Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΜΑΛΟΥ


ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.ΔΥ.Κ.
Αισιοδοξία για το έργο της λιμνοδεξαμενής Ομαλού
Δημοσιεύθηκε στις: 05-04-2011

Αισιοδοξία εκφράζει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. ότι με τη μείωση της έκτασης της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού και την καλύτερη δικαιολόγηση της χρήσης των νερών που θα συγκεντρώνει, το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.
Για τον σκοπό αυτό χθες έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού παρουσία της διευθύντριας της ΠΕΧΩ, κας Τσουκαλά, του αν. γενικού διευθυντή του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Πατρελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
'Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει στη μείωση της έκτασης της λιμνοδεξαμενής και βρισκόμαστε στη διαδικασία αιτιολόγησης της χρήσης των νερών που θα συγκεντρώνει. Εχουμε αξιοποιήσει τη γεωπονική μελέτη Σκυλουράκη και στοιχεία του ΕΘΙΑΓΕ σχετικά με τις αρδευόμενες εκτάσεις και τις ανάγκες. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να οδηγήσουν στην άρση της ανάκλησης των περιβαλλοντικών όρων από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος', δήλωσε στα 'Χ.Ν.', ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μάρκος Πατρελάκης.
Σημειώνεται ότι για τις 11 Μαΐου έχει οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει ο τέως Δήμος Ανατολικού Σελίνου εναντίον της πραγματοποίησης του έργου.
Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχαν ανακαλέσει τους περιβαλλοντικούς όρους μετά από σχετική καταγγελία του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων με σκοπό, όπως αναφερόταν, στην απόφαση:
- Την εξέταση της δυνατότητας επανασχεδιασμού του έργου, στο πλαίσιο της συμβατότητάς του με τα προβλεπόμενα στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που αφορά στην περιοχή και τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα του μεγέθους του.
- Να γίνει επιπρόσθετη τεκμηρίωση των επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου στον οικότοπο προτεραιότητας 'Μεσογειακά εποχιακά τέλματα' (σ.σ. εποχιακό λιμνίο) και στο είδος προτεραιότητας Zelkova abelicea (σ.σ. η αμπελιτσιά) καθώς και διερεύνηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας αυτών.
Σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., μέχρι τον Δεκέμβριο που σταμάτησαν οι εργασίες, είχε εκτελεστεί έργο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου