστήριξε πως 'δεν υπάρχει τέτοιο θέμα'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου