Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑ



ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Πορεία για την Παιδεία
Δημοσιεύθηκε στις: 04-03-2011

Πορεία με... Καρνάβαλο χθες το μεσημέρι από τους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ευρηματικοί οι φοιτητές, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εφαρμογή των νόμων της αγοράς στο Πανεπιστήμιο, κατασκεύασαν έναν Καρνάβαλο, που συμβόλιζε το Υπουργείο Παιδείας, τον οποίο, στο τέλος της πορείας τους, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, παρέδωσαν στις φλόγες.
Στην πορεία, που κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα, όπως 'Στον δρόμο σπάμε την τρομοκρατία με όπλο την κατάληψη και την απεργία', έξω από τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ 'Η Αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους και όχι στη Βουλή και στους διαδρόμους', 'Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία'. Εντονη ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας καθώς αρχικά εκτιμήθηκε πως οι διαδηλωτές ήταν αναρχικοί που έφευγαν από το κτήριο του ΕΒΕΧ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Γι’ αυτό και υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία με άντρες με εξάρτυση ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο Χανίων. Περνώντας από το σημείο αυτό οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή και την Αστυνομία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Κρήτης σημειώνει πως 'έπειτα από Συνέλευση ο Σύλλογος αποφάσισε την κατάληψη του Τμήματος στις 2 - 3 Μαρτίου, εκφράζοντας την αντίρρησή του στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και στις οικονομικές εξελίξεις. Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του στην καταπάτηση του ασύλου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, επιβάλλονται δίδακτρα στους φοιτητές σε περίπτωση δεύτερης συνεχούς αποτυχίας τους σε συγκεκριμένο μάθημα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο φοιτητής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά θα παραχωρούνται φοιτητικά δάνεια, τα οποία θα αναγκάζεται να αποπληρώνει με τα αρχικά του εισοδήματα κατά την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Ακόμη, η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα γίνεται σε Τμήμα - Σχολή αλλά σε Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και στο δεύτερο έτος ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε αντίστοιχα μαθήματα οι φοιτητές θα μετατίθενται σε συγκεκριμένα Τμήματα. Επίσης, η διοίκηση του Ιδρύματος μεταφέρεται κατά ένα μέρος της σε εξωγενείς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται στελέχη επιχειρήσεων, σχετικά με τον χώρο του εκάστοτε Τμήματος. Οι εξωτερικοί αυτοί παράγοντες, που θα είναι διορισμένοι, θα έχουν στην αρμοδιότητά τους τη διαχείριση του ασύλου, των προγραμμάτων σπουδών και την επιλογή του πρύτανη και την παύση των καθηκόντων του, αποδυναμώνοντας την έννοια της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, καταδικάζουμε τη συντονισμένη από τις Αρχές προσπάθεια ποινικοποίησης του ασύλου και της παροχής αυτού. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να διωχθούν ποινικά για τη συμπαράστασή τους στους 250 μετανάστες και για την παροχή ασύλου σε αυτούς και τη μη έγκαιρη άρση του. Ταυτόχρονα, στα Χανιά στοχοποιείται έντονα η κατάληψη Rosa Nera σε κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στον τομέα της οικονομίας ζητούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παραγραφή του δημοσίου χρέους καθώς αυτό είναι προϊόν διαφθοράς (κατάχρηση δημόσιας περιουσίας). Οι πρακτικές αυτές προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε άλλες δημοκρατίες (Νιγηρία, Ισημερινός). Τέλος, η ελληνική κοινωνία ουδέποτε ερωτήθηκε, αν προτίθεται να συναινέσει στην αποπληρωμή ενός μαύρου χρέους (όπως αναφέρει και ο Ν. Τσόμσκι), του οποίου η δημιουργία δεν ήταν δική της πρακτική'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου