Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΧΑΝΙΑ


ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αποφάσεις για τα ετοιμόρροπα της παλιάς πόλης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-04-2011

Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα αποφανθεί τελεσίδικα για τα ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, για τα οποία υπάρχει πρωτόκολλο ετοιμορροπίας, θα βρεθεί στα Χανιά. Η Επιτροπή μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις σε αυτό το ζήτημα καθώς και στις δεκάδες εκκρεμείς περιπτώσεις επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτηρίων στην παλιά πόλη.
Οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν για το σε ποιες περιπτώσεις κτηρίων θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση ή γκρέμισμά τους.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά στην επανακήρυξη της παλιάς πόλης ως μνημείο προκειμένου να διορθωθούν μια σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν ενετικά, τούρκικα, βυζαντινά και νεότερα μνημεία.
'Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να συσταθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τις περιπτώσεις των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων της παλιάς πόλης των Χανίων. Δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Αναστήλωσης να εισηγηθεί τα πρόσωπα της επιτροπής που θα οριστούν με Υπουργική Απόφαση, ώστε σε ένα διάστημα τριών μηνών να κατεβεί στα Χανιά και να εξετάσει όλα τα πρωτόκολλα επικινδύνων και ετοιμόρροπων κτηρίων', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επικινδύνων ετοιμόρροπων κτηρίων είναι αρκετά μεγάλος. Σε πολλές περιπτώσεις η επιδιόρθωση είναι δύσκολη και λόγω της κατάστασης των κτηρίων και επειδή υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες για το ίδιο οίκημα.
'Η Επιτροπή θα κρίνει τελεσίδικα ποια κτήρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν, αυτά που δεν έχουν καμία αρχαιολογική αξία και σημασία και οτιδήποτε είναι επισκευάσιμο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να τα επισκευάσουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους', υπογραμμίζει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.

ΕΠΑΝΑΚΗΡΥΞΗ
Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε επίσης σε σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία της γενικής γραμματέως, κας Λ. Μενδώνη και της διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κας Μ. Βλαζάκη, την επανακήρυξη της παλιάς πόλης σε ιστορικό - αρχαιολογικό μνημείο. 'Η επανακήρυξη αυτή θα γίνει με βάση τις διατάξεις του νέου αρχαιολογικού νόμου, ώστε να διορθωθούν μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν και αφορούσαν την παλιά κήρυξη της παλιάς πόλης ως χώρο μνημείου από τη δεκαετία του ’60', τονίζει ο κ. Ανδριανάκης.
Εξαιτίας ασαφειών της παλιάς κήρυξης της παλιάς πόλης έχουν προκληθεί πολλά προβλήματα σε θέματα χαρακτηρισμού μνημείων, τα οποία αναμένεται να ξεπερασθούν με την αλλαγή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου