Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΝΕΩΡΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των Νεωρίων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-04-2011

Καθαίρεση του εμπρόσθιου τμήματος των Νεωρίων, που είναι μεταγενέστερη κατασκευή και σημαντικές παρεμβάσεις για τη λειτουργική τους αξιοποίηση προβλέπει ο σχεδιασμός της 28ης ΕΒΑ για τα σημαντικά αυτά μνημεία των Χανίων.
ΗΥπηρεσία έχει ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης των Νεωρίων και έχει αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης την στατική μελέτη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενό της, κ. Μιχάλη Ανδριανάκη 'εκτιμούμε ότι θα έχουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα όλες τις αναγκαίες μελέτες προκειμένου μαζί με τον Δήμο Χανίων με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολύ καλά να διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους'.
Ο κ. Ανδριανάκης εκτιμά ότι το κόστος αποκατάστασης του μνημείου δεν θα είναι πολύ μεγάλο καθώς η Εφορεία δεν έχει ως στόχο την ανακατασκευή των υπαρχόντων Νεωρίων στα πρότυπα του Μεγάλου Αρσεναλιού και του Νεώριου Moro, που είχαν πολύ μεγάλο κόστος.
'Αυτή τη στιγμή προχωράει πολύ καλά η διαδικασία με τη μελέτη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ένταξη της αποκατάστασης των Νεωρίων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του κελύφους των Νεωρίων και ο σχεδιασμός των μετέπειτα χρήσεών τους. Ηδη έχουμε ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μελέτη και μένει μια στατική μελέτη -για να περάσουμε το θέμα από το ΚΑΣ- την οποία έχουμε αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο κ. Ανδριανάκης. Η αρχιτεκτονική μελέτη, που εκπονήθηκε από την κα Μαριάννα Αγγελάκη -αρχιτέκτονα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων- όπως παρατηρεί ο κ. Ανδριανάκης, δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καθαίρεση των εμπρόσθιων τμημάτων των Νεωρίων που είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Η αντικατάστασή τους θα γίνει πιθανόν με τζάμι ή άλλη μοντέρνα κατασκευή και τα Νεώρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολυχώροι για εκδηλώσεις (εκθέσεις, συναυλίες κ.λπ.) χωρίς, όμως, σταθερές και μόνιμες κατασκευές αλλά με υλικά που θα απομακρύνονται κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια εκδήλωση.

Η ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΙΑ
Η ετοιμορροπία των Νεωρίων μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2006, πάντως, δεν έχει ακόμα αρθεί εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων μετά το 'κλείσιμο' του προγράμματος 'Θησέας' από το οποίο και γινόταν η χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, τρία προβλήματα αντιμετώπιζε το μνημείο, εκ των οποίων έχουν αντιμετωπιστεί τα δύο σοβαρότερα.
- Η τρύπα - οπή που δημιουργήθηκε σε ένα από τα Νεώρια λόγω κατάρρευσης ενός μέρους της οροφής από μεταγενέστερο υλικό (τσιμέντο), αποκαταστάθηκε πλήρως με πέτρες και κονιάματα συμβατά με το μνημείο.
- Aπομακρύνθηκαν τα πρόσθετα στοιχεία που υπήρχαν στους θόλους των τριών πρώτων Νεωρίων από μεταγενέστερες εργασίες, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατάρρευσης.
- Αυτό που δεν έγινε ήταν η αποκατάσταση μιας εγκάρσιας ρωγμής στο πρώτο Νεώριο. Η αποκατάσταση δεν έγινε επειδή έκλεισε το πρόγραμμα 'Θησέας' που χρηματοδοτούσε την όλη εργασία. Η συγκεκριμένη ρωγμή δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο απαιτείται η αποκατάστασή της. Η Αρχαιολογία πιστεύει ότι με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων θα αντιμετωπιστεί και η τελευταία εκκρεμότητα και θα αρθεί η ετοιμορροπία σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου