Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ
Χρεοκρατία - Ενα ντοκιμαντέρ για την κρίση
Δημοσιεύθηκε στις: 23-03-2011

'Ενα ντοκιμαντέρ για την κρίση: Χρεοκρατία' είναι το θέμα που διαπραγματεύεται το σχετικό ντοκιμαντέρ που μελετά, αναζητά και αποκαλύπτει τα αίτια της κρίσης του χρέους και προτείνει λύσεις.
Ενας εκ των δημιουργών του ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος, Αρης Χατζηστεφάνου, μίλησε στα 'Χανιώτικα νέα' για την πρωτοβουλία αυτή, που στηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τις εισφορές των πολιτών.
'Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ιδέα εκπομπής που είχα στο ραδιόφωνο «ΣΚΑΪ» παρουσιάζοντας μια προσπάθεια που είχε γίνει στον Ισημερινό για να στηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, που να άνοιγε τα βιβλία και να έβλεπε ποιο τμήμα του χρέους είναι παράνομο ή απεχθές και το οποίο δεν όφειλε να πληρώσει', αναφέρει ο κ. Χατζηστεφάνου, συμπληρώνοντας πως 'η ανταπόκριση στην εκπομπή ήταν απροσδόκητη και είπαμε ότι θα ήταν καλό να γίνει ένα ντοκιμαντέρ δεδομένου ότι ξεκινούσε και μια πρωτοβουλία και στην Ελλάδα για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Αυτό που κάναμε ήταν ότι απευθυνθήκαμε στον κόσμο κατευθείαν προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, δεν θέλαμε να μπλέξουμε με κανάλια, διαφημιστικές εταιρείες κ.ά. Μέσα σε 10 ημέρες είχαμε καλύψει όλο το budget. Τώρα θα υπάρξει ένα ταμείο για αντίστοιχες προσπάθειες'.
Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε λίγες ημέρες είτε με streaming από το Διαδίκτυο, σε υψηλή ανάλυση για να αποθηκευτεί σε dvd κ.ά.
Αναφορικά με τα ζητήματα που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ ο κ. Χατζηστεφάνου λέει πως 'κάνουμε αρχικά μια ιστορική αναδρομή που δείχνει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας δεν είναι μόνο δικά μας αλλά δομικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης, που σε κάθε χώρα εμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους ως προβλήματα δημοσίου χρέους. Κοιτάζουμε το παράδειγμα του Ισημερινού και την απόφαση του προέδρου, Ραφαέλ Κορέα, να μην πληρώσει το χρέος και βλέπουμε μέσα από οικoνομολόγους, αναλυτές και δημοσιογράφους ότι ένα τεράστιο μέρος του χρέους της Ελλάδας είναι παράνομο, π.χ. οι σχέσεις και τα χρέη μας προς τη Siemens είναι νόμιμα, όταν ξέρουμε ότι η εταιρεία πλήρωνε Ελληνες αξιωματούχους. Κατηγορούμε -και πολύ καλά κάνουμε- αυτούς που τα πήραν αλλά η Siemens που λάδωσε για να πάρει τα έργα δεν πρέπει να πληρώσει; Λέμε. λοιπόν. ότι πρέπει να ανοίξουν τα λογιστικά γραφεία όχι, όμως, από μια κοινοβουλευτική ομάδα, αυτά έχουν αποτύχει, πρέπει ο κόσμος να τα διεκδικήσει. Οπου έγινε αυτό, έγινε μετά από κινητοποιήσεις του κόσμου και εξεγέρσεις' σημειώνει ο κ. Χατζηστεφάνου. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.debtocracy.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου