Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΑΛΙΕΙΑ ΨΑΡΕΜΑ


ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Μειώνονται τα ψάρια αλλά και οι ψαράδες...
Δημοσιεύθηκε στις: 28-03-2011

Πτωτική τάση, ανάλογη της ποσότητας των αλιευμάτων του, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο στόλος των επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Κρήτη. Ο αριθμός των επαγγελματιών ψαράδων φαίνεται να λιγοστεύει την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται και πτώση της παραγωγής. Μια από τις αιτίες, πέρα από τη μείωση του αντικειμένου, φαίνεται να είναι και οι αποσύρσεις επαγγελματικών σκαφών που συνεχίζουν να επιδοτούνται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλιείας και της ιχθυολόγου κας Μαργαρίτας Μπαρμπούνη, το 1992 στα Χανιά δραστηριοποιούνταν 452 επαγγελματικά σκάφη. Από αυτά τα 12 ήταν διάφορες κατηγορίες 'γρι - γρι', 3 τράτες, 12 μηχανότρατες. Λίγα χρόνια μετά το 1995 ο αριθμός των σκαφών που είχαν καταμετρηθεί ήταν 418, από αυτά 7 'γρι - γρι' και 5 μηχανότρατες.
Το 1998 ο αριθμός των επαγγελματικών σκαφών συνεχίζει να μειώνεται φτάνοντας τα 407, ενώ το 2008 είχαν καταμετρηθεί 342 επαγγελματικά σκάφη.
'Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2000 - 2007 διαγράφηκαν περίπου 50 σκάφη από το κοινοτικό αλιευτικών σκαφών. Σήμερα υπάρχουν στα Χανιά 355 σκάφη στα διάφορα λιμάνια του Νομού. Σε εφαρμογή βρίσκεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007 - 2013 από το οποίο μέχρι τώρα έχουμε 14 αιτήσεις για απόσυρση. Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2011', αναφέρει η ιχθυολόγος.
'Και η αλιεία έχει πληγεί οικονομικά εδώ και χρόνια για αυτό και έχει μειωθεί ο αριθμός των σκαφών. Τώρα με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο περισσότερος κόσμος έχουμε και μείωση της ζήτησης του ψαριού', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο κ. Βαγγέλης Γάβαρης, πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Νέας Χώρας, που αριθμούν περίπου 150 μέλη. Αναφορικά με τους βασικούς λόγους της μη ενασχόλησης με τη θάλασσα ο επαγγελματίας παρατηρεί πως 'κακά τα ψέματα τα αλιευτικά αποθέματα πλέον είναι πάρα πολύ λίγα. Για αυτό και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία με την απόσυρση και τράβηξαν έξω τα σκάφη τους. Για ένα σκάφος π.χ. 100 GT (σ.σ. μονάδα μέτρησης ανάλογη των παλιών κόρων) μπορεί να πάρει και 1 εκατ. ευρώ'.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
'Η υπεραλιεία μείωσε τον αριθμό ψαριών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κατόπιν αυτής της πραγματικότητας είναι λογικό να υπήρξε και μια μείωση των επαγγελματιών του κλάδου', τονίζει ο κ. Στέφανος Γρηγοράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της Κισάμου.
Πλέον το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα για τους περισσότερους επαγγελματίες της θάλασσας. 'Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά πλέον είναι τέτοια που δεν αφήνουν τίποτα στον βυθό', υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως με την υπεραλίευση που υπάρχει σε όλη τη Μεσόγειο είναι λογικό να γίνονται πολλές εισαγωγές.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπεραλίευσης αφορά τον μπακαλιάρο. 'Αλλες φορές στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, των Αντικυθήρων, νότια της Πελοποννήσου βρίσκαμε μπακαλιάρο. Φέτος οι Ιταλοί τους άλλαξαν τα φώτα και δεν βγάλαμε παρά ελάχιστες ποσότητες', καταλήγει ο επαγγελματίας.

Τα επαγγελματικά σκάφη στα Χανιά
ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ
1992 452
1995 418
1998 407
2008 342
2011 355

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου