Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ



ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
Γραφειοκρατία κατά Εργαστηρίου Ανάλυσης Ελαιολάδου
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-03-2011

Στις... χαρτόκουτες κρατά η ελληνική γραφειοκρατία ένα ολόκληρο Εργαστήριο Ανάλυσης Ελαιολάδου! Εδώ και μία τετραετία έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κρήτης, ωστόσο, η καθυστέρηση, από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της υπογραφής των σχετικών εγκρίσεων, έχει αφήσει έναν κρίσιμο τομέα, όπως αυτόν του ελαιολάδου, χωρίς ένα πιστοποιημένο Εργαστήριο.
Ανάλογη είναι και η ζημιά με το Κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων, πάλι του Ινστιτούτου, το οποίο κινδυνεύει να μην λειτουργήσει καθώς η κωλυσιεργία, από πλευράς Υπουργείου, είναι χαρακτηριστική. Την ίδια στιγμή... αναζητείται η κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
'Είναι φοβερό να μην ζητάμε λεφτά, αλλά αντίθετα να φέρνουμε και κανείς να μην ευαισθητοποιείται σε αυτήν την κατεύθυνση', αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης.
Η δημιουργία του Εργαστηρίου εγκρίθηκε το 2006. Ωστόσο, από τότε όλες οι γραφειοκρατικές εργασίες κινούνταν με ταχύτητα... χελώνας. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός, κ. Σκανδαλίδης, υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δεν είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του Χατζηγάκης και Μπατζελή. Ωστόσο, το γραφειοκρατικό ζήτημα δεν έληξε, αφού μένει να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΘΙΑΓΕ, ώστε να δοθούν τα χρήματα για την παραλαβή του εξοπλισμού!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
'Τα οφέλη για τον παραγωγό θα είναι τεράστια. Θα έχει μια πλήρη ανάλυση αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο για το προϊόν του. Λέμε ότι θέλουμε να παράγουμε ένα λάδι πιστοποιημένης ποιότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπεραξίας για τον παραγωγό. Την πιστοποίηση μπορεί να τη δώσει το Εργαστήριό μας, αλλά πρώτα πρέπει να λειτουργήσει', αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης. Ορισμένες από τις αναλύσεις του Εργαστηρίου μπορούν να τις κάνουν το Χημείο του Κράτους, εργαστήρια Συνεταιρισμών και ιδιωτών, ωστόσο, το συγκεκριμένο Εργαστήριο θα μπορεί να προσφέρει σύγχρονες χημικές αναλύσεις, που θα εξασφαλίζουν την πιστοποίηση του ελαιολάδου. 'Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Εργαστηρίου θα βοηθήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με τα κριτήρια ποιότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου καθώς και στη λήψη αποφάσεων σχετικών με την πρόληψη της υποβάθμισής του προς όφελος του καταναλωτή και γενικότερα του περιβάλλοντος', δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Εργαστηρίου ήδη το Ινστιτούτο έχει βρει άτομα από τα Χανιά που θέλουν να αποσπαστούν στο Εργαστήριο (δύο χημικούς μηχανικούς, τεχνολόγους τροφίμων), ωστόσο, ούτε αυτό το ζήτημα προχωρά.

ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Την ίδια στιγμή, το Kινητό Εργαστήριο Αναλύσεων, που θα έφερνε τον γεωπόνο στο χωράφι και θα προσέφερε άμεσα αποτελέσματα στον παραγωγό κινδυνεύει να μην προχωρήσει. 'Είναι μία προσπάθεια που την παλεύουμε μέσω εθνικών προγραμμάτων από το 2003. Μιλάμε για κινητό συνεργείο αναλύσεων, που θα προσφέρει στήριξη του αγρότη στο χωράφι. Θα γίνεται ανάλυση στο χωράφι και θα δίνονται τα αποτελέσματα στον παραγωγό για το πώς θα πρέπει να γίνει η χρήση του λιπάσματος, του φυτοφαρμάκου, του νερού. Θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος καθώς θα μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων', τονίζει ο κ. Χαρτζουλάκης.
Το έργο εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα του 'Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου'. Τον Μάιο του 2010 μπήκε η τελική υπογραφή για την έγκριση του προγράμματος. Εκτοτε και ενώ το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισμού εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο και εγκρίθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό, βρίσκεται σε κάποιο... συρτάρι Υπουργείου, που καθυστερεί τις σχετικές εγκρίσεις για να γίνει ο διαγωνισμός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι προθεσμίες τρέχουν και αν η διαδικασία δεν προχωρήσει άμεσα τότε το έργο θα απενταχθεί. 'Αν ο διαγωνισμός δεν πάρει παράταση τότε το χάσαμε το Κινητό Εργαστήριο. Εχουμε ενημερώσει όλους τους τοπικούς φορείς, ενοχλούμε το Υπουργείο αλλά αποτέλεσμα ουδέν', καταλήγει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου