Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΧΑΝΙΑ


ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Ερχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 24-03-2011

Ολο το βάρος στην κρουαζιέρα και ειδικά στην υποδοχή των πρώτων 3.500 ατόμων, που θα φτάσουν το Σάββατο 2 Απριλίου στο λιμάνι της Σούδας, δίνουν οι τοπικοί φορείς.
'Οι πρώτες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν και χαρακτηρίζουν' ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης στο Δημαρχείο Χανίων. Οι μετέχοντες δήλωσαν πως θα προετοιμαστούν για την καλύτερη δυνατή εικόνα της πόλης.
Ειδικότερα, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, κα Μαρία Κοκκινάκη, αναφέρθηκε σε μια σειρά από λεπτομέρειες της υποδοχής. Στην προφυλασσόμενη ζώνη προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου θα υπάρχουν περίπτερα με τοπικά προϊόντα, θα γίνει ενημέρωση για τουριστικά ζητήματα, ο δήμαρχος θα επισκεφθεί τον πλοίαρχο και θα γίνει ανταλλαγή δώρων, ενώ ανάλογες τελετές υποδοχής θα πραγματοποιήσουν και οι καταστηματάρχες της Σούδας στην πλατεία, όσο και οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς στον χώρο τους.
Πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά εμφανίσθηκε ο Χανιώτης ναυτιλιακός πράκτορας της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων 'Royal Caribbean', κ. Α. Τσαγκαράκης, με πρωτοβουλία του οποίου προχώρησε η προσέγγιση των πλοίων στη Σούδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι 'αγχώθηκα για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης του λιμανιού, αλλά πιστεύω ότι θα προλάβουμε'. Ο κ. Τσαγκαράκης επεσήμανε πως ήδη μόνο από την εταιρεία του έχουν κλείσει οι αφίξεις 58 κρουαζιερόπλοιων για το 2012, τα 55 εκ των οποίων με 3.000 άτομα.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Η παλιά πόλη των Χανίων θα αποτελεί τον βασικό προορισμό των επισκεπτών ανέφερε ο κ. Τσαγκαράκης, ζητώντας να γίνει προσπάθεια μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα λεωφορεία από τη Σούδα στα Χανιά. Γι? αυτόν τον λόγο τόσο η διοικητής της Τροχαίας, κα Παπαθανασίου, όσο και η Δημοτική Αστυνομία, θα συμβάλλουν στην προσπάθεια.
Η βασική διαδρομή προσέγγισης των Χανίων από τα λεωφορεία που θα έρχονται από το λιμάνι θα είναι η λεωφόρος Σούδας. Συμφωνήθηκε από τους παριστάμενους ότι είναι η ιδανικότερη καθώς η εικόνα της είναι η καλύτερη. Ως εναλλακτικές διαδρομές, σε περίπτωση φόρτου, θα είναι η παράκαμψη του Μ.Α.Ι.Χ. (για την οποία σημειώθηκε ότι το οδόστρωμα είναι σε άσχημη κατάσταση), αλλά και η εθνική οδός με κάθοδο των λεωφορείων από τον Βαμβακόπουλο (για την οποία αναφέρθηκε ότι δεν δίνει και την καλύτερη εντύπωση στον επισκέπτη). Τα λεωφορεία θα αφήνουν τους επιβάτες στη Δημοτική Αγορά και στη συνέχεια θα σταθμεύουν στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ στη Ν. Χώρα που θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

'ΣΚΟΥΠΑ' ΓΙΑ ΕΠΑΙΤΕΙΑ-ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Μετά από αίτημα και του εκπροσώπου του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Ζερβουδάκη, έγινε αναφορά στο θέμα της επαιτείας και του παραεμπορίου. Η Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, όπως τόνισε ο διοικητής της δεύτερης, κ. Καραντωνάκης, θα προχωρήσουν σε 'επιχειρήσεις σκούπα' στους δρόμους, ενώ θα υπάρξουν κοινά περίπολα στην παλιά και στη νέα πόλη. Για συνεχείς περιπολίες στη λιμενική ζώνη μίλησε ο λιμενάρχης κ. Δασκαλάκης, ο οποίος και ξεκαθάρισε πως στην περιφραγμένη ζώνη πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου δεν θα μπαίνουν οχήματα ούτε ακόμα και ταξί (θα παραμένουν εκτός της ζώνης).
Ο πρόεδρος των ταξιτζήδων, κ. Καραπατάκης, συμφώνησε στην ανάρτηση τιμών σε μια πινακίδα στη Σούδα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου για τα καταστήματα μπήκε επίσης στη σύσκεψη. Και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Ζερβουδάκης, ανέφερε πως έχουν ενημερωθεί τα μέλη του προκειμένου να πράξουν ανάλογα, ενώ ο κ. Τραχαλάκης από τη Δημοτική Αγορά εξέφρασε την πρόθεση των επαγγελματιών να μένουν με ανοιχτά τα καταστήματα για όσο χρειαστεί.
Την επαναχωροθέτηση της λαϊκής του Σαββάτου από την οδό Μίνωος σε άλλο σημείο της πόλης, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό ζήτημα, πρότεινε ο κ. Ζερβουδάκης, ένα θέμα που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Τον εξωραϊσμό της πλατείας Σούδας ζήτησαν από τον Δήμο οι επαγγελματίες της περιοχής. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, κ. Γαβριήλ Κουρής, παρουσίασε στους φορείς τον οδικό χάρτη ενεργειών, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο Χανίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα της κρουαζιέρας και ο οποίος πήρε πολύ θετικά σχόλια από τους μετέχοντες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
'Η ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης του Νομού είναι ο τουρισμός και ειδικά η κρουαζιέρα. Πρέπει να το βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα', ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Αφού επεσήμανε πως η συμμετοχή του Δήμου με δικό του περίπτερο στην έκθεση στο Μαϊάμι ήταν πολύ επιτυχημένη, μίλησε για τα έργα στο λιμάνι λέγοντας πως 'και οι 4 εργολαβίες στο λιμάνι πάνε καλά, πάει πολύ καλά και η προσπάθεια εξωραϊσμού της Σούδας καθώς έχουμε διαθέσει κατά αποκλειστικότητα τις Υπηρεσίες μας (Τεχνικές, Καθαριότητας). Το ίδιο καλά πάμε στο παλιό λιμάνι, που γίνονται προσπάθειες για να διορθωθούν τα «χοντρά». Από αύριο ξεκινάνε οι εργασίες αναμόρφωσης του χώρου στην πρώην ΑΒΕΑ για να έχουν στάθμευση τα λεωφορεία, θα πάρουμε και μέτρα για τη στάθμευση των αυτοκινήτων στην πόλη. Ολοι πρέπει να συντονιστούμε στην κατεύθυνση να στείλουμε το καλύτερο μήνυμα γιατί η πρώτη κρουαζιέρα έχει μεγάλη σημασία. Οι 3.500 που θα έλθουν στην πρώτη κρουαζιέρα θα είναι οι πρεσβευτές που θα δώσουν το 1ο μήνυμα, θα μεταδώσουν τις εντυπώσεις τους'. Ο δήμαρχος κάλεσε τους επαγγελματίες καταστηματάρχες και ταξιτζήδες να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Οι κρουαζιέρες με νούμερα
3.500... οι επιβάτες του πρώτου πλοίου.
7... οι εκδρομές που θα συμμετάσχουν οι επισκέπτες.
8... εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στον Νομό φέτος από τις κρουαζιέρες.
55... ευρώ υπολογίζεται ότι αφήνει στον τόπο επίσκεψης ο κάθε επιβάτης.
5... τα κρουαζιερόπλοια που θα δέσουν στη Σούδα τον Απρίλη.
3... οι εταιρείες.
58... κρουαζιερόπλοια έχουν κλείσει ήδη για το 2012.

Οι εκδρομές
Οι εκδρομές, που έχουν προγραμματίσει για όλο το καλοκαίρι για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, είναι οι παρακάτω:
1. Σούδα - παλιά πόλη, η οποία θα προσφέρεται δωρεάν στους επιβάτες από την εταιρεία.
2. Βάμος, Γεωργιούπολη, Κουρνάς.
3. Βάμος, Γαβαλοχώρι.
4. Απτέρα, Ρέθυμνο, Αρκάδι.
5. Τάφοι Βενιζέλων, Αγία Τριάδα.
6. Χρυσοπηγή - παλιά πόλη.
7. Αγιοι Απόστολοι (το καλοκαίρι).
Από τον προγραμματισμό πάντως φαίνεται να απουσιάζει τελείως ο Πλατανιάς, η Κίσαμος, αλλά και άλλες περιοχές, όπως το Σέλινο και τα Σφακιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου