Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ






ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ατελείωτο κέφι
Δημοσιεύθηκε στις: 08-03-2011

Το γέλιο και η σάτιρα επικράτησαν της καθημερινότητας για όλους όσοι βρέθηκαν και συμμετείχαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία των Χανίων. Είτε σε παρελάσεις είτε σε αποκριάτικα πάρτι και αυθόρμητες εξορμήσεις μεταμφιεσμένων, ο κόσμος διασκέδασε, πέρασε καλά και ξένοιαστα. Μια μικρή καταγραφή όλων όσων έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο ακολουθεί στο τετρασέλιδο των 'Χανιώτικων νέων'.

Πέρα από κάθε προσδοκία στην Κίσαμο
Ενθουσίασε και εντυπωσίασε το Κισαμίτικο Καρναβάλι, που ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών, με 1.700 καρναβαλιστές και 22 άρματα.
Το κέφι και η όρεξη δεν έλειψαν ούτε από τα πληρώματα ούτε από τον κόσμο, που διασκέδασε με την ψυχή του με τα σατιρικά άρματα, όπως αυτά του ΔΝΤ, της 'Αγρότισσας μόνη ψάχνει...' και του μωρού που το φέρνει ο πελαργός και παράλληλα χειροκρότησε θερμά εντυπωσιακές παρουσίες, όπως τη 'γόνδολα', που κατασκεύασαν οι φορείς του Πλάτανου.
Οι dj κράτησαν τον κόσμο στην... τσίτα, χωρίς να πτοούνται από ένα μικροπροβληματάκι στον ήχο, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής παρέλασης ήταν το μεγάλο κέφι των καρναβαλιστών, που προέρχονταν όχι μόνο από την Κίσαμο, αλλά και από τα Χανιά και άλλες περιοχές του Νομού. Ακολούθησε πάρτυ και αποκριάτικες εκδηλώσεις σε καταστήματα της περιοχής.

Χαμός στις Καλύβες
Μπορεί για μερικά χρόνια το Καρναβάλι στις Καλύβες να είχε σταματήσει, φέτος, όμως, επέστρεψε δριμύτερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεκάδες άρματα, εκατοντάδες καρναβαλιστές, επιτυχημένες και ξεχωριστές εμφανίσεις, μπόλικη σάτιρα, αλλά και κλασικά θέματα, ήταν μερικά από όσα μπόρεσαν να δουν όλοι όσοι βρέθηκαν προχθές το μεσημέρι στις Καλύβες. Ο καλός καιρός βοήθησε, ώστε το αποκορωνιώτικο Καρναβάλι να προσελκύσει πολύ κόσμο, ενώ παράλληλα το κέφι των μικρών και των μεγάλων κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων. Σκόρπισε γέλιο το 'Χοχλιδολόι', κέρδισαν χειροκροτήματα τα θέματα για την ανακύκλωση και το αντιπολεμικό άρμα, αναστάτωσε το μπαρ... Για το τέλος όλοι ευχήθηκαν του χρόνου η προσπάθεια να συνεχιστεί...

Τρελό κέφι στην Παλιόχωρα
Ρεκόρ διάρκειας έσπασε η παρέλαση στην Παλιόχωρα, αφού ξεπέρασε τις 2 ώρες!
Ξεκίνησε στις 6.30 και ολοκληρώθηκε στις 8.30 μ.μ. με τη συμμετοχή 31 αρμάτων και εκατοντάδων καρναβαλιστών από όλο το Σέλινο και όχι μόνο. Πυροτεχνήματα, μαζορέτες και ξυλοπόδαροι συμπλήρωναν το ντεκόρ, ενώ οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι από ντόπιους και επισκέπτες.
Το κέφι συνεχίστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων, που είχε μετατραπεί σε αληθινή disco. Εξω από αυτήν καταναλώθηκαν χιλιάδες σουβλάκια, που ψήνονταν από εθελοντές.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έγινε η απονομή των βραβείων. Το 1ο βραβείο πήρε η ομάδα 'Μπάρμπι' με ένα σύμπλεγμα αρμάτων μήκους 100 μέτρων. Το 2ο βραβείο πήρε η ομάδα 'Δεν πουλιέμαι - δεν πουλιέμαι' και το 3ο η ομάδα 'Δημοτικές εκλογές', που σατίρισε όλους τους υποψηφίους δημάρχους του Σέλινου.
Από τις ομάδες των μεγάλων μαθητών βραβεύτηκε η Α? Γυμνασίου Παλαιόχωρας κι από τους μικρούς ισοψήφισαν η Στ? Δημοτικού Παλιόχωρας, το Δημοτικό Ροδοβανίου και η Β? Δημοτικού Παλιόχωρας.
Στους νικητές προσφέρθηκε ένα πλούσιο γεύμα από την Καρναβαλική Επιτροπή, που τους μοίρασε αναμνηστικά διπλώματα, που είχαν μαντινάδες όπως: 'Το Δ.Ν.Τ. μας άγχωσε, στο φουλ η αδρεναλίνη, πάει το κρέας χάθηκε, είναι και η χοληστερίνη! Κατσίκι ντόπιο, θροφανό, κρασί γλυκόπιοτο παλιό, ντομάτες κι αγγουράκια και τσικουδιά όξω καρδιά για να ?χουμε κεφάκια'.

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι και έλαβαν μέρος περισσότερα από 50 άτομα, που σύμφωνα με τις οδηγίες των συντονιστών, βρήκαν κι έφαγαν παπουτσόσυκα, έψησαν μανίτες, χόρεψαν κρητικούς χορούς στην πλατεία, τραγούδησαν μαντινάδες και ριζίτικα, έφτιαξαν κλεψύδρες, έκαναν σκοποβολή με σφεντόνες στη σκάλα κ.ά. Το παιχνίδι παίχτηκε και με τη συμμετοχή του ραδιοφωνικού σταθμού 'Παλαιόχωρα FM'.
Ο θησαυρός ανακαλύφθηκε δίπλα στη 'Λίβυα πριγκίπισσα' από την ομάδα του Γιώργου Πατακού κι ακολούθησαν με βραχεία κεφαλή οι ομάδες του Κωστή Πεντάρη και του δημάρχου Γιώργου Δερμιτζάκη.
Οι νικητές πήραν δώρα κι αναμνηστικά από την Καρναβαλική Επιτροπή.
Επίσης προχθές το βράδυ, στις 8, έγινε η βράβευση των 6 κυριών, που ξεκίνησαν το Καρναβάλι πριν από 20 χρόνια και των καλύτερων κοστουμιών. Επίσης, κάηκε ο οικολογικός Καρνάβαλος, ενώ αμέτρητα βεγγαλικά προσέφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα στους θαμώνες των καφέ.

Μεταμφιέσεις στο κέντρο των Χανίων
Το δικό τους αυθόρμητο Καρναβάλι στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων έστησαν εκατοντάδες νέοι, κυρίως μεταμφιεσμένοι, προχθές το βράδυ. Από κάθε σημείο του Νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ντυμένοι με αυτοσχέδιες φορεσιές επιβιβασμένοι εντός ή πάνω σε κατάλληλα διαμορφωμένα σασί αυτοκινήτων. Ολος αυτός ο κόσμος πηγαινοερχόταν στους κεντρικούς δρόμους τραγουδώντας και φωνάζοντας.
Αλλοι πάλι προτίμησαν την πεζοπορία προκαλώντας το γέλιο σε όσους τους συναντούσαν.


Σάτιρα...
Η σάτιρα της πολιτικοοικονομικής κατάστασης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει για όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις προτεραιότητα.
Ετσι και φέτος. Το νούμερο ένα θέμα σχολιασμού, με καυστικά και ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και τα κατά καιρούς λεγόμενά του. Ακολούθησαν γνωστοί πολιτικοί, τα κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την τιμητική της είχε η Μέρκελ, η τρόικα, το ΔΝΤ με τους καρναβαλιστές να μην στερούνται έξυπνων και ιδιαίτερα χιουμοριστικών ιδεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου