Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΑΝΙΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ε.Δ.Κ. ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Στήριξη της Βοήθειας στο σπίτι
Δημοσιεύθηκε στις: 29-03-2011

Στο 'κρεβάτι του Προκρούστη' έχει μπει και το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι', με όλες τις σημαντικές του δομές, που απευθύνονται σε ηλικιωμένους, ΑμεΑ, μοναχικά άτομα, να 'κουτσουρεύονται'. Απέναντι σε αυτήν τη λογική, χθες, ομόφωνα το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. ζήτησε τη συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος όπως έχει μέχρι σήμερα.
Αγωνιώδης ήταν και η έκκληση των εργαζομένων στο πρόγραμμα, που βλέπουν τον αριθμό των εξυπηρετουμένων να μειώνεται κατά 50% και όλα δείχνουν ότι ανάλογη θα είναι και η μείωση και του προσωπικού. Στα Χανιά πραγματοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια 12 προγράμματα 'Βοήθεια στο σπίτι' και λειτουργούν 2 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σε κάθε πρόγραμμα εργάζονται περίπου τρία άτομα (νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, γενικών καθηκόντων) και εξυπηρετούν 100 - 120 άτομα περίπου.
'Κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένων θα μείνουν ακάλυπτες με τις νέες προκηρύξεις, αν εφαρμοστούν. Πολλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, θα μείνουν χωρίς τις δικές μας υπηρεσίες και αυτές οι σχέσεις που έχουν κτιστεί με πολλή δουλειά, σχέσεις ψυχής, στοργής, θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούν να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες, που έχουν να κάνουν με την υγεία, την πρόνοια, τα αναλώσιμα είδη που χρειάζονται σε καθημερινή βάση', σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους η κα Αριστέα Σποντιδάκη, εργαζόμενη στο πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι' στον Δήμο Πλατανιά.
Δίνοντας το προφίλ του μέσου ανθρώπου που εξυπηρετεί το πρόγραμμα, η κα Σποντιδάκη ανέφερε πως συνήθως έχουν παιδιά που είναι είτε εργαζόμενα ευρύτερα στα Χανιά είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας και δύσκολα καλύπτουν τις ανάγκες των γονιών τους σε ό,τι αφορά την περίθαλψη, τις πρώτες ανάγκες, τη συνταγογράφηση. Υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς κανέναν στον κόσμο, χωρίς οικογένεια, η όποια υπηρεσία τους προσφέρεται από γείτονες, φιλανθρωπικά Σωματεία και το πρώτο που θα σκεφτούν για να τους βοηθήσει είναι το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο σπίτι'.
Αντίθετοι στην υποβάθμιση του προγράμματος οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. 'Μια από τις γνωστές δομές είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που την έχει αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία. Ομως το πρόγραμμα, δυστυχώς, έχει περάσει από 40 κύματα, μέχρι πρότινος κινδύνευε να χαθεί. Τώρα εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ ένα ποσό 60 εκατ. ευρώ και έτσι θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται. Θα εφαρμόζεται μόνο, όμως, για εκείνους που έχουν άνεργα άτομα στις οικογένειές τους ή που απειλούνται με ανεργία', τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Κυνηγός, συμπληρώνοντας πως 'εμείς λέμε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να επανέλθει όπως παλιότερα και να αγκαλιάσει όλους τους ηλικιωμένους, τα μοναχικά άτομα. Το αίτημα το δικό μας είναι το ποσό της χρηματοδότησής του να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί ως έχει οι ωφελούμενοι από 80.000 θα πέσουν στους 30.000 και ανάλογος θα είναι ο αριθμός και των εργαζομένων που θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους'.
Στο ψήφισμά της η Τ.Ε.Δ.Κ. καλεί την Πολιτεία 'να διασφαλισθεί ο κοινωνικός δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και μετά το πέρας του 2011 και να μην οδηγηθεί σε ιδιωτικοποίηση. Να διασφαλισθεί ότι δεν θα μείνουν «εκτός», κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του το έτος 2011, τα μοναχικά άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη από τις υπηρεσίες του προγράμματος, που δεν έχουν γονείς, νόμιμους κηδεμόνες, παιδιά ή εν γένει συγγενείς Α’ βαθμού είτε αυτοί είναι άνεργοι με κάρτα ανεργίας ή άεργοι χωρίς κάρτα και οι οποίοι πρόσεχαν συνεχώς τους συγγενείς τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει μια συμπληρωματική προκήρυξη που θα καλύψει και τα άτομα αυτά'.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Την πλήρη αντίθεση στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΛ.ΤΑ. στην Κρήτη, που προβλέπει την άμεση κατάργηση του Κέντρου Διαλογής Χανίων, 'γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο στην επιχείρηση απογύμνωσης των Χανίων από Υπηρεσίες και λειτουργικές Μονάδες και τη μεταφορά τους στο Ηράκλειο. Η εγκατάλειψη και στον τομέα αυτό του δίπολου ανάπτυξης Ηρακλείου - Χανίων, το οποίο υποτίθεται ότι καθιερώθηκε με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες του Νομού Χανίων, αλλά και τη μεταφορά θέσεων εργασίας από τα Χανιά στο Ηράκλειο. Η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων, στο πλαίσιο της κάθετης και ριζικής αντίθεσής της με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απογύμνωση του Νομού Χανίων, που έχει οδηγήσει τον τόπο σε οριακό σημείο, εντάσσει και το θέμα αυτό στις δυναμικές διεκδικήσεις της'.
Παράλληλα, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο οριστικό κλείσιμο αρκετών Ταχυδρομικών Γραφείων, ειδικά στην ενδοχώρα, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (Ροδοβάνι, Βάμος κ.α.) 'μια άλλη πρακτική που μας βρίσκει και αυτή απόλυτα αντίθετους'.

Αντιεκπαιδευτικές οι αλλαγές
Παράλληλα, η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της 'στις σαρωτικές, αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές αλλαγές που δρομολογούνται με τη δημιουργία του νέου σχολικού χάρτη σε κάθε Περιφέρεια. Οι επώδυνες αυτές αλλαγές κατά κύριο λόγο βλάπτουν τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας στην Ελλάδα, που φθάνει, μόλις, στο 2,75% του ΑΕΠ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη Ευρωπαϊκή Ενωση πλησιάζει το 5,5%, οδηγεί στην υποβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας, αφού οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν άμεση σχέση με την ποιότητά της. Αμεσο αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης αυτής, μεταξύ άλλων, είναι η περικοπή μέχρι και 50% των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικές δαπάνες, η κατάργηση των πανελληνίων σχολικών αθλητικών πρωταθλημάτων και των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης και το κλείσιμο - «συγχώνευση» πολλών σχολικών μονάδων. Ειδικά εδώ στα Χανιά έχουμε αρκετές κραυγαλέες περιπτώσεις αναιτιολόγητων συγχωνεύσεων σχολείων με συνέπεια την ταλαιπωρία των μαθητών μας από τη μετακίνησή τους σε μακρινότερες αποστάσεις και από διαδρομές που δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια λόγω του κακού οδικού δικτύου διασύνδεσης, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους με επιπλέον έξοδα και απώλεια ωφέλιμου και παραγωγικού χρόνου.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αναθεωρήσει τη θέση και τη στάση του για τα προβλήματα που προκύπτουν στον Νομό μας και να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιακών παραγόντων, επισημαίνοντας με έμφαση ότι, όταν κάπου κλείνει ένα σχολείο σηματοδοτείται η αρχή του τέλους για τον τόπο αυτό'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου